Zdejmowanie koła pasowego z wału korbowego
-
Cześć
mam problem ze zdjęciem koła pasowego z wału. Chodzi o koło które napędza alternator i klimę. Odkręciłem śrubę, ale nijak ono nie chce zejść. Jakie macie na to patenty?
Przy okazji, jaki rozrząd polecacie? -
Ja nigdy nie miałem problemu ze zdjęciem tego koła pasowego. Pasowanie jest suwliwe. Może skorodowało połączenie i stąd problem. Ja każdorazowo przed montażem smaruje otwór w kole smarem nie dopuszczając w ten sposób do korozji. Na początek zastosowałbym proste środki: odrdzewiacz, ostrożne ostukanie koła i próba zsunięcia (podważenia) za pomocą np łyżki. Przy tym trzeba uważać aby nie wyłamać koła. Gdyby to nie pomogło można podgrzać koło aby otwór w nim się rozszerzył.
-
Dziwne, po odkręceniu śruby powinno łatwo zejść. Może się zapiekło trochę... Żadnym ściągaczem tam nie podejdziesz. Spróbuj może jakimś większym kluczem pobijać lekko w to koło, ale koniecznie w okolicy wału, nie w krawędzie. Może popróbuj też czymś podważać, ale też działaj jak najbliżej wału. Koło pasowe jest zrobione z kruchego stopu - mnie spadło do kanału, z wysokości pół metra uderzyło krawędzią w schodek i potem nadawało się do wyrzucenia:
Albo najpierw zablokuj wał korbowy, załóż pasek na koło i spróbuj szarpnąć silnie w różne strony, ściskając za napięty pasek. Tu trzeba ostrożnie działać. I zabezpiecz koło przed spadnięciem, nakręcając śrubę o kilka zwojów.Ogólnie stosowałem zawsze pasek Gates i napinacz GMB (wraz ze sprężynką).
-
Ok, czyli nie ma na to jakiegoś innego sposobu. Próbowałem podważać, ale problem tam jest właśnie z tym, że pod spodem jest plastikowa obudowa i nie ma jak się zaprzeć żeby jej nie uszkodzić. Spróbuję jeszcze z tym odrdzewiaczem. Okazało się, że rozrząd nie był wymieniany od 6 lat, mogło się coś rzeczywiście zapiec. Dam znać co pomogło, jeżeli się uda i obejdzie się bez mechanika :)
-
Jeszcze jedno pytanie: Trzeciak podaje szerokość paska rozrządu 19mm, natomiast wszystkie dostępne w IC katalogowo do Tico mają 25mm. Czy moge zastosować takie 25mm?
-
@barteu napisał w Zdejmowanie koła pasowego z wału korbowego:
Jeszcze jedno pytanie: Trzeciak podaje szerokość paska rozrządu 19mm, natomiast wszystkie dostępne w IC katalogowo do Tico mają 25mm. Czy moge zastosować takie 25mm?
W książce Trzeciaka jest pomyłka (z resztą nie jedyna).
Mam nawet oryginalny nowy pasek Daewoo Motor w oryginalnym opakowaniu. Jest to pasek f-my Gates (z naniesionym numerem 12761A78B00 wg katalogu cz z DM ). Szerokość paska 25 mm.
Obecnie dostępne są paski Gates-a do Tico z oznaczeniem 5434XS. Szerokość tego paska to również 25 mm. Polecam montaż paska tej firmy.
-
@ryszard ok, dzięki