Taśma Lenovo G50-30
-
Zobaczcie jak może się przetrzeć a później opalić taśma matrycy w tym laptopie :
Zamówiłem już nową i zobaczymy czy zadziała.
Tu podczas włączenia laptopa matryca zmienia kolor . Mam nadzieję że tylko to nawaliło ,że uszkodzona nie narobiła innych szkód.
-
@Jaco dawno temu, jeszcze za ery matryc na świetlówce, trafił mi się taki HP. Taśma zjarana doszczętnie, nadtopiony plastik, lapek trup. Wymiana nie pomogła, lapek nie wstawał. Było to ponad 10 lat temu i wymieniłem mu płytę główna. Wstał i działał długo. Może teraz bym go naprawił, wtedy to jeszcze brakło doświadczenia.
-
@likaon ten pod zewnętrznym monitorem działa.
-
Taśma już jest. Zamontowałem i nie chciał od razu pokazać obrazu. Czemu nie wiem. Wszystko zapięte jak trzeba. Oczywiście sprawdzałem przed montażem. W końcu ruszył.
Ale chyba wiem czemu nie mógł odpalić bo jak się włączył to pokazał błąd .
Nic nie robiłem pod napięciem czy jak. Dziwne bo dwa dni wcześniej pod monitorem normalnie działał.
Żadna naprawa systemu nie przynosiła efektu. Więc postawiłem system od nowa i działa.
Dobrze że wiem jak odzyskać pliki na takim nie uruchamiającym się windowsie. Bo tam na pulpicie sporo było do przenoszenia. No i sytuację ratuje tu dysk SSD . -
@Jaco a zmierzyłeś bateryjkę od biosu ? Może dokonuje żywota. No i ten przycisk novo i jego dziwne funkcje..., sam laptop też mocny nie jest, chyba tylko ratuje go to, że nie posiada wentylatora, jest bezgłośny, teraz to już na pewno cisza bo SSD zamiast talerza.
-
@likaon na to nie wpadłem ale może by wywalało błąd przy uruchamianiu z czego ma wystartować lub te kombinacje wciśnij F1 aby kontynuować itp. Tu system się ładował i wyskakiwał ten blu z komunikatem. Później diagnostyka i tak w kółko. Żadne przywracanie nie działało ,odinstalowywanie aktualizacji gdyż było że system tego nie może wykonać.
Ale napiszę że aby wymienić tu taśmę trzeba go rozbebeszyć całego. Najgorsze jest to że nawet obudowy trzyma się układ chłodzenia imitujący wentylator. Czego to nie wymyśla aby zaoszczędzić . Laptop kierowcy TIRa z kupa filmów . -
@Jaco no to wiele wyjaśnia. Brak wentyla ratuje ten laptop przed nadmiernym kurzem, a SSD go przyspieszy znacznie :)