[moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.
-
@likaon napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
opcji dociskania maksymalnie tłoczyska w dól i kręcenia nim. Ale czy to jest regulacja płynna, czy skokowa, to nie odpowiem.
Rozebrałem jeden tył i jeden przód bo niestety tak trzeba, inaczej odboje przeszkadzają i nie da się docisnąć do końca. Dociska się do samego dołu, i kręci, regulacja płynna i dość znacząca między minimum a maximum.
-
@WarningDeadPL a no to super. Znaczy się to dobre, wyczynowe amorki dorwałeś. Swego czasu komplet kosztował 2000 zł i wraz z nowymi sprężynami był to bardzo dobry zestaw do jazdy rajdowo/wyścigowej, były jeszcze bilsteiny, ale drogie w porównaniu do koni, potem już są typowo japońskie wynalazki typu Tein/D2 racing i inne, no a jeszcze potem samoróbki z innych amorków zwiększajace skok lub prześwit.
-
Rozkręciłem wszystkie amorki, regulacja we wszystkich działa. Wyczyściłem te obcięte przody (wkładów nie) i tył, pomalowałem podkładem i pierwszą warstwą na najbardziej zbliżony kolor do oryginału jaki mi się udało uzyskać.
Co do obniżenia fotela to według wstępnych oględzin i pomiarów da radę obniżyć o jakieś 2 cm. Wymaga to co prawda wycięcia kawałka stelaża i zespawania tego. Szkoda że wywaliłem stelaż z tego fotela z którego brałem pokrycie ale kto by się spodziewał że coś takiego wymyślę...
-
Ciężko z częściami do GTI oj bardzo ciężko. Linki ręcznego + przewody elastyczne tył 400zł z czego linki 280zł i to nawet nie wiem co przyjdzie bo były tylko z A.B.S. i na autodoc. Akcja taka że miałem je w koszyku (dodałem tydzień temu do koszyka i wtedy były dostępne 5 sztuk) dziś jak zamawiałem to były niedostępne linki ale mimo to mogłem zamówić i bez problemu mają niby przyjść.
Przyjdą czy nie przyjdą?
-
Zależy od konfiguracji sklepu. Jeśli towar w koszyku blokuje stan magazynowy to przyjdą, jeśli nie to mogą nie przyjść.
-
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Ciężko z częściami do GTI oj bardzo ciężko.
"Zabawa" z czymkolwiek do GTi to w sumie rosyjska ruletka. Do zwykłego 1.0 niektórych części już się nie dostanie, a co dopiero do GTi, którego produkcja zakończyła się blisko 30 lat temu...
-
Teraz znów na stanie się pojawiły 3 sztuki linek na stronie to może przyjdą...
-
Wysłali i cięgna i przewody elastyczne więc powinno być git.
-
Sprężyny zamówione z KYB, amorki czekają więc przez święta czas na wymianę zawiasu. Hamulce kiedyś jak się je zregeneruje.
-
Trochę późno ale wesołych świąt !
-
Padły mi siłowniki klapy bagażnika. Ma ktoś namiar na sprawdzone?
Amortyzatory koni założone tak i jak nowe sprężyny KYB na tył. Jak będę miał chwile to opiszę bo w miarę możliwości porównałem z seryjnymi zanim zamontowałem silę tłumienia w zależności od nastaw itd.
-
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Padły mi siłowniki klapy bagażnika. Ma ktoś namiar na sprawdzone?
Co rozumiesz przez "padły"? Mi np. zimą praktycznie w ogóle nie trzymają i jest to całkowicie normalny objaw. Robi się cieplej i "wracają do żywych". :P
-
Co do amortyzatorów:
nie miałem lepszego pomysłu na pomiar tłumienia więc wieszałem 8kg na nich podnosiłem w powietrze (starałem się nie szarpnąć tylko w miarę możliwości płynnie) i mierzyłem ile czasu potrzeba aby wysunął się cały do końca. Czy to miało jakiś sens to nie wiem ale lepszego pomysłu nie miałem.
Profesjonalna aparatura pomiarowa :Wyniki (w sekundach):
Tył ma max regulację 2 i 1/8 obrotu.
Przód 1 i 1/4 obrotu.Mierzyłem oczywiście wszystkie po kilka razy a w tabelach średnia.
Przód ma zwiększone tłumienie o ok 20% a tył 30%.Koni mają trochę inne wymiary:
Założone seryjne ograniczniki, w tym z którego wymontowałem były te odboje skrócone (do czerwonej linii) ale już ich nie ciąłem.
Zbieżność zrobiona po raz pierwszy on kupna. Nie wiem czy wcześniej był tak rozjechany czy to wina wymiany zawieszenia.
Oczywiście jak to w starszym japończyku:
Wygląda ok ale nie jest ok.Nawet jakoś wygląda a tymczasem jak się zacznie coś robić...
Na szczęście nie wypadłą dodatkowa dziura więc oczyszczone i zaciągnięte podkładem antykorozyjnym.
Dziwne te sprężyny KYB jakoś myślałem że sprężyna inaczej wygląda a tu takie coś (ruszała się i nie dało razy ostrego zdjęcia zrobić):
Czas teraz na testy ale jak wracałem kilka km ze zbieżności to mniej się wychylał w zakrętach, nie nurkuje tak przy hamowaniu.
-
@WarningDeadPL a czy dłuższe tłoczysko w koni przekłada się na większy skok ? O co mi chodzi, jeżeli oba od maxa wyciągniętego do max skróconego mają ten sam skok czyli np: 11 cm to pomiar w czasie jest ok. Jak koni wychodzi więcej, no to z proporcji można nanieść poprawki :)
-
@likaon napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
a czy dłuższe tłoczysko w koni przekłada się na większy skok ?
Słuszna uwaga o której nie pomyślałem tedy jak montowałem bo się śpieszyłem (miałem niecałe 1,5 dnia na całość).
Wydaje mi się że koni też głębiej wchodzi w mocowanie niż ori więc to chyba nie takie proste, dodatkowo robiłem to tak że jedną ręką trzymałem amortyzator w powietrzu a drugą startowałem stoper (ale podnosiłem przy 10 sekundzie żeby nie było opóźnienia start stopera-podniesienie) więc to też opóźnienie zanim odczytałem jak doszedł do końca itd.
Poszukam z ciekawości jakie mają skoki na necie ale tak jak już mówiłem: Inaczej wchodzą w mocowania więc to nie do końca jest to samo + czym większe obciążenie tym mocniej powinny tłumić więc to czy 8kg odzwierciedla jego tłumienie to też pewien nie jestem.Najważniejsze o co mi chodziło: prawy i lewy ustawione tak samo.
-
Na stronie koni nic nie ma a według strony autodoc mają taki sam zakres...
-
To teoretycznie podaje KONI
Więc niby już min ma zwiększone tłumienie. Ich strona mówi żeby zaczynać od minimum i co 1/4 albo 1/2 obrotu zwiększać ale już widzę jak to za każdym razem demontuję.
Instrukcja do tych amortyzatorów ze strony KONI mówi coś takiego:
Tylko że tył ma max regulację 2 i 1/8 obrotu.
Przód 1 i 1/4 obrotu. czyli żadne to nie jest 720 stopni...Dochodzimy do wniosku że klasycznie radź se sam i zobaczymy co to będzie i czy rzeczywiście to 20-30% czy może jest teraz 200% czy jak.
-
Tylko no widzisz, piston velocity nie jest określone konkretnie. Ot, jest sobie zero i max. Więc może się okazać, że pomiar był robiony blisko wartości 0, już pomijam progresywność bo to musi zaistnieć konkretna siła aby zaworki/płytki zaskoczyły/wygięły się i zamknęły przepływ. Ale w skrócie, jeżeli testy były w tak mikroskopijnej skali i dały tak świetne wyniki, no to jestem pod wielkim wrażeniem ile one potrafią i w jak fajnym stanie je trafiłeś.
-
Nawet polski dystrybutor mi odpisał:
Siły tłumienia [N] rozciąganie / ściskanie przy prędkościach kontrolnych 0,33 m/s i 0,13 m/s:
87-2429SPORT: 600 / 450 250 / 300 (tył)
86-2588SPORT: 1.250 / 700 500 / 550 (przód)
Co prawda niewiele to mówi bo nie znalazłem wartości dla serii. Napisałem do KYB z pytaniem o ich specyfikację do porównania ale szczerze wątpię że otrzymam odpowiedź.
-
Koni też odpisało i podało wiele nowych informacji.
Oto one: