Przeprawa przez naprawę rozrusznika- sporo przydatnych informacji
-
@ryszard generalnie udało mi się uzyskać czysty dostęp do alternatora, zdjąłem pokrywę filtra powietrza, całe to orurowanie łączące nadkole i przestrzeń nad kolektorem wydechowym z puszką filtra, udało się też poluzować dolną śrubę alternatora, ale na górnej poległem z braku odpowiedniej płaskiej 12- moja jest zwykła, nie oczkowa, a do tego króciuteńka. wzrokowo udało mi się znaleźć wszystkie przyłącza- masa, zasilanie, wsuwka od czujnika oleju.
ale to ciekawa informacja, co mówisz o śrubach mocujących, czyli mam rozumieć, że po zdjęciu alternatora, przy użyciu przedłużek i nasadki (takie na szczęście mam, spokojnie starcza od paska klinowego do połączenia skrzyni z silnikiem) jest dostęp do śrub trzymających rozrusznik? wiem, że to już napisałeś, ale chcę sobie to wszystko jednoznacznie poukładać, bo spotkałem się z relacjami o odkręcaniu go kluczem płaskim od góry po prawej stronie silnika (patrząc z przodu), tam też próbowałem je dojrzeć, bez powodzenia. jeżeli faktycznie można je przedłużką odkręcić od strony alternatora, to faktycznie, nie musi to być trudne. -
@Jaco
Trzeba wyjąć alternator aby mieć dobry dostęp do odkręcenia przewodów przyłączonych do rozrusznika i aby swobodnie można było wyjąć rozrusznik.
Same śruby mocujące rozrusznik odkręca się od strony skrzyni biegów. -
@ryszard o, rzutem na taśmę i ja uzyskałem odpowiedź :) dzięki za rozjaśnienie, mimo, że nie napełniające mnie optymizmem :) jest jakiś patent na odkręcenie tych śrub płaskim kluczem od góry, bez rozplątywania całej tej wężykologii? czy może lepiej wymontować akumulator z podstawą- czy da się wtedy dojść nasadką?
-
@barteu jak Ty go stukałeś jak on jest z tyłu silnika.
Miałem dwa Tico ale z rozrusznikiem nie walczyłem nigdy.
Ostatnie grzebanie przy rozruszniku to u kumpla w Maluchu.
-
@barteu
Jeszcze jedno zdjęcie na którym lepiej widać położenie śrub mocujących rozrusznik.Aby ułatwić odkręcenie śrub mocujących rozrusznik trzeba wyjąć akumulator i warto jeszcze odkręcić jego metalową podstawkę i znajdującą się pod nią półkę.
-
-
@barteu napisał w Gdzie w Warszawie naprawię rozrusznik:
@ryszard jest jakiś patent na odkręcenie tych śrub płaskim kluczem od góry, bez rozplątywania całej tej wężykologii? czy może lepiej wymontować akumulator z podstawą- czy da się wtedy dojść nasadką?
Żadnego węża/wężyka gumowego od strony skrzyni biegów nie odłączałem. Kluczem płaskim śrub mocujących rozrusznik nie odkręcisz bo kiepski jest dostęp i mało przestrzeni na obrót klucza.
Po wyjęciu akumulatora, odkręceniu podstawki i półki o czym już była mowa śruby odkręcałem nasadką sześciokątną 13 mm z przedłużką 1/4" pokręcaną pokrętłem ręcznym (o ile pamięć mnie nie myli tylną śrubę) lub grzechotką (przednią śrubę). Istotne jest to aby to były małogabarytowe klucze (1/4"). -
@pacior napisał w Gdzie w Warszawie naprawię rozrusznik:
@ryszard dobierałem się kilka razy do alternatora gdy zdejmowałem skrzynie ale nigdy nie wyjmowałem do tego alternatora 🤔
Rozumiem, że masz na myśli dobieranie się do rozrusznika bo o tym dziś dyskutujemy.
Chociaż nie twierdzę że w przypadku gdy nie ruszamy skrzyni taka konieczność zachodzi.
Dla ścisłości może nie mówmy o konieczności a o wygodzie. W książce Trzeciaka nie wspomina się o demontażu alternatora przed wymontowaniem rozrusznika. Ja demontowałem alternator aby mieć dobry dostęp z pozycji leżącej (nie mam dostępu do podnośnika warsztatowego i kanału) do odkręcenia przewodów rozrusznika oraz znacznie ułatwiało mi to przytrzymywanie drugą lewą ręką rozrusznika od góry przy odkręcaniu i wkręcaniu śrub mocujących rozrusznik.
. -
@ryszard tak, chodziło o rozrusznik, zaraz poprawię (przepraszam za zamieszanie).
Trzeba się zastanowić tylko czy ktoś niedoświadczony poradzi sobie z demontażem rozrusznika?
Ps. Często problem "rozrusznik nie kreci" wynika z padniętego akumulatora.
-
@pacior
Odnośnie demontażu i montażu rozrusznika jest kilka szczegółów na które trzeba zwrócić uwagę.
Wg mnie podane objawy nie wskazują na rozładowanie akumulatora. -
@ryszard generalnie udało mi się uzyskać czysty dostęp do alternatora, zdjąłem pokrywę filtra powietrza, całe to orurowanie łączące nadkole i przestrzeń nad kolektorem wydechowym z puszką filtra, udało się też poluzować dolną śrubę alternatora, ale na górnej poległem z braku odpowiedniej płaskiej 12- moja jest zwykła, nie oczkowa, a do tego króciuteńka. wzrokowo udało mi się znaleźć wszystkie przyłącza- masa, zasilanie, wsuwka od czujnika oleju.
Pamiętaj zanim przystąpisz do odkręcania przewodów rozrusznika aby odłączyć od instalacji akumulator. W przeciwnym razie możesz zrobić zwarcie kluczem np bieguna dodatniego rozrusznika z masą.
-
@ryszard wielkie dzięki za te informacje, sporo mi one rozjaśniły, jutro zamierzam podejść do tematu jeszcze raz, bo dzisiaj już stwierdziłem, że nie ma co kombinować, nie chcę na siłę wykręcać wszystkich części w aucie, którego jeszcze właściwie nie znam, nie mając przez to wiedzy jak to później poskładać :) zaopatrzę się w dodatkowe narzędzia i z nowymi informacjami ruszam do walki :)
-
@barteu
Skoro nie znasz dobrze auta to radziłbym przed demontażem robić zdjęcia aby potem wszystko dobrze poskładać -
@barteu A napisz jeszcze, jak się objawia ta usterka? Czy jest głucha cisza po przekręceniu kluczyka? Czy może słychać automat wyrzucający bendiks, ale sam rozrusznik nie kręci? Czy też może słychać szybko wirujący rozrusznik, który nie porusza jednak wałem korbowym silnika?
-
@leo w większości głucha cisza, przerywana jedynie jednorazowym cyknięciem (w okolicach rozrusznika). po stuknięciu w rozrusznik zaczyna mocno chrobotać, jakby coś tam się nie mogło zazębić, jednocześnie sam rozrusznik pracuje czasami z taką normalną szybkością, czasami bardzo ociężale (momentami chrobotanie ustaje, jak gdyby dał radę się zazębić poprawnie). i z tym działaniem też nie ma reguły (tzn jest jedna, zawsze jakby nie do końca zazębiał), czasami ma serię kilku odpaleń pod rząd, czasami głucha cisza. nie chcę w niego tak ciągle naparzać :D pojawiło się pytanie, jak w niego stukam, doszedłem do tego metodą prób i błędów, mianowicie używając odpowiednio długiego prętu, przyłożonego w okolice mocowania rozrusznika. oczywiście bez przesady z tym naparzaniem, tak naprawdę nie używam młotka, a klucza do kół, z wyczuciem stukając kilka razy w pręt. czasami jest seria, że zaczyna się odzywać, czasami długo nic. gdy jest cisza, po przekreceniu kluczyka do końca przygasa tylko zegarek, kontrolki na zegarach świecą cały czas
dodam, że po zakupie odpaliłem go na popych (bez problemu po paru dniach stania, kilka metrów z pomocą pchania) i przejechałem trasę około 80 kilometrów w nieco ponad godzinę, wszystkie urządzenia pokładowe działały poprawnie. po zgaszeniu zakręcił tylko raz. innego dnia z kolei zapalał kilkanaście razy pod rząd, gdzie jazdy praktycznie nie było więc i akumulator korzystał tylko z tego co zgromadził- stąd zostawiam go w spokoju.
-
@ryszard napisał w Gdzie w Warszawie naprawię rozrusznik:
Wyjęcie rozrusznika wymaga wymontowania alternatora celem uzyskania dostępu do dwóch śrub, którymi przykręcony jest rozrusznik do korpusu skrzyni biegów.
@barteu - jeśli zdecydujesz się na wyjęcie również alternatora (moim zdaniem - warto), oczyść przy okazji wszystkie jego styki (końcówki kabli także), a po założeniu zabezpiecz smarując wazeliną techniczną. Wiekowe auta mają duże straty prądu na zaśniedziałych stykach, co powoduje czasem gorsze ładowanie akumulatora.
Co do rozrusznika: ogólnie mało jest informacji na forum, bo ta część bardzo, bardzo rzadko sprawiała problemy. U mnie np. rozrusznik jest nieruszany od nowości (21 lat, prawie 200 kkm przebiegu) i zero kłopotów. Sądzę, że nie będzie potrzeby kupowania nowego - prawdopodobnie wystarczy konserwacja: dokładne oczyszczenie automatu i samego silnika rozrusznika, nasmarowanie kilku części, przeszlifowanie komutatora, być może wymiana szczotek (szczotkotrzymaczy). No i oczyszczenie styków, jak pisałem przy alternatorze.
Pamiętaj o uprzednim odkręceniu klem - BARDZO WAŻNE! Ale skoro wyjmujesz baterię, to nie zapomnisz.I jeszcze jedno: był na forum poważny przypadek powstania pożaru pod maską - w kilkuletnim aucie zaczęło się palić podobno od zwarcia kabli alternatora lub rozrusznika do masy. A stało się to na stacji benzynowej - właściciel szybko odjechał od dystrybutora (albo wypchnął samochód, nie pamiętam); auto nie spaliło się doszczętnie tylko dlatego, że z podbiegł pracownik stacji z dużą gaśnicą. W związku z tym po naprawie zwróć dokładną uwagę na kable - czy nie są przypalone, przetarte, uszkodzone i którędy "idą". Pomyśl może o dodatkowym zabezpieczeniu - ja zamierzam wsadzić je w rurkę peszla. Zabieram się za to od dawna, ale w końcu się wezmę - a Ty będziesz miał je od razu na wierzchu.
-
@leo w większości głucha cisza, przerywana jedynie jednorazowym cyknięciem (w okolicach rozrusznika).
To cyknięcie może być mylące, być może słyszysz załączający się elektrozawór w gaźniku. Ważny jest moment cyknięcia: jeśli kluczyk w pozycję ZAPŁON - to elektrozawór, a jeśli kluczyk z zapłonu na start rozrusznika - to znaczy, że automat coś odpowiada.
Z Twojego opisu wynika, że winien jest chyba sam rozrusznik, wymaga czyszczenia i smarowania, pewnie też szczotki się kończą.
Tak przy okazji przyszło mi jeszcze do głowy, że więcej problemów z rozruchem Tico sprawiała nam stacyjka, niż sam rozrusznik... ale to nie dotyczy raczej Twojego przypadku. -
@leo dzięki za przestrogę. Rzeczywiście styki, końcówki przewodów i nakrętki wyglądają na dość mocno skorodowane, do tego plecionka przy rozruszniku jest zielonkawa, to samo połączenie silnik-nadwozie. Zamierzam wymienić za wczasu, reszta okaże się po rozmontowaniu.
Co do peszli na przewody- dobry pomysł, zauważyłem, że przewód plusowy do rozrusznika jest w takim poprowadzony, czy alternator fabrycznie też powinien być w ten sposób przyłączony? Sądząc po tym jak to tam wygląda, nie sądzę by cokolwiek tam było ruszane, raczej nic tam nikt nie wywalił „bo wygodniej”edit: cyknięcie jest w momencie przekręcenia stacyjki na pozycję startu rozrusznika- ale nie jest ono jakieś specjalnie donośne, raczej przypomina przekaźnik, słuchając z kabiny wydaje mi się, że to gdzieś z okolic rozusznika. u mnie 23 lata i 205 tysięcy, czy prawdziwe- nie mam bladego pojęcia :)
-
@barteu Peszel kosztuje grosze, warto zainwestować i wsadzić wszystkie kable tam biegnące. Dla świętego spokoju - w końcu jakieś zabezpieczenie jest.
Tak się jeszcze zastanawiam nad tym chrobotaniem; oby to nie był kończący się zębnik, który skutecznie potrafi zniszczyć wieniec na kole zamachowym, a to grubsza już robota, związana z wyciąganiem silnika... Ale jeśli nie ma tak, że rozrusznik ma nienormalnie wysokie obroty, aż mało nie wyskoczy spod maski, a wału korbowego nie kręci - to taka sytuacja raczej nie będzie mieć miejsca.Miałem takie przeboje z wartburgiem, lata temu już. :-) Rozrusznik często odmawiał posłuszeństwa, zwłaszcza w zimie - była tam konstrukcyjnie duża szpara między kołnierzem rozrusznika a obudową sprzęgła, dostawała się woda, zimą zamarzała... Robiłem uszczelnienia z kawałków gumy, ale rozrusznik już się zniszczył w środku. Zębnik też wyharatał wieniec na kole zamachowym - wyciągnąłem z ojcem silnik, a tam wieniec nie miał już połowy szerokości zębów na całym obwodzie. Pamiętam, jak grzaliśmy nowy wieniec w piecu, żeby go założyć na koło zamachowe... A po naprawie założyliśmy nowy rozrusznik od Syreny, pasował idealnie i skończyły się problemy. :-)
-
@leo oj, oby tak nie było :D zależy jak długo w ten sposób jeździł poprzedni właściciel. Niemniej jednak, rozrusznik raczej ociężale kręci, więc mam nadzieję, że nie stało się tam nic poważnego.
Swoją drogą, mnie w tamtych czasach jeszcze na świecie pewnie nie było, ale lubię słuchać doświadczeń ludzi, którzy większość kilometrów pokonali własnoręcznie naprawianymi autami :) Dzisiaj to już chyba nie jest tak częste.