Zawortek zwrotny spryskiwacza
-
Mam pytanko dotyczące tego zaworka, jakoś przez zimie musiałem długo pompować aby spryskać przednia szybę, słabo leciało, najpierw myślałem że zbyt gęsty płyn był, ale teraz jak jest cieplej to jest to samo, najpierw nic, potem słabo a za chwilkę dopiero w miarę dobrze że szybę idzie wytrzeć.
Jak to jest z tym zaworkiem, on jest tylko do tylnej szyby czy przedniej też, albo jest tylko jeden a potem wężyk się rozdziela, w ogolę to gdzie się on znajduje ?
-
Mam pytanko dotyczące tego
zaworka, jakoś przez zimie musiałem długo pompować aby spryskać przednia szybę, słabo
leciało, najpierw myślałem że zbyt gęsty płyn był, ale teraz jak jest cieplej to jest to samo,
najpierw nic, potem słabo a za chwilkę dopiero w miarę dobrze że szybę idzie wytrzeć.
Jak to jest z tym zaworkiem,
on jest tylko do tylnej szyby czy przedniej też, albo jest tylko jeden a potem wężyk się
rozdziela, w ogolę to gdzie się on znajduje ?W Ticaczu mamy dwie osobne pompki spryskiwaczy: przód i tył. W każdym obwodzie są zaworki, które nie dopuszczają do spływania płynu do zbiorniczka. Jeśli chodzi o przód to u siebie znalazłem taki zaworek na przewodzie w okolicy silniczka wycieraczek. Po zdemontowaniu łatwo będzie sprawdzić czy przepuszcza wstecz.
Może to być też wina pompki, która słabo pompuje. Wtedy można by zamienić miejscami przednią i tylną pompkę. Pomki są przy zbiorniczku płynu, można się do nich dostać po zdemontowaniu lewego nadkola i odkęceniu zamocowania przy wlewie. -
Pompka psika dobrze bo jak wężyk jest zdjęty to dobrze daje, i przy wcześniejszych ciepłych dniach dodatkowo dysze przeczyściłem i psikało pod sam dach może do wina tego płynu, teraz ma być cieplej to spróbuje trochę letniego zalać, ale ten zaworek też chce sprawdzić co by na sucho nie pracowały te wycieraczki.
-
Ja mam taki problem, ze przedni spryskiwacz nie dziala jak nalezy.
Na czesc kierowcy leci super, a na pasazera to czasem leci, czasem leci i jego cisnienie spada, w czasie gdy obok na szybie kierowcy leci normalny strumien.
Gdzie szukac przyczyny i co robic? -
Przyczyna raczej tkwi w rozpylaczu, a dokładnie dyszy od strony pasażera.
Do tego rozpylacza jest podłączony jeden przewód, stad rozpylacz na obie strony powinien tak samo psikać.
Sprawdź i przeczyść tą dyszę rozpylacza a jak nie to kup nowy rozpylacz
Pewnie w dyszy jest jakiś syf -
Odlaczylem przewod, wyciaglem rozpylacz, przedmuchalem i ok.
ale ... teraz nie chce mi psikac wogule na szybe. Po prostu jakby pompka nie pompwala. Raz leci raz nie, ale jak leci to bardzo rzadko, tak na 30 prob. Z tylu bez problemu, dziala jak dzialalo. Wzialem i chcialem zaciagnac plyn (nie polecam, nie smakuje zbyt dobrze) no ale dalej nic. Plyn polecial, ale na szybe juz nie -
Na chwile obecna jak wciskam tylne spryskiwanie to buczy i pryska, a jak dam na przednia szybe to nawet nie zabuczy - jedynie wycieraczki chodza. Spalilo sie cos?
-
Na obecna
jak wciskam tylne spryskiwanie to buczy i pryska, a jak dam na przednia szybe to
nawet nie zabuczy - jedynie chodza. sie cos?
W tico są jak już wiemy dwie , jedna na przód druga na tył. Może jedna powiedziała papa ? Musiałbyś zdjąć nadkole i zobaczyć jak wyglądają elektryczne pompki i ewentualnie wymienić ową pompę jeśli okaże się to konieczne.
Ewentualnie wyłącznik zespolony się zepsuł.