malowanie bębnów (nowych)
-
Witam,
jako że właśnie wymieniłem bębny w Tico - mam pytanie czy wiecie jak przygotować je do malowania? Nie chcę, aby za chwilę wyglądały jak te stare.
Te nowe są całe srebrne - ale nie malowane niczym, poprostu goły metal. Czym to potraktować i jaką farbę zastosować aby nie odpadło?
Z góry dzięki za podpowiedzi. -
Ja dawniej stare bębny malowałem podklamkową minią plus zwykłą farbą do metalu żółtą.Schło to długo bo jak jeździłem to bębny się nagrzewały więc i farba nie schła szybko. Ale wytrzymało to bezproblemowo pare latek. Oczywiście są farby na temperaturę do bębnów i zacisków ale drogie. Jedynie farba zwykła ulegnie zniszczeniu od temperatury dużej jeśli zablokują się szczęki i tak będzie się jeździć długo. Teraz nowe bębny maluje tylko sreberkiem bo i tak od wody szybko pojawia sie nalot rdzawy.
-
Ja myślę pomalować tym KLIK
U mnie teraz jest lekki nalot rdzy -
To jest zwykła podkladówka czerwona tzw. minia. W sklepach są w małych puszkach sprzedawana jako okrętówka ale ma ona raczej kolor bez połysku więc trzeba pomalować jeszcze inną zwykłą do metalu pod kolor.
-
To jest zwykła
podkladówka czerwona tzw. minia. W sklepach są w małych puszkach sprzedawana jako
okrętówka ale ma ona raczej kolor bez połysku więc trzeba pomalować jeszcze inną
zwykłą do metalu pod kolor.To nie ma wyglądać,a spełniać swoją rolę.
Przy alu to pasuje żeby to jakoś wyglądało,ale przy stalówkach nie musi bo i tak nic nie widać -
No ja mam właśnie alu
Oki, to coś już wiem. Ale czy przed malowaniem musze teraz na nowych coś pociągnąć papierem ściernym, czy samo odtłuszczenie wystarczy?
-
Moim zdaniem wystarczy samo odtłuszczenie.
-
Odtłuść tylko i maluj, nie ma co się rozczulać.
Ja jak kupiłem nowe bębny to pomalowałem minią (tlenek miedzi) i jest