Dacia Spring - jakieś opinie?
-
Myślę o kupnie Dacii spring, chyba w opcji balonowego kredytu (3 lata z niską ratą, na koniec spłata reszty, oddanie auta, albo reszta kredytu na kolejne raty).
Auto ma być jako drugie, do sklepu, wożenia dziecka na treningi (ma super pod górkę stadion) itp. Ogólnie do jazd wkoło komina po parę kilometrów dziennie albo nawet tygodniowo).
Żona będzie od września jeździła do pracy dalej i na dłużej to muszę sam wszystko ogarniać, więc auto mi się przyda.
Czemu Spring?
Bo nowy elektryk za około 23K euro. -2250 dopłaty Dacii, -4500 rządu to wychodzi już spoko cena za nowego elektryka.
Czemu elektryk?
Bo mniejsze podatki, ubezpieczenie no i nie będę czuł że zarzynam silnik przez takie króciutkie trasy.Czemu Dacia?
Bo tania, technologie Renault, 8 lat gwarancji na baterię i gabaryty dokładnie takie jakie potrzebuję dla drugiego auta. Do tego bateria jest w sam raz i ma CCSa w razie gdybym musiał szybciej podładować.Jak ktoś coś słyszał albo ma jakieś swoje doświadczenia to chętnie wysłucham.
Teraz jestem w PL i zamierzam przejechać się jakąś z Trafficara jak będę przejazdem w Chorzowie to zobaczę jak się tym faktycznie jeździ ale patrząc na recenzje na YT to to wydaje się auto idealne do tego do czego go potrzebuję.
-
@esen A nie chcesz microcara za połowę tej ceny? :-)
Gość w PL kupił parę miesięcy temu, testuje i wrzuca filmiki: KLIK na YT
Może też mógłby zaspokoić Twoje potrzeby, o których piszesz. :-)Ale jeśli myślisz o prawdziwym aucie, to... faktycznie, Spring po tych dopłatach jest ciekawą ofertą jako odpowiedź na Twoje opisywane potrzeby. Niestety, moje zainteresowanie tym modelem było krótkie - przejrzałem parę recenzji dziennikarskich, gdy miał wejść na rynek, i tyle - ogólnie wypadał słabo z osiągami (jeżeli miałby być PIERWSZYM samochodem rodzinnym, do miasta i w trasę). Może coś się zmieniło od tego czasu, nie wiem. Ale jako codzienny pojazd do podskoczenia tu i tam po mieście... Czemu nie...
Rozejrzyj się po polskim forum Dacii. Myślę, że czegoś się dowiesz.
Kiedyś tam trochę pisałem, ale teraz rzadko zaglądam. Jednak pamiętam, że jakieś wątki o Springu były.
KLIK do forum Dacii -
-
@esen Tak jest, obadaj ten portal.
Zerknąłem: bez zalogowania przeczytasz pięciostronicowy wątek ogólny (w pierwszym kąciku: "Dacia na baterie"). A inne wpisy najszybciej znajdziesz korzystając z szukajki (ale nie tej głównej, lecz w drugiej zakładce u góry) - wystarczy hasło "spring", poza tym żadnej opcji nie zmieniaj); wyskakuje 47 rekordów (postami).
Z tego, co mi się rzuciło w oczy, to parę osób kupiło. Ale ceny w PL są straszne (patrząc na stronę producenta), chyba taniej wyjdzie Ci kupić w DE. No i oferta dotycząca wersji / wyposażenia może być w DE ciekawsza.