REGULACJA GAŹNIKA OBROTY SILNIKA
-
Gaznik jest nowy, moze musi sie jeszcze ustawic.
Gażnik dostałeś fabrycznie nowy(jeżeli tak to ile kosztował), czy po regeneracji ?
-
kosztował z wymiana i regulacja 400 zł
edit:
po regeneracji
-
Witam, czym regulujecie wolne obroty na gaźniku? jakimś specjalnym wygiętym srubokrętem? Bo ja za nic nie mogę dostać ręką do tej śruby.
-
po regeneracji
Dzięki za info ! Tak sobie myślę, że kupno fabrycznie nowego jest już chyba niemożliwe
-
REGULACJA:
- Gasisz silnik
- cięgno na "gaz do dechy"
- regulujesz
i tak do skutku.
-
REGULACJA:
- Gasisz silnik
- cięgno na "gaz do
dechy" - regulujesz
i tak do skutku.
Ja sobie dorobiłem specjalny śrubokręcik, którym można zrobić wszystkie regulacje przy pracującym silniku, ale dziękuję za niespodziewaną informację
-
Ja tak regulowałem stary gaźnik. A że to śmiesznie brzmi to inna sprawa
-
Ja tak regulowałem
stary gaźnik. A że to śmiesznie brzmi to inna sprawaNie ma w tym nic śmiesznego, tylko nie mając obrotomierza nie masz żadnej możliwości sprawdzenia poprawnej regulacji gaźnika.Ja, sprawdzając ustawienia gaźnika wysuwam do góry zbiornik par paliwa,włączam lampę stroboskopową,uruchamiam silnik i dorobionym specjalnie śrubokrętem(wg. wskazań obrotów na lampie stroboskopowej)poprawiam niewłaściwe obroty.Na stacji ASO ustawiają mi tylko na analizatorze spalin skład mieszanki, natomiast zapłon i luzy zaworowe we własnym zakresie.
-
Obrotomierz mam cyfrowy +-100 obr/min, sprawdzony z GPS ->czyli prędkość pojazdu i obroty na poszczególnych biegach wychodzi tyle samo co w moim mini kalkulatorze w excelu.
np.
5 bieg
2800 obr/ min
licznik 80km/h
GPS 75km/h
excel 74,5km/htylko pozniej licznik coraz mocniej klamie
5100 obr/min
licznik 150km/h
GPS 135km/h
excel 135,6km/h5300 obr/min
licznik 160km/h
GPS 140km/h
excel 141km/hCzyli blat zamknięty w Tico to tylko własna satysfakcja, ale nie o tym temat
Nie mam strobo, do zaworów i zapłonu się nie dotykam. Skład też na analizatorze, a obroty na nowym gaźniku ustalił mi gość co całe życie siedzi w gaźnikach i w tico.
-
Nie mam strobo, do zaworów i zapłonu się nie dotykam.
Zapłonu bez lampy nie da się ustawić, natomiast do zaworów wystarczy tylko szczelinomierz.
Skład też na analizatorze
Trudno mieć własny analizator, dość sporo kosztuje
Mając własny, byłbyś samowystarczalny w zakresie regulacji i ustawieńobroty na nowym gaźniku ustalił mi gość co całe życie siedzi w gaźnikach i w tico.
Ustawiał na oko,ucho czy lampą stroboskopową?