Akumulator Bosch ma 8 lat
-
@Sharky !u mnie po zimie - odpalił od razu - ale aku po remoncie i ładowaniu -3 podgrzania , bez naciskania na pedał gazu , ale to tylko na zimnym tak , potem to za 1 podgrzaniem - świece w tamtym roku wymieniłem sam nie było problemów -tylko potrzeba co nieco poodkręcać i podwiesić na masce - trochę duże ładowanie mam , bo alternator jest od tdci -
-
Dobrze, że masz skuteczny i wypraktywowany przez siebie sposób na odpalenie silnika w niskich temperaturach - to jest naprawdę ważne.
U Ciebie dostęp do świec jest łatwiejszy niż u mnie.
Moje świece miały min. 8 lat, choć podejrzewam, że były jeszcze fabryczne, gdyż z przekazanych przez sprzedającego notatek nie znalazłem zapisu o ich wymianie.
U siebie przez cały tydzień psikałem w gniazda świec preparat smarująco-penetrujący.
Do jednej był fatalny dostęp i za bardzo płyn tam się nie dostał.
Odkręcenie świec przebiegło w zasadzie bezproblemowo, jedynie tam, gdzie nie dochodził płyn odkręcenie świecy było trudniejsze.
Mam nadzieję, że już nie będzie potrzeby ich wymieniać - wymieniłem na oryginalne Forda.
Co do ładowania, to po wymianie akumulatora na nowy sprawdzono mi również napięcie ładowania i wynosiło książkowo 14.4V.