Szukam taniego gazownika z analizatorem spal.
-
Witejcie chopy i dziołchy ze ślunska.
Tym regionalnym powitaniem, proszę Was o wskazanie mi miejsca i kwoty jaka bedę zmuszony zaplacic za wyregulowanie mieszanki. Najlepiej cos w okolicach Chorzowa, ew. Rybnika na drodze 925 (935?) w strone Rudy Śląskiej.
Choc mam gwarancje to niesamowicie sie w.... na mojeog gazownika, bo dzisiaj regulowal mi 3 razy na sluch i..wiadomo co. Jako, ze jezdze codziennie do Rybnika, takze jutro, wiec musze miec auto sprawne i zdolne do manewru wyprzedzania, to o 23 jezdzilem w te i we wte na srednicowce i regulowalem tym pokretlem ktory jest obok filtra powietrza, chyba sklad mieszanki (powietrze?). W kazdym razie, jest juz troche lepiej (nie muli i znowu ma vmax ok 150 (zamiast PO-REGULACJI-LEDWO-100KM/h-NA4BIEGU). Dodam jeszcze, ze pojechalem na regulacje tylko ze wzgledu na spalanie (10 litrow gazu :/), bo wkurzylem sie, gdy po 280 km silnik zgasl z powodu braku LPG. Zwykle spokojnie po 350 jechalem dopiero na stacje (bo palil 6/100km). Oprocz spalania silniczek chodzil jak marzenie. Teraz mniej.
-
Na ucho to gostek niech sobie malucha ustawia.\
u mnie teraz spalił ok 7 więc pojechałem do gostka co mi zakładał na stację i podłączył na analizator. Ustawił mi na moją prośbę troszke tak aby mniej palił. Teraz na pewno malutko pali ale jest słabszy, to mi nie przeszkadza bo jak zechce to moge pojechać na paliwie szybciej.
Niestety Jestem z Łódzkiego więc ta stacja odpada. Ale o ile wiem takie ustawienie kosztuje ok 10zł i tylko na alalizatorze. -
proszę Was o wskazanie mi miejsca i kwoty jaka bedę zmuszony zaplacic za wyregulowanie mieszanki<
Ja dzisiaj byłem w Katowicach na analizie spalin w firmie diagnostycznej Lambda. Firma znajduje się przy drodze K-ce Sosnowiec za Castoramą. Sama analiza kosztuje tu 14zł. Nie wiem ile regulacja, bo wyregulowałem sam wg. opisu kolegów z forum. Jak się okazało miałem trochę za ubogą mieszankę i na benzynie i na LPG, bo lambda wynosiła u mnie ok. 1,25, ale po sprawdzeniu trochę odkręciłem(1/4obr.)zawór na wężu i teraz śmiga jak złoto. Normalnie regulacja na stacjach kosztuje w granicach 20-30zł.
-
zawór na wężu i teraz śmiga jak złoto. Normalnie
regulacja na stacjach kosztuje w granicach 20-30zł.Wlasnie, powiedzcie mi co to za zawor (ten srebrny obok filtra paliwa). Mianowicie, dzisiaj jadac do Rybnika postanowilem zmienic sobie filtr powietrza (13 tysiecy mialem przejechane), bo uznalem to za powod 10 l na sto. Oczywiscie jak pomyslalem tak tez zrobilem. Skutek tego byl taki, ze przed wymiana mialem vmax 80km/h a po wymianie 20 km/h :| Konkretnie, po wiekszym nacisnieciu gazu niz 3 stopnie, silnik chcial gasnac. Jako, ze bylem w trasie, to zatrzymalem sie na poboczu no i zaczalem grzebac. Ruszalem tym zaworkiem obok filtra powietrza i zauwazylem, ze im bardziej odkrecam, tym silnik ma wiekszego kopa, ale mniejsze obroty na jalowym biegu. Ustawilem to jakos tak, zeby jezdzil jak kiedys i nie gasl na postoju i jakos jezdzilem. Pytanie tylko, czy nie dokonalem jakiejs herezyji i czy mi za chwile silnik nie padnie?
-
Cytuje jednego z uczestników forum:
"Proponuję regulację wykonać następująco:- zwiększyć obroty do ok 3500 i przykręcić główny zawór aż obroty zaczną spadać.
- odkręcić pół* obrotu w przeciwną stronę.
- wolne obroty ustawić kręcąc pokrętłem przy reduktorze tak, aby były jak najwyższe."
Ja osobiście odkręcam 3/4 do 1 obrotu na głównym zaworze, bo w przeciwnym razie mieszanka może być za uboga.
Powodzenia -
Cytuje jednego z uczestników forum:
"Proponuję regulację wykonać następująco:- zwiększyć obroty do ok 3500 i przykręcić główny zawór aż obroty zaczną spadać.
- odkręcić pół* obrotu w przeciwną stronę.
- wolne obroty ustawić kręcąc pokrętłem przy reduktorze tak, aby były jak najwyższe."
Ja osobiście odkręcam 3/4 do 1 obrotu na głównym zaworze, bo w przeciwnym razie mieszanka może
być za uboga.
Powodzenia
Wolne obroty tak aby byly jak najwyzsze?
Czyli jeszcze raz, nic sie nie stanie jezeli krecilem tym zaworem obok fitra, tak?
Jutro jade do gazownika, gdzie mam gwarancje i niech on mi ustawia, az ustawi.
Dzieki wielkie za ten cytat, na przyszlosc na pewno sie przyda, chocby, jak sie juz na serio wkurze na wyzej wspomnianego i zaczne sobie sam ustawiac..