zaworek EGR
-
a jak zaślepiliście wejście
przy katalizatorze tej rurki?
u mnie i tak trzyma się na
jednej śrubie i ją wywaleJa docialem element zaslepiajacy dopasowany (odrysowany od tej rurki) z plaskownika stalowego (chyba 4 lub 5 mm), wywiercilem otwory (tak jak w rurce) i przykrecilem. Warunkiem tej operacji jest nieuszkodzona uszczelka. W przeciwnym wypadku, bedzie czuc spalinami w srodku (pojawi sie tez dodatkowy halas). Po przykreceniu i nagrzaniu silnika moze troche zadymic (element musi sie dogrzac i wypalic pod wplywem temperatury).
-
No niby tak, tylko z tego co
przeczytalem na forum instruktor wymyslil goNie instruktor, a konstruktor...
po to zeby spaliny na zewnatrz wychodziły czyste
... upraszczasz - spaliny zawsze będą brudne... :szalone: Ale mimo wszystko: to tylko konstruktorom ma zależeć na ekologii?
a nie po to by poprawić osiągi lub żywotność silnika
No to jeszcze dodam, że układ z EGR zawraca część spalin z powrotem do komór spalania, aby obniżyć temperaturę spalania (co ma przełożenie na ograniczenie zawartości szkodliwych składników gazów).
Nie wiem, co Ty pomyślisz, ale dla mnie obniżenie temperatury spalania brzmi całkiem dobrze, jeśli chodzi o osiągi lub żywotność silnika.dlatego pytam właśnie czy ktoś z Was
zaślepiał go i czy jest zadowolonyNie chcę być uszczypliwy, ale (abstrahując od wyżej rozwiniętej dyskusji nt. demontażu elementów układu recyrkulacji spalin) myślę, że zaślepianie otworów po EGR będzie bardziej czasochłonne i "nerwowe" niż zwykłe przeczyszczenie tego zaworu.
-
Czy na pierwszej stronie w 12 poście pod miejscem, w którym jest mocowany zaworek EGR te 2 śruby to miejsca, w których są czujniki temperatury ?