Walka z nierównymi obrotami biegu jałowego.
-
Dzis po wymianie filtra paliwa auto chodzi troche lepiej.
Mam jeszcze kopulke wymienic i palec, mialem to zrobic dzis ale wieczor sie zblizal, a co gorsza nie wiem jak to odkrecic bo swoje lata to ma i niestety najrozniejszym srubekretem probowalem i nic, sruba sie poddaje(obrabia) nie wiem jak to odkrece, macie jakie rady? -
A zrób fotkę może co tam masz z tą śrubką? Ja zazwyczaj jak mam uszkodzoną śrubkę to używam mini szlifierki ala dremel o ile jest dojście.
-
Narazie nic nie mam uszkodzone, probowalem odkrecic kopulke, niestety puki co sruby ani drgnely, probowalem krzyzakowym i plaskim srubokretem, dociskalem itp i co najwyzej sie sruba troche obrobila
-
Narazie nic nie mam
uszkodzone, probowalem odkrecic kopulke, niestety puki co sruby ani drgnely,
probowalem krzyzakowym i plaskim srubokretem, dociskalem itp i co najwyzej sie sruba
troche obrobilaZ kopulkami bywa roznie. Rozni producenci stosuja rozne sruby. Ja np. mam takie, ktore mozna odkrecic srubokretem i kluczem nasadowym 6 lub 7. Masz moze takie? Jesli nie, to radze uzyc dobrego srubokreta i dobrze docisnac przy odkrecaniu, nawet jesli oznacza to wymontowania akumulatora
-
Chyba go bede musial wymontowac. Ale nie wiem czy nawet to cos da Zapieczone w diably. Jutro mnie czeka walka.
Pozdro -
Narazie nic nie mam
uszkodzone, probowalem odkrecic kopulke, niestety puki co sruby ani drgnely,
probowalem krzyzakowym i plaskim srubokretem, dociskalem itp i co najwyzej sie sruba
troche obrobilaOdłącz kable od niej i popsikaj środkiem penetrującym powinno pomóc.
-
Sprobuj lekko malym mlotkiem puknac w te sruby (tak jakbys wbijal gwozdzia) i probuj odkrecac. Czesto to pomaga przy zapieczonych gwnintach.
-
Sprobuj lekko malym
mlotkiem puknac w te sruby (tak jakbys wbijal gwozdzia) i probuj odkrecac. Czesto to
pomaga przy zapieczonych gwnintach.Popsikać środkiem penetrującym a potem można delikatnie stuknąć przez jakiś śrubokręt młotkiem i powinno pomóc.
-
Jeszcze jedna rada. Obecnie kiedy nie masz już pewnego śrubokręta spróbuj dobrać odpowiedniej wielkości bit, tak żeby idealnie pasował, i jeśli masz jakąś dużą grzechotkę z możliwym użyciem przejściówek to będziesz miał już taką jakby dźwignie. Rozumiesz, tak jak się za pomocą rury odkręca się jakieś mocno zapieczone śruby, uważam że wtedy powinno pójść.
-
No rozumiem, dzisiaj niestety zabraklo czasu zeby sie za to zabrac. Swoja droga w te okolice kopulkie to bezpiecznie jest psykac wd40 czy czyms podobnym bo cos mi sie nie wydaje
-
No rozumiem,
dzisiaj niestety zabraklo czasu zeby sie za to zabrac. Swoja droga w te okolice
kopulkie to bezpiecznie jest psykac wd40 czy czyms podobnym bo cos mi sie nie wydajePrzy dmontażu tego odłącz kable WN i delikatnie popsikaj po śrubkach tylko nie po całości.
Potem jak odkręcisz śruby to wszystko wytrzyj szmatką.
-
Myslalem ze nie sciagne palca z aparatu, ale co sie okazalo, gorzej bylo wlozyc nowy, nie wyrobiony
-
Myslalem
ze nie sciagne palca z aparatu, ale co sie okazalo, gorzej bylo wlozyc nowy, nie
wyrobionyCzy aby na pewno palec, który kupiłeś jest od tico??? Przy pierwszym zakupie tegoż, sprzedawca dał mi takowy od matiza... kształt zaczepu mają podobny, lecz ten od mietka jest węższy i praktycznie bardzo ciężko lub wcale nie wchodzi... Porównywałeś oba po demontażu starego elementu???
-
Haha! no tak, na palcu wyraznie pisalo Mando Matiz, ale nie zwracalem na to uwagi gdyz stwierdzilem, ze te samochody sa jak blizniaki. W srodku blaszki byly wieksze ale jak wlozylem to sie wygiely no i w koncu weszlo.
Jak juz zalozylem to chyba nie ma roznicy ze palec jest od matiza? Swoje droga na palcu jest taka blaszka, ktore na koncu ma jakby koleczko, ktore dotyka srodkowego styku na kopulce. Jak wkladalem kopulke to pod koniec ją wrecz troche wypychalo, ale stwierdzilem, ze wypycha bo kopulka nowa, a na starej ten styk byl juz przytarty i mniejszy.
Teraz to juz dupa blada jak zalozylem, nie przyjmie mi zwrotu, ale to i tak chyba powinno hulac mimo ze od matiza?Niestety auto dalej dziwnie chodzi, nie równo, a swiece, kable, kopulka, pcv, oleje i filtry nowe
-
Ten sprzedawca to chyba nie przytomny był jak ci sprzedał palec to matiza zamiast do tico.
-
Nagraj jak możesz tą nie równą pracę. Może podciśnienia?
-
Haha! no
tak, na palcu wyraznie pisalo Mando Matiz, ale nie zwracalem na to uwagi gdyz
stwierdzilem, ze te samochody sa jak blizniaki. W srodku blaszki byly wieksze ale
jak wlozylem to sie wygiely no i w koncu weszlo.
Jak juz zalozylem
to chyba nie ma roznicy ze palec jest od matiza? Swoje droga na palcu jest takaTeraz to juz dupa
blada jak zalozylem, nie przyjmie mi zwrotu, ale to i tak chyba powinno hulac mimo
ze od matiza?W kopułce raczej różnic matiz/tico nie ma z tego co pamiętam...Niestety palec to już inna bajka... Nie wszystkie części od matiza są równoważne z tymi do tico... niestety...
Niestety auto dalej
dziwnie chodzi, nie równo, a swiece, kable, kopulka, pcv, oleje i filtry noweWeź stary palec, wymontuj nowy, podjedź do ASO (nie jakiegoś sklepu) i poproś o taki do tico, porównując go ze starym... Zwrotu pieniędzy raczej nie otrzymasz, bo już "uszkodziłeś" towar... Cena jakieś trzy lata temu oscylowała w granicach 14zł
-
Ten sprzedawca to
chyba nie przytomny był jak ci sprzedał palec to matiza zamiast do tico.Bo pomyślał tak jak ten, u którego ja kupowałem... Najpierw dostałem takowy od matiza II/Spark (okrągły), potem od matiza I, po sprawdzeniu zakupiłem w końcu we wrocławskim ASO właściwy, sprzedawca przyniósł mi dwa do porównania...
-
Nagraj jak możesz
tą nie równą pracę. Może podciśnienia?Najpierw niech wymieni palec na właściwy, który będzie prawidłowo przylegał
-
Wymień ten palec od matiza na tico w sklepie.