Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico
-
W końcu, po ok. 3 miesiącach bez własnego samochodu zakupiłem takie oto cudo:
Opel Vectra C 2.2DTI 125KM z 2002r. Na prawdę, niebo a ziemia w porównaniu z Tico, chociaż na Tico nie powiem złego słowa.
Galeria zdjęć jak i dwa filmiki dostępne pod poniższym linkiem:
http://motoalbum.pl/pojazd/6428 -
Niezła przesiadka.
-
Opel Vectra C 2.2DTI 125KM z 2002r. Na prawdę, niebo a ziemia w porównaniu z Tico, chociaż na Tico nie powiem złego słowa.
To zupełnie inny segment motoryzacyjny, więc nawet nie warto porównywać tych dwóch aut.
Jeżeli tylko Opel jest sprawny i nie będzie się psuł, to będziesz zadowolony.
Niestety, w przypadku praktycznie wszelkich napraw człowiek łapie się za głowę, gdy musi zapłacić za części lub robociznę.Życzę więc bezpiecznej i bezawaryjnej jazdy
PS.
Byłeś już może w ASO lub stacji diagnostycznej na dokładnym "trzepaniu" Opla -
ASO lub stacji diagnostycznej na dokładnym "trzepaniu" Opla
Niee
Do wymiany mam prawy przegub zewnętrzny, piastę koła tylnego, termostat no i na pewno wszystkie podstawowe rzeczy typu filtry, olej w silniku i płyn chłodniczy, ale wszystko zrobię raczej samemu.
-
Niee
Profilaktycznie jednak podjedź na sprawdzenie
Do wymiany mam
prawy przegub zewnętrzny, piastę koła tylnego, termostat no i na pewno wszystkie
podstawowe rzeczy typu filtry, olej w silniku i płyn chłodniczy, ale wszystko zrobię
raczej samemu.A co z rozrządem
-
A co z rozrządem
Łańcuch
-
Łańcuch
Nie jest wieczny niestety
-
Nie jest wieczny
niestetyW teraźniejszych autach łańcuch to wcale nie jest zaleta
-
W Oplowskich silnikach diesla producent nie zaleca wymiany łańcucha
-
W Oplowskich silnikach diesla producent nie zaleca wymiany łańcucha
Oby wytrzymał długo.
Co prawda w silnikach benzynowych też stosuje się łańcuchy rozrządu, jednak przynajmniej w silnikach Corsy C i D oraz Merivy często nie wytrzymują nawet 100kkm, mimo że producent nie zaleca ich wymiany
W takim samochodziku koszt wymiany kompletu rozrządu to ok. 1.500zł -
Witam po długiej nieobecności
I na mnie przyszła zmiana...oto następca Tico
Słów kilka o aucie...
Marka / Model - VW Golf
Pojemność silnika -1898 ccm
Rodzaj paliwa - Diesel
Liczba koni - 90
Rocznik - 1999
Liczba drzwi - 3
Modyfikacje - grill bez znaczka
Styling - seria
Tuning Mechaniczny - seria
Wnętrze - seria
Car Audio - magnat b30 (skrzynia) radio z tico sony Xplod Gt24, wzmacniacz sony xm255Ex
Zawieszenie / Hamulce - seria
Plany -alu i gleba,
-
A co z Tikulcem? Znalazł jakąś przystań czy uległ biodegradacji?
Golfina fajna, szkoda tylko, że na masce po zmianie grilla zostaje paskudne wcięcie na znaczek właśnie
-
Liczba drzwi - 3
Jak kto woli ale ja wolę 5 drzwiowe. Ale wiadomo że są droższe.
-
Jaco, też bym wolał pięcioro drzwii, ale był w stanie najlepszym ze wszystkich jakie do tej pory ogladałem wiec wziełem. A oglądałem....hmm 20..30 tego było.
Adamo81 tico ?? Jezdzi Połatałem podłogę wymieniłem progi, mysle że jeszcze 5 pieć roków polata
-
Jaco, też
bym wolał pięcioro drzwii, ale był w stanie najlepszym ze wszystkich jakie do tej
pory ogladałem wiec wziełem. A oglądałem....hmm 20..30 tego było.
Adamo81 tico
?? Jezdzi Połatałem podłogę wymieniłem progi, mysle że jeszcze 5 pieć roków
polataEee, to spoko jak Tico zostało w rodzinie
-
No i na mnie przeszedł czas rozstania się z tico.Z klimą się nie udało a część rzeczy już miałem zgromadzone ehh. Nowym nabytkiem okazał się golf 1.6 CL 95r.+ LPG które już mu założyłem. Dobrze że golfów jest całkiem sporo na złomach. Dlatego już udało mi się go tak doposażyć że tylko znowu klimy brakuje Tico niestety idzie na wieczny odpoczynek. Wszystkie ciekawe rzeczy które miałem będą na giełdzie lub na allegro.
-
No i na mnie
przeszedł czas rozstania się z tico.Z klimą się nie udało a część rzeczy już miałem
zgromadzone ehh. Nowym nabytkiem okazał się golf 1.6 CL 95r.+ LPG które już mu
założyłem. Dobrze że golfów jest całkiem sporo na złomach. Dlatego już udało mi się
go tak doposażyć że tylko znowu klimy brakuje Tico niestety idzie na wieczny
odpoczynek. Wszystkie ciekawe rzeczy które miałem będą na giełdzie lub na allegro.Doposażenie golfa w klime też takie łatwe nie jest, trzeba zmieniać cały "piec" pod deską rozdzielczą, ale jak ktoś chce i ma siły takie jak zamiary to się uda bez problemu Co do rdzy, jak jest zadbany i będziesz dbał nie będzie jej, ja miałem robione w moim nadkola 2 lata temu i do dzisiaj nic nie wychodzi, progi i podłoga zabezpieczone też 2 lata temu i też do dzisiaj spokój
-
Brat ma ibizę z tym silnikiem i spokojnie pojeździsz tym samochodem bo silnik jest nie do zdarcia. Tylko w zimę przeczyszczaj odmę i w filtrze bo te silniki miały z tym problem i jak zamarznie to wywala olej. Sam w tamtą zimę tak miałem i podczas jazdy cały olej poszedł na silnik. Spalanie spoorawe bo ponad 10L gazu ale jedzie jak czołg przez zaspy. Części sporo bo tego pełno na drogach i szrotach....
-
tico teraz mało kto jeździ mi się kompletnie ten samochod nie podoba. mały. chyba jest odpowiedni bardzie dla starszych osob przynajmniej taka jest moja opinia
-
tico teraz mało kto
jeździ mi się kompletnie ten samochod nie podoba. mały. chyba jest odpowiedni
bardzie dla starszych osob przynajmniej taka jest moja opiniaNie wiem skąd jesteś, ale ja będąc w wielu miastach w kraju widuję dużo tikaczy - jeżdżą nimi zarówno emeryci, jak i młodzi ludzie (tania eksploatacja).