Walka z nierównymi obrotami biegu jałowego.
-
Dzisiaj ponownie podkręciłem obroty automatycznego ssania. Autem już nie trzęsie, bo teraz to ssanie działa chyba cały czas - dość sporo wkręciłem. Zapewne wzrośnie spalanie:( Nie wiem jak rozwiązać mój problem. Na całe szczęście załatwiłem sobie inny przewóz do roboty więc auto nie jest już niezbędne. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
-
A nie prościej podnieść obroty na jakieś 1100-1200 na rozgrzanym silniku za pomoca linki gazu. Ja sam tak zrobiłem bo też co jakiś czas gdzieś samoistnie zmniejszały się z 1tys na ok 800-900 co już było troszkę za mało i nieraz gasł silnik. Ssania bym nie ruszał choć można je zmniejszyć bo fabrycznie ustawione jest za dużo. Co ciekawe u mnie też samo spadło do jakiś 2tys.
-
Problemem jest też
wejście na obroty podczas rozruchu, trzeba dziada przegazowywać do czasu zaskoczenia
ssania.takie objawy u mnie też występowały w zimie w tamtym roku... jak tak staram się powiązać wszystkie fakty to wynikło mi że aparat zapłonowy się kończył, jednak u mnie było tak że na mrozie potrafił z 10 razy zejść z obrotów i zgasnąć...
-
Gdy podkręciłem ssanie automatyczne to problem zniknął. Auto teraz wyje, ale nie trzęsie się. Wibracje pochodziły oczywiście od silnika, która nierówno pracuje na "luzie" i dosłownie chce wyskoczyć z komory silnikowej:(
Może macie jakieś sugestie co powinienem zrobić? Próbuje zrobić taką małą check-listę z rzeczami, które mają wpływ na pracę silnika na jałowych obrotach, gdy jest on już ciepły.
-
Jeśli masz wymieniony cały zapłon tzn kable kopułka świece palec, wyregulowane zawory, sprawdzone wężyki podciśnień, to sprawdź układ egr wraz z zaworkiem pcv.
Ja u siebie w jednym Tikaczku miałem problem z dziwnie pracującym silnikiem aż doszedłem do wniosku mając na przykład drugie Tico, że jeden przewód podciśnieniowy źle w był podłączony, plus zasyfiony zawór egr, i źle działający zawór pcv. Po podłączeniu odpowiednio tego wężyka wszystko jest ok tylko ma wyższe obroty ale to może być powodem nie do końca wyczyszczonym układem egr wraz z zaworkiem pcv. Owszem zawór egr wyczyściłem ale bardzo dużo nagaru zalega w kolektorze ssącym a żeby to dokładnie zrobić to trzeba go wymontować( info na ten temat od kolegi Larsa), źle pracujący mam też zaworek pcv który też muszę wymienić.
Natomiast w nowym Tiktaku,do pewnego momentu po zakupie miałem wszystko ok do póki nie stwierdziłem,że ktoś źle zamontował zaworek pcv, oczywiście wymyłem go chociaż mycie nic nie dało gdyż jest on raczej uszkodzony ale założyłem go odpowiednio i pojawiły się problemy mniej więcej takie jak opisujesz tzn Autko zaczęło mieć problem z rozruchem, na początku wchodziło na obroty ale po chwili spadały i auto gasło,tak jak mówiłeś trzeba było troszkę podgazować.
Obecnie mam to wszystko wymontowane tzn kolektor egr wraz gaźnikiem, wszystko wyczyszczone wymyte,pcv nowy i tylko zamontować i sprawdzić. Gdy tylko zrobię to na pewno zdam relację.
Pzdr
-
Witam,
a ja to miałem zupełnie odłączony ten zaworek. Kiedyś kiedy działało forum o tuningu tico był to jeden z elementów TTT. Dzisiaj go podłączyłem ponownie, wyczysciłem choć nie miał zbyt wiele nagaru bo pracował od nowości 18 kkm. Zobaczymy.
Sebastian -
Wyczyściłem dzisiaj zawór EGR, ale tak jak pisaliście, kolektor jest cały zawalony nagarem. Już jakiś czas temu podkręciłem ssanie automatyczne do pierwotnego poziomu i zniknął problem z wejściem na obroty przy rozruchu. Ssanie działa dość długo, ale gdy samochód się dobrze rozgrzeje to pojawia się problem nierównych obrotów na luzie, co jest bardzo dokuczliwe:(
Nie wiem już co robić.
-
Może będziesz musiał zdemontować cały ten kolektor ssący żeby go porządnie wyczyścic jak jest tak zapchany.
-
Dziś wstawię manuala jak to zrobić. Cierpliwości proszę.
-
Ruszałeś silnikiem rękoma bez palenia ? Jak bardzo lata wyczuwalnie może masz którąś poduszkę uszkodzoną.
Chyba,że problem już rozwiązany .
-
Ty się mnie pytasz czy kogoś innego bo troszkę pogubiłem się?
-
Ty się mnie pytasz
czy kogoś innego bo troszkę pogubiłem się?Kolega zapewne nie patrzy na jaki post odpowiada...
-
Gdzie jest ten cholerny zaworek PCV? Pod filtrem powietrza? Tak go ciezko dostac? Jak go wymontowac?
-
Gdzie jest ten
cholerny zaworek PCV? Pod filtrem powietrza? Tak go ciezko dostac? Jak go
wymontowac?Obudowe z filtra wystarczy zdemontować chociaż ja dałem rade i bez ścigania tego wymontować zaworek PCV.
-
W szukajce jest tyle o tym zaworze, że "głowa boli", kolega, któremu pomagasz nigdy jednak z niej nie korzysta...
-
Dzieki Mickey, tak mi sie wydawalo ze to to, ale nie mialem jak tam lapy wsadzic.
A Ty Klawisz wez Apap -
-
PCV chyba do wymiany.
Czy przy wymianie kopulki samemu mozna cos popsuc? Wiem zeby kabli nie pomylic, ale jak juz rozkrece i ten palec wyciagne to cos moge zrobic nie tak? Chce nowa zalozyc ... -
Najpierw kable odłącz i zaznacz gdzie był który.
Wymiana jest dosyć prosta nie powinno być problemów.
-
Nadąłem się i dmuchałem w zaworek PCV, z jednej strony puszcza, z drugiej nie
Chodzilo mi raczej o to, czy przy zaplonie nic tam nie poprzestawiam Panie Mickey, ale z tego co piszesz to nic nie grozi.
Sluchajcie a co to jest zaznaczone trzema ??? na zdjeciu?
Ledwo sie trzyma, lekkie tracenie i spadnie, a poza tym olej w tym jest, moze ze dwie kropelki zauwazylem ...
[IMG=http://img848.imageshack.us/img848/5886/daewootico06.jpg][/IMG]Skad mam wiedziec jaki mam system przy kopulce bo sprzedawca mi sie pyta jaki chce, MANDO czy DAC