[Mk IV 1.0/ALL] Temperatura powietrza z nagrzewnicy
-
Nigdy nie zwracałem na to uwagi, ale przy tych syberyjskich mrozach zauważyłem, że powietrze dmuchające z kratek jest tylko ciepłe. Wnętrze się nagrzeje do wystarczającej temperatury, ale o gorącym powietrzu można zapomnieć. Tak ma być czy może u mnie jest coś nie tak?
Silnik nagrzewa się w normalnym tempie, osiąga właściwą temperaturę i się nie przegrzewa. Płyn w chłodnicy jest już stary, ale wygląda dobrze, nie ma żadnego masła itp. wcale też go nie ubywa.
W sumie to mi to nawet nie przeszkadza, pytam z ciekawości -
U mnie grzeje bardzo dobrze - nawet na postoju, a też płynu żadnego nie wymieniałem, może za dużo wymagasz
-
Pewnie nagrzewnica zakamieniona
-
@rav52v, masz większy silnik, więc i grzeje lepiej
Ciekawi mnie po prostu czy wszystkie litrówki tak mają czy to u mnie coś jest nie tak. -
miodo każdy płyn w aucie z czasem traci swoje właściwości, więc nie może być inaczej z płynem chłodniczym.
Ponieważ płyn + wymiana to są śmieszne koszta to zacząłbym od tego właśnie i jeden problem wyeliminujesz. -
miodo każdy
płyn w aucie z czasem traci swoje właściwości, więc nie może być inaczej z płynem
chłodniczym.
Ponieważ płyn +
wymiana to są śmieszne koszta to zacząłbym od tego właśnie i jeden problem
wyeliminujesz.Że niby jak płyn stary, to auto mniej grzeje?
Kiedyś ludzie na wodzie jeździli i mieli chłodniej w aucie?
-
Że niby jak płyn
stary, to auto mniej grzeje?No myślę, że zużyty nie oddaje tak ciepła jak nowy.
Kiedyś ludzie na
wodzie jeździli i mieli chłodniej w aucie?Tylko to latem...
-
A jak dasz przez chwile gazu do 3000obr to cos sie poprawia z grzaniem?
Czesto sie okazuje, ze uszkodzona jest pompa wody )wytarte plastikowwe lopatki lib zerwany wirnik z oski) i jej wydatek spada mocno - a wtedy sa problemy z przeplywem. -
Nie, grzeje tak samo niezależnie od obrotów.
W tico miałem uszkodzoną pompę, to objawiało się to jeszcze nadmiernym grzaniem silnika, tutaj tego nie ma, temp. zawsze w normie. -
Moze tak byc, ze zwlaszcza w zimie przegrzewac sie nie bedzie a pompa straci wydajnosc. Oczywiscie to tylko jedna z opcji.