Głośne zamykanie i otwieranie szyby, opór, przeskok, stuk i piszczenie
-
Problem dotyczy podnoszenia / opuszczania szyby w przednich drzwiach od strony kierowcy.
Nagle zaczęło bardzo skrzypieć, oraz działa jakby skokowo. Podczas kręcenia korbką w pewnym momencie podczas każdego obrotu jest większy opór i przy dalszym kręceniu słychać głośniejszy stuk, wyczuwalny jest przeskok.
Szyba się podnosi i opuszcza tylko z towarzyszeniem powyższych objawów.Może ktoś z Was wie co to może być na podstawie doświadczenia, czego się spodziewać? Póki co nie odważyłem się jeszcze rozebrać tego, bo za oknem zimno, a nie chciałbym zostać całkiem bez niego :-)
Daję link do filmiku prezentującego problem: https://gofile.io/?c=Unzk65
Link alternatywny: https://youtu.be/nABnOsVOukU -
@mandrzej
Nie otwiera mi się strona z filmem więc go nie obejrzałem.Co do problemu to do prowadnic szyby (poz 3 i ewentualnie poz 5 i 10 , na rys 7.3) ewentualnie do zewnętrznej listwy zgarniającej (poz 1) mógł dostać się z zewnątrz piach, mały kawałek patyczka itp i on może dawać dodatkowy opór. Jeżeli nie podejrzewasz zanieczyszczenia prowadnic to możesz na początek przesmarować gumową uszczelkę - prowadnicę (poz 3) sprejem do uszczelek gumowych. Smarowanie zanieczyszczonych piachem prowadnic przed ich oczyszczeniem oczywiście nie ma sensu. Mogło też uszkodzić się mocowanie szyby w ramce (poz 4 na rys 7.3) mechanizmu podnoszenia szyby (poz 9) przez co szyba przekasza się i zakleszcza w prowadnicach.
Nie wykluczone, że zardzewiał mechanizm podnoszenia szyby (poz 9 na rys 7.3) Trzeba byłoby go oczyścić z rdzy i przesmarować szczególnie w miejscach zaznaczonych strzałkami (rys 7.6 - poniżej)
Przeskakiwać może zużyty wielowpust w plastikowej korbce.
-
Dzięki za wskazówki.
Dodałem link alternatywny do filmiku w pierwotnym wpisie.
-
u mnie się otwiera ten filmik , ładnie to ryszard opisał
-
@mandrzej
Obejrzałem film na YT i te okresowe stuki mogą powstawać gdy dolna pozioma belka mechanizmu podnoszenia szyby do której przykręca się szybę osadzoną w ramce zahacza o poszycie drzwi.Sprawdź:
czy nie są poluzowane wkręty:- mocowania mechanizmu podnoszenia szyby do drzwi (poz 2 i 3 na rys 7.5)
- mocowania szyby do mechanizmu podnoszenia szyby (poz 1 na rys. 7.5)
a także - czy nie jest pęknięta sprężyna spiralna mechanizmu
Jak namierzysz usterkę daj znać co było powodem problemów.
-
Problemem okazała się spiralana sprężyna. Smaru nie było już, zwoje się o siebie "hamowały" w jednej pozycji.
Serdecznie dziękuję za pomoc i wskazówki. :) -
@mandrzej
Dobrze wiedzieć. Dzięki za informację.