Kupno Tico na co zwrocic uwage ?
-
Chce kupić jakiś tani samochód na dojazdy do pracy najlepiej z LPG myślę o Tico bo ceny sa bardzo przystępne. Na co zwrócić uwagę przy ogladaniu ? jakie sa słabe strony?
-
Wystrzegać się auta po kolizji
Po pierwsze rdza(żeby nie było jej za wiele).Sprawdzić podłogę czy jeszcze jest(od spodu auta i pod wykładziną) i ogólnie rdzewiejące progi i ranty drzwi.
Sprawdzić silnik (zimny) jak odpala, czy łapie ssanie(sprawdzić czy nie szumią zbytnio łożyska w skrzyni na zimnym).Na ciepłym silniku czy obroty nie falują.
Obejrzeć czy nie ma gdzieś wycieków.
Sprawdzić hamulce,(czy nie wpada w podłogę,co oznacza problemy z tylnymi hamulcami)ręczny.
Warto się przyjrzeć też przewodom hamulcowym(szczególnie tył) bo lubią rdzewieć.
Po tylu latach baki paliwa lubią się rozszczelnić i przeciekać(warto obstukać i pomacać).
Popatrzeć też warto na chłodnicę(wycieki).
Zawieszenie przód trzeba sprawdzić czy nie ma luzów(rozwalonych osłon na sworzniach wahaczy) bo zamienniki wahaczy szybko lecą na naszych drogach.
Osłony przegubów również przy zamiennikach szybko pękają.
Więcej do głowy narazie mi nie przychodzi.
Prosta konstrukcja to nie ma co się za bardzo psuć -
Wystrzegać się auta
po kolizji
Po pierwsze
rdza(żeby nie było jej za wiele).Sprawdzić podłogę czy jeszcze jest(od spodu auta i
pod wykładziną) i ogólnie rdzewiejące progi i ranty drzwi.
Sprawdzić silnik
(zimny) jak odpala, czy łapie ssanie(sprawdzić czy nie szumią zbytnio łożyska w
skrzyni na zimnym).Na ciepłym silniku czy obroty nie falują.
Obejrzeć czy nie ma
gdzieś wycieków.
Sprawdzić
hamulce,(czy nie wpada w podłogę,co oznacza problemy z tylnymi hamulcami)ręczny.
Warto się przyjrzeć
też przewodom hamulcowym(szczególnie tył) bo lubią rdzewieć.
Po tylu latach baki
paliwa lubią się rozszczelnić i przeciekać(warto obstukać i pomacać).
Popatrzeć też warto
na chłodnicę(wycieki).
Zawieszenie przód
trzeba sprawdzić czy nie ma luzów(rozwalonych osłon na sworzniach wahaczy) bo
zamienniki wahaczy szybko lecą na naszych drogach.
Osłony przegubów
również przy zamiennikach szybko pękają.
Więcej do głowy
narazie mi nie przychodzi.
Prosta konstrukcja
to nie ma co się za bardzo psućPotwierdzam rdza wróg Tico nr.1
-
sprawdz w komorze laczenia blach. niektore egzemplarze z wiekiem sie rozlaza
-
Chce kupić jakiś
tani samochód na dojazdy do pracy najlepiej z LPG myślę o Tico bo ceny sa bardzo
przystępne. Na co zwrócić uwagę przy ogladaniu ? jakie sa słabe strony?Wycieki oleju ze skrzyni.
Wycieki oleju z odmy.
Wycieki oleju/paliwa z pompy paliwa.
Elektryka tylna (p/mgłowe, cofania i ośw. rejestracji)
Hamulce tył.
Łożyska przód.
Wahacze przód.
Przeguby przód.
Podłużnice tył (przy mocowaniu tylnych amorków).
Przednie szyby czy po ich zamknięciu nie ma prześwitów.- to, co napisali pozostali koledzy.
-
Potwierdzam rdza
wróg Tico nr.1...jak i Swiftów, także kolega będzie wiedział gdzie i co szukać
-
Tylko nie radze brać "okazji" za 1,5tys z allegro np.
Jak chcesz porządne tico kupić nie skorodowane, w donbrym stanie technicznym to trzeba sie troche naszukać.
Za ok 3-3,5tys można perełke kupić.
-
Dobrze kolega pisze za 1500 igły nie kupisz jak chcesz to ja mam do sprzedania za 1450 z 2000 r
Patrz na mocowania wahaczy z przodu bo to jak skorodowane będzie to dupa zbita,również popatrz na mocowanie amortyzatora tylnego oraz gniazda sprężyn tam lubią gnić i na wszystkie rzeczy napisane powyżej Pozdrawiam i powodzenia zycze -
Mam tico z 1998 r od poczatku w rodzinie
Moje bolączki to korozja na rantach przednich drzwi (narożnik drzwi kierowcy wręcz wyparował )
Nieszczelny bak wskutek czego tankuję max 10 litrów
No i progi od spodu skorodowaneZwróć też uwagę na fotel kierowcy czy nie jest połamany.
Czytając te wszystkie wpisy można tez pomyśleć że nie warto rozważać tego modelu, jednak momo jego ewentualnych bolączek najistotniejsze jest że koszty wszelkich napraw są śmieszne i symboliczne:)
Za 1500 zł kupisz samochód w którego przyjdzie zapewne zainwestowac 500 zł (tak ja wyceniam rzeczy które musiałbym zrobić)
za 2000-3500 kupisz samochód który jeszcze trochę pojeździ -
Za 1500 zł kupisz
samochód w którego przyjdzie zapewne zainwestowac 500 zł (tak ja wyceniam rzeczy
które musiałbym zrobić)
za 2000-3500 kupisz
samochód który jeszcze trochę pojeździW sumie Tico to porządne autko tylko trzeba troszkę dbać o niego.
Okresowe wymiany płynów pasków, konserwacja co kilka lat i jest spokój.
Przy silniku ni ma nic do roboty. Wytrzymują duże przebiegi bez remontu. -
a może niech się rozglądnie za matizem. Mniej gniją blachy...
-
nie dawno widziałem okazję Tico z 1997 roku przebieg lekko przekroczone 30 tysięcy. Pierwszy właściciel chciał 2500zł.
-
a może niech się
rozglądnie za matizem. Mniej gniją blachy...Nie powiedziałbym że mniej
-
Na co zwrócić uwagę przy ogladaniu ? jakie sa słabe strony?
Zwróć uwagę na podwieszony wątek "LINKOWNIA", a w nim na pierwszy temat od góry.
-
a może niech się
rozglądnie za matizem. Mniej gniją blachy...W Matizie tak samo gniją blachy jak w Tico a utko już jest droższe w zakupie i troche wiecej pali.