Spalanie Pb powyżej 11l
-
Jeżeli ktoś wie czemu moje
autko aż tyle pali beny to proszę o konsultacjeTak jak wyżej koledzy napisali sprawdź na początek czy nie masz gdzieś wycieku paliwa lub dziurawy bak.Włącz silnik i przyglądaj się czy gdzieś nie sika paliwem.
Wykręć też świece i zobacz jaki mają kolor.Możesz też wrzucić ich foto to ocenimy. -
Z tego co przypuszczam to ci mechanicy u których byłem nie tykali gaźnika, bo się bali go rozregulować - nikt nawet nie chciał podjąć się czyszczenia tej części.
Problem ze ssaniem pojawił się z dnia na dzień i nie był spowodowany wcześniejszą wizytą auta u mechanika.
Nie, nie czuje beny w środku.
Dzisiaj rano zanim wsiadłem, spojrzałem pod autko i nie było żadnej plamy oznaczającej wyciekJeżeli chodzi o luzy zaworowe to ich nie sprawdzałem.
Dodam jeszcze, że w październiku miałem wymieniany rozrząd i facet coś spieprzył, bo max. prędkość jaką uzyskiwałem bo wymianie to 110km/h. Z czasem (gdzieś po 2000km) rozbujał się do 130km/h -
Dodam jeszcze, że w
październiku miałem wymieniany rozrząd i facet coś spieprzył, bo max. prędkość jaką
uzyskiwałem bo wymianie to 110km/h. Z czasem (gdzieś po 2000km) rozbujał się do 130km/hCzemu nie podjechałeś z reklamacją ?
Może rozrząd jest przestawiony ?
Nie masz problemu z odpalaniem silnika ? Nie gaśnie na wolnych obrotach ? -
Dodam jeszcze, że w
październiku miałem wymieniany rozrząd i facet coś spieprzył, bo max. prędkość jaką
uzyskiwałem bo wymianie to 110km/h. Z czasem (gdzieś po 2000km) rozbujał się do 130km/hPrzestawił Ci rozrząd(może jeden dwa ząbki) i dlatego taki słaby i tyle pali.
Jedź z reklamacją!Niech ustawi rozrząd wg. oznaczeń. -
Byłem z reklamacją. Facet mi nagadał, że tak jest na początku, a później się wyrobi.
Jest to mój pierwszy samochód i nie mam doświadczenia z mechaniki.
W ogóle nie wypowiadam się na temat tutejszych specjalistów.Jeżeli chodzi o odpalanie. Pali na strzała po czym gaśnie jak nie potrzymam nogi na gazie.
Jak się rozgrzeje to chodzi normalnie i już nie gaśnie. -
Byłem z reklamacją. Facet mi
nagadał, że tak jest na początku, a później się wyrobi.Ściemnia i się wypiera
Nic się nie wyrobi...to trzeba poprawić skoro Tico nie pojedzie więcej jak 110km/h -
Ściemnia i się wypiera
Nic się nie wyrobi...to
trzeba poprawić skoro Tico nie pojedzie więcej jak 110km/hJa jeszcze dodam ze swej strony, że u mnie po wymianie rozrządu Tico spala o ok. jeden litr paliwa mniej... (jazda miejska) a sam silnik jest bardziej elastyczny na poszczególnych biegach.
-
jak to się mówi " układa to się ciasto w formie " tu musi wszystko być dopasowane ! Jedź do tego "majstra" i powiedz mu jak się sytuacja przedstawia ... Znając życie bedzie się wypierał i żąda sobie zapłaty za naprawę reklamacyjną
Chyba że faktycznie masz tak ciężką nogę że takie spalanie ci wyszło ?!
Temperaturę dobrze ci trzyma ? -
No hej .
Jestem nowym posiadaczem Tico wraz z żonką oczywiście, mechanika to moje hobby ale jak to bywa do kazdego auta , silnika trzeba sie nauczyc.
Własnie dlatego że trafiałem na dziwnych mechaniorów i na koszty zainteresowałem sie mechaniką i jest ok, wiadomo wszystkiego się nie zrobi ale daje rade.
KOlega generalnie powiedział co jest nie tak, tak jak wielu uwazam równiez ze to rozrząd. Przy okazji sie zapytam czy w Ticaczu jest kolizyjny czy bez kolizyjny?
-
Przy okazji sie zapytam czy w
Ticaczu jest kolizyjny czy bez kolizyjny?Zdecydowanie kolizyjny.
-
Dzisiaj autko pojechało do mechanika spoza miasta (ten to miał przynajmniej coś więcej niż młotek i kombinerki). Przekazałem mu wszystkie info i spostrzeżenia. Mam nadzieje, że wszystko da się w nim naprawić.
-
napisz jaki bedzie efekt i ewentualnie co było przyczyną !
-
Może to przewód masowy?? Moje Tico też dużo pali, w starszych postach przeczytałem że urwanie, korozja tego przewodu może być przyczyną, ale jeszcze tego nie sprawdziłem u siebie.
-
Ja jeszcze dodam ze swej
strony, że u mnie po wymianie rozrządu Tico spala o ok. jeden litr paliwa mniej... (jazda
miejska) a sam silnik jest bardziej elastyczny na poszczególnych biegach.U mnie było to samo, spalanie zeszło o litr po wymianie rozrządu i tikacz dostał w końcu kopa.
MAxymalne spalanie jakie udało mi się uzyskać (jak rakieta była jeszcze sprawna) to 6.9 - jazda na paliwie v-power 99+ z gazem praktycznie cały czas w podłodze - czasem trzeba przepłukać gaźnik -
Halo MOtys.
Byłeś ? coś wiesz już????? -
Czekamy czekamy, mam nadzieje ze napiszesz co było powodem tego stanu rzeczy ze ci tikus palił tyle.
-
Właśnie odnośnie tej plecionki - przewodu masowego, ma ktoś może fotkę jak i gdzie ona jest zamocowana, bo u mnie po takich zewnętrznych oględzinach ( bez kanału) plecionki nie stwierdzono .
-
Poszukaj na forum, bo juz bylo o tym wczesniej, jesli fotki nie znajdziesz to sprobuje nakierowac: plecionka znajduje sie w okolicy kolektora wydechowego, podlaczona jest do pasa przedniego (niedaleko zamka maski, ponizej) Mogla sie urwac, ale watpie, zeby z obu stron, wiec moze sobie "dynda" w powietrzu i wystarczy ja przymocowac
-
Jednym słowem patrząc od góry pomiędzy silnik a pas przedni powinienem plecionke zobaczyć, niestety u mnie jej brak . Nic nie dynda .
-
Jak jej nie ma, to mozesz dorobic Poszukaj w jakims sklepie moto albo na szrocie, tu bedzie taniej.