Mały remont. Pasek rozrządu- pytanie.
-
Jako że moje zaniedbane Tico nie przeszło przeglądu, a nie chcę jeździć wrakiem, zabrałem się za wymianę:
szczęk hamulcowych, cylinderków tył, wahacza przedniego, paska rozrządu, końcówek drążków kierowniczych itd...
O postępach prac poinformuję.
Czy wszystkie paski rozrządu mają strzałkę kierunkową, czy są też bez strzałki?
Na moim nowym nie ma strzałki, czyli mogę go założyć według swojego uznania? -
Jako że moje
zaniedbane Tico nie przeszło przeglądu, a nie chcę jeździć wrakiem, zabrałem się za
wymianę:
szczęk hamulcowych,
cylinderków tył, wahacza przedniego, paska rozrządu, końcówek drążków kierowniczych
itd...
O postępach prac
poinformuję.Czy wszystkie paski
rozrządu mają strzałkę kierunkową, czy są też bez strzałki?Są też bez strzałki
Na moim nowym nie
ma strzałki, czyli mogę go założyć według swojego uznania?Tak
-
Niedawno wymieniałem w swoim tico kompletny rozrząd i założyłem pasek continental 107z
też nie miał strzałek ani oznaczeń więc spokojnie można zakładać wedle uznania. -
Jeżeli na pasku rozrządu nie ma żadnych strzałek kierunkowych to możemy go założyć według własnego uznania. Przy okazji możesz sobie skontrolować pompę wody czy jeszcze może ciągnąc czy do wymiany
-
dokładnie jak wyżej
od razu wymienić pompę wody oraz napinacz.
nawet jak pompa chodzi to sądzę że jest w średnim stanie a tak za jednym rozkręcaniem masz zrobione 3 rzeczy.
pozdrawiam -
Hej kolego moim zdaniem nie należny wymieniać na siłę pompy wodnej oryginalnej bo on jest bardzo wytrzymała. I jeśli nie ma luzu to zostawić a nie wstawiać tani zamiennik z allegro co może nie wytrzymać nawet roku. Pewnie tak doradził Ci mechanik by wymieniać ale oni mają z tego zarobek spory ale tu na forum nie jedna osoba przekonała, się że wymiana na siłę to nie najlepszy pomysł.U mnie ma przebieg 150tys i jest ok. A jeśli wymieniać to tylko na oryginał GMB i tyle.
-
Nie nie doradzał mi mechanik
Może źle napisałem odpowiedź chodziło mi o to że jeżeli ticuś nie przeszedł przeglądu to musi być w naprawdę kiepskim stanie. Więc logicznie rzecz biorąc pompa też może być już lekko zużyta. Dlatego zaproponowałem za jednym zamachem zrobienie wszystkiego.
i nie kupuje byle czego do samochodu bo wtedy summa summarum płaci się dwa razy bo jak wiadomo na oborniku daleko nie pojedziesz.Ale masz rację trzeba zobaczyć o później kupować i wymieniać
pozdrawiam
-
mam pytanie nawiązujące do rozrządu
mechanik powiedział mi, że muszę mieć pasek, rolkę, sprężynkę, pompę (jeśli cieknie) i cośmówił o jakimś zaworku w skrzyni wiecie moze o jaki zaworek chodzi ?
-
mam pytanie
nawiązujące do rozrządu
mechanik powiedział
mi, że muszę mieć pasek, rolkę, sprężynkę, pompę (jeśli cieknie) i cośmówił o jakimś
zaworku w skrzyni wiecie moze o jaki zaworek chodzi ?Jakiż znowu zaworek w skrzyni?
Może chodzi mu o zaworek PCV odpowietrzania skrzyni korbowej?
Ale do czego mu potrzebny? -
Jakiż znowu zaworek
w skrzyni?
Może chodzi mu o
zaworek PCV odpowietrzania skrzyni korbowej?
Ale do czego mu
potrzebny?
nie wiem po co chce to wymieniać ale cośtam wspominał o tym