opadajacy pedal hamulca
-
Witam wsadziłem w tico 1800zł w naprawy (nowe klocki z przodu i tarcze z tyłu bebny szczeki i cylinderki) problem jeden pozostał mimo ze hamuja ok nie ma problemow to jak stoje na swiatlach i mam wcisniety pedał po czasie opada na dół zaczyna samochod powoli sie staczac znow dociskam az dojde do samego dołu mocno docisne i jest ok znaczy trzymaja hamulce.Jak "popompuje" pedał to znow jakis czas nie opada jak temu zaradzic wie ktos??
-
witam.
Sprawdź czy Ci nie wycieka gdzieś płyn hamulcowy a w szczególności przy kołach tylnych tzn. czy bębny masz suche. Jak nie stwierdzisz nigdzie wycieku to prawdopodobnie padniętą masz pompę hamulcową.Pozdrawiam
Marcin -
Jak "popompuje" pedał to znow jakis czas nie
opada jak temu zaradzic wie ktos??w archiwum bo było kilka razy
Jeśli nie ma nigdzie wycieków(przewody,cylinderki,tłoczki) to pompa może domaga się wymiany,ale za pompę brałbym się w ostateczności.
A układ nie jest zapowietrzony? -
Dzieki za zainteresowanie juz spiesze z wyjasnieniami:
180zł wydałem na:2xbebny 142zł
szczeki tyl 68zł
2xcylinderek 336zł
2xłozyska tył 34zł
2x przewod hamulcowy 44zł
płyn hamulcowy 20zł (2 bytelki 1 do przepłukania układu)
przewod benzyny i zaciski 37zł
olej w skrzyni 2l 34zł
olej silnik chyba 88zł
filtr oleju 13zł
filtr paliwa 10zł
filtr pow 18zł
tarcze przod 2x 140zł
klocki przod 50zł
amortyzator tył 2x 189zł
pasek rozrzadu gates 54zł
pasek klinowy 13zł
rolka napinacza 69zł
pompa wody 139zł
płyn chłodniczy 35złrazem czesci 1233
Robocizna
rozrzad 150zł
tył 140zł
przod 140zł
reszta 70złjak oceniacie ceny i ceny robocizny??
Jest tylko prpblem z ta pompa
Ta pompa została wraz z serwem wymontowana z innego tico w którym nie opadał pedał i wsadzona została do mojego.
Na ww. liscie jest co zostało wymienione i mimo ze wsadziłem tyle kasy to pedał opada macie jakis pomysł co powiedziec mechanikowi co ma zrobic??Zenujace ale tacy juz sa "nasi" mechanicy
Pozdrawiam
-
Zenujace ale tacy juz sa "nasi" mechanicy
Jeżeli możesz to napisz kto kupował te części(Ty czy mechanik) i w jakiej miejscowości były kupowane ?
-
Dzieki za zainteresowanie juz
spiesze z wyjasnieniami:
180zł wydałem na:
2xbebny 142zł
szczeki tyl 68zł
2xcylinderek 336złcylinderki do tyłu?
złote jakieśamortyzator tył 2x 189zł
Za dwa oczywiście tyle?
pompa wody 139zł
Co to za pompa?Jaka marka?
GMB w moim sklepie moto kosztuje ok 80zł
Taka szła jako oryginalnaRobocizna
rozrzad 150zł
tył 140zł
przod 140zł
reszta 70zł
jak oceniacie ceny i ceny
robocizny??W miarę ceny
Jest tylko prpblem z ta pompa
Ta pompa została wraz z
serwem wymontowana z innego tico w którym nie opadał pedał i wsadzona została do mojego.Znaczy wymieniłeś pompę z serwem i po wymianie od razu opadał pedał hamulca?
-
tłoczki oczywiscie 36zł
z tym pedałem wczesniej przed wymiana pompy tez tak byloczesci kupione przez mechanika okolice katowic
-
Moim zdaniem za części sporo przepłaciłeś... co do robocizny jest w miarę przystępna pod warunkiem że naprawa była wykonana bardzo fachowo i starannie.
-
to co mechanik spuscił na robocie (chociaż myśle ze ten rozrząd troszke sporo), odbił sobie na czesciach. Dołożył to 5 zł tam dyszke i wyszedł na swoje. Bo ceny podałeś podciągniete. Mechanicy niestety czesto tak robią. Z doświadczenia ZAWSZE jak mówi ze coś wymienił to życzę sobie starą cześć z uzasadnieniem co sie popsuło i właże na kanał żeby pokazał nową. Zapłaciłem pare razy za taką "wirtualną" wymianę
-
Ja by od takich mechanikow trzymal sie z daleka.Ceny niektórych części jak z kosmosu a on przeciez ma dodatkowe znizki w hurtowni.Za zmianę rozrządu 150zł i do tego wymiana pompy wodnej? Przy jakim przebiegu?
Cena amorków tylnich też powala ja za kayaby gazowe dałem 170zł za 2!.Bębny w zwykłym sklepie 50zł a on pewnie kupił za 100zł plus szczeki a policzył sobie osobno.Tarcze przodnie tez na pewno połowe tego dał. a glupi pasek rozrządu w sklepie kosztuje 35zł a nie 54, napinacz ok 40zł.Klocki przednie 33zł Fomar w sklepie a nie 50. No cóż parę stówek dorobił sobie wymieniając wszystko jak leci i kupujac samemu.Hamulce należy pare razy odpowietrzyć skoro były zapowietrzone mocno podczas wymiany tych elementów. U mnie tylko po naprawie jednego koła odpowietrzałem 2 razy a jeszcze nie jes pedał twardy jak przed naprawą.
-
czesci kupione przez mechanika okolice katowic
No to sprawa jasna