[mk4, 1.0] Przygasają światła
-
Ostatnio zauważyłem, że jak jadę w nocy na luzie to światła słabiej świecą. Jak wrzucam na bieg to od razu robi się jaśniej. Zrobiłem pomiary napięcia na aku:
- wyłączony silnik - 12,5v
- włączony zimny, obroty ok 1700 rpm - 13,8v
- włączony ciepły, ok 1100 rpm - 12,2 v
- włączony ciepły, włączone światła - 11,7v
Gdzie leży problem, akumulator czy alternator?
-
możliwe, że regulator napięcia
-
możliwe, że
regulator napięciaA tak poza tematem... Na luzie się nie jeździ
-
Uszkodzony regulator daje objawy podobne, aczkolwiek napięcie ładowania potrafi podskoczyć nawet do 18V i usmażyć aku, uszkodzony moduł diod prostowniczych powoduje zonk typu brak ładowania bądź za niskie napięcie (zależy czy zewrze czy nie), jak dla mnie, to masz spadki w instalacji, sprawdź przewód ładowania, może zaśniedział, klemy, posprawdzaj masy czy nie są przetarte oraz zaśniedziałe.
Co do altka w swifcie, to od pewnych obrotów ładuje prawidłowo, powyżej 1000 albo i więcej, nie pamiętam.
-
masz spadki w instalacji, sprawdź przewód ładowania, może zaśniedział, klemy,
posprawdzaj masy czy nie są przetarte oraz zaśniedziałe.też może być to przyczyną ale to akurat wykluczyłem, bo chyba kolega posprawdzał stan faktyczny przewodów i klem ...
-
Znalazłem przyczynę - niski poziom elektrolitu w aku
Dolałem wody demineralizowanej i już prawie jest ok, światła delikatnie jeszcze przygasają ale już nie świeci mi się kontrolka od ładowania. Także 14 letni aku jeszcze trochę pociągnie -
Pewnie do pierwszego przymrozku