Wymiana tylnych szczęk hamulcowych
-
Jeśli odpowietrzałem tylne hamulce na włączonym silniku to zrobiłem źle?
-
Jeśli
odpowietrzałem tylne hamulce na włączonym silniku to zrobiłem źle?Nie, miałeś tylko ułatwioną pracę, bo serwo pracowało
-
Można odpowietrzać na wyłączonym silniku ale na właczonym
masz wspomaganie to też da rade. -
No i sie porobiło. Kilka dni temu zaczęło cos szurac co jakis czas w tylnym prawym bebnie. Zdjalem dzisiaj i sie okazuje ze ta blaszka ktora ma ruszac nakretke samoregulatora spadla z tej nakretki zachaczyla o beben beben i sie zlamala w polowie, spadajac w dol bebna razem z ta sprezynka co trzyma ta blaszke - no i dlatego szuralo.
Powiedzcie mi jedno, co by sie stalo jakby ustawic ten samoregulator tak zeby szczeki lekko tarly o beben i nie zakladac tej nowej blaszki i sprezyny czyli ustawic samoregulator na stale. Pisalem juz wczesniej ze nie jestem w stanie tego wyregulowac, bo to jest strasznie luzne i tak czy siak spadnie i znowu bedzie heca. Mam te czesci ale dopasowac je to raczej nierealne.
Do tego jest inny problem, wczesniej bylo ok. a dzis sciagam beben i jedno z lozysk zostalo na piascie to czyms grozi, czy jedynie problem jak przyjdzie znowu wymieniac lozysko bo bedzie je bardzo ciezko sciagnac? -
Powiedzcie mi
jedno, co by sie stalo jakby ustawic ten samoregulator tak zeby szczeki lekko tarly
o beben i nie zakladac tej nowej blaszki i sprezyny czyli ustawic samoregulator na
stale. Pisalem juz wczesniej ze nie jestem w stanie tego wyregulowac, bo to jest
strasznie luzne i tak czy siak spadnie i znowu bedzie heca. Mam te czesci ale
dopasowac je to raczej nierealne.Masz 2 opcje:
1. kupujesz oryginalne czesci, ktore beda dobrze spasowane (po poprawnym montazu oczywiscie) i cieszysz sie sprawnymi hamulcami
2. usuwasz mechanizm samoregulacji i ustawiasz wszystko recznie. Niektorzy chyba to praktykowali i dzialalo.Do tego jest inny
problem, wczesniej bylo ok. a dzis sciagam beben i jedno z lozysk zostalo na piascie
to czyms grozi, czy jedynie problem jak przyjdzie znowu wymieniac
lozysko bo bedzie je bardzo ciezko sciagnac?To nie stanowi zadnego problemu. Wazne, zeby potem wszystko dobrze zlozyc i dokrecic. I zeby miedzy lozyska nie nalecialo zadnego piachu przy skladaniu. Nie powinienes miec wiekszych problemow ze zdjeciem lozyska z piasty. Przy wymianie na nowe - stare mozna na wiele sposobow zdemontowac, najlepiej za pomoca sciagacza.
-
2. usuwasz
mechanizm samoregulacji i ustawiasz wszystko recznie. Niektorzy chyba to
praktykowali i dzialalo.Tzn. samoregulator zostaje, ustawiam go zeby troche szczeki tarly o beben, a usówam ta blaszke co reguluje nakretke oraz sprezynke?
W obydwóch kolach czy jak jedno nie wykazuje zlych objawow to tam nie zagladac?
-
Ja w poprzednim TICO rocznik 2000 miałem z tyłu dwa odpowietrzniki .
-
Ja w poprzednim
TICO rocznik 2000 miałem z tyłu dwa odpowietrzniki .Jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić ponieważ od prawego koła do lewego idzie przewód,a w cylinderku są dwa wyjścia tylko
-
Ciężko ale tak jest W sklepie też byli w szoku, wymieniałem cylinderki pojechałem kupiłem dwa. Okazało się ze wlasnie kupilem te na jedno odpowietrzenie i pojechałem wymieniać. Ogólnie chyba dlatego tak miałem że belka była od TICO VAN.
-
Ciężko ale tak jest
W sklepie też byli w szoku, wymieniałem cylinderki pojechałem kupiłem dwa.
Okazało się ze wlasnie kupilem te na jedno odpowietrzenie i pojechałem wymieniać.
Ogólnie chyba dlatego tak miałem że belka była od TICO VAN.A pamiętasz może jak były podłączone przewody hamulcowe tylnej osi ?
-
wzialem sie za odpowietrzanie tylnych hamulcow. wezyk na pol metra przezroczysny wsadzony w miske, 4-5 razy podpompowanie i trzymanie pedala, robie jedno, drugie, trzecie powtorzenie ciagle to samo, powietrze wystrzela z odpowietrznika, no ale doszedlem do ponad dwudziestego ktoregos ze juz wylalem z pol butelki nowego plynu dac3 i dalej powietrze wychodzi czy cos robie zle? Juz sam nie wiem czy ten pedal rosnie czy nie, lapie nisko pomimo ze szczeki minimalnie tra o bebny, sprawdzalem cylinderki, suchutkie.
-
wzialem
sie za odpowietrzanie tylnych hamulcow. wezyk na pol metra przezroczysny wsadzony w
miske, 4-5 razy podpompowanie i trzymanie pedala, robie jedno, drugie, trzecie
powtorzenie ciagle to samo, powietrze wystrzela z odpowietrznika, no ale doszedlem
do ponad dwudziestego ktoregos ze juz wylalem z pol butelki nowego plynu dac3 i
dalej powietrze wychodzi czy cos robie zle? Juz sam nie wiem czy ten
pedal rosnie czy nie, lapie nisko pomimo ze szczeki minimalnie tra o bebny,
sprawdzalem cylinderki, suchutkie.Odpowietrzasz sam, czy przy pomocy kogoś...???
-
A pamiętasz może
jak były podłączone przewody hamulcowe tylnej osi ?W sumie teraz już nie pamiętam, wiem że normalnie szedł perzewód po belce bo go wymieniałem, a co po za tym to pamietam.
-
Odpowietrzasz sam,
czy przy pomocy kogoś...???Przy pomocy drugiej osoby naturalnie.
Nie mam pojecia co moze byc nie tak, gdzie moze byc nieszczelnosc, a moze wszystko jest ok? Moze srubke za bardzo luzuje, ale to jest zaledwie 1/4 obrotu to chyba ok.
Mam juz tego dosc. -
Przy pomocy drugiej
osoby naturalnie.
Nie mam pojecia co
moze byc nie tak, gdzie moze byc nieszczelnosc, a moze wszystko jest ok? Moze srubke
za bardzo luzuje, ale to jest zaledwie 1/4 obrotu to chyba ok.
Mam juz tego dosc.Osoba w kabinie pompuje kilka razy pedał hamulca i przestaje trzymając go w pozycji wciśnięty , ty natomiast w momencie przytrzymania luzujesz śrubkę odpowietrznika na chwilkę, po czym zakręcasz. Powtarzasz tę operacje wielokrotnie czyż tak???
-
No tak, tylko ja juz to ohohoho z 25 razy powtarzalem?
-
No tak, tylko ja
juz to ohohoho z 25 razy powtarzalem?Przechodzilem to samo kilka razy i tak samo sie wkurzalem. Jesli uklad jest szczelny, to nie ma bata, musi sie dac odpowietrzyc. Czasem trwa to bardzo dlugo. Trzeba niestety sporo cierpliwosci do tego, ale sukces na pewno odniesiesz.
Na spokojnie posprawdzaj jeszcze raz, czy nie ma zadnych wyciekow - miejsca mokre (np po montazu) wytrzyj dobrze i obserwuj, czy nie robia sie mokre podczas odpowietrzania. Jesli spuszczales caly plyn z ukladu (przy wymianie), to odpowietrzanie moze potrwac dluzej. W koncu plyn do tylnego kola musi przebyc dluga droge.
-
A ten plyn co wylalem z odpowietrznika po ustaniu mozna z powrotem wlac? Bo nie mam zamiaru kupowac 10sieciu butelek DAC3.
Czyli Ty tez tak dlugo odpowietrzales?
Dla mnie to cos jest nie tak ... -
A ten plyn co
wylalem z odpowietrznika po ustaniu mozna z powrotem wlac? Bo nie mam zamiaru
kupowac 10sieciu butelek DAC3.Jesli jest swiezy, to raczej tak. Ja kiedys kupilem butelke 1l i przy wymianie na nowy nie poszla nawet polowa chyba (przy odpowietrzaniu nie uzywalem wezyka i naczynia z plynem).
Czyli Ty tez tak
dlugo odpowietrzales?
Dla mnie to cos
jest nie tak ...Tez I tez myslalem, ze jest cos nie tak. Wrocilem jednak do garazu i kontynuowalem, az do skutku. Po pewnym czaie pedal hamulca jest wyzej i robi sie twardszy. Oczywiscie, jesli uklad jest szczelny i pompa tez nie przepuszcza
-
miechomiecho a o co konkretnie chodzi z ta pompa? trzeba popatrzec czy tam wszedzie sucho? Jak pamietam bylo sucho, ale troche nachlapalem i nie jest. To jutro wracam i bede probowal, zobaczymy co to bedzie