Brak iskry,nie odpala
-
sprawdź sobie tą cewkę jeszcze raz ,oprócz cewki jest jeszcze na niej wzmacniacz iskry ,o ile sie nie mylę ,możliwe że padł .Brak iskry to akurat łatwy problem do rozwiązania ,bo niewiele elementów musisz sprawdzić ,zacznij sprawdzać do której części dochodzi napięcie ,najszybciej sprawdź na cewce , czyli na wejściu i wyjściu , jeśli tam cisza ,to szukaj wcześniej ,przy okazji przecierając wszystkie masy , co do kodów błędów, jeśli kontrolka ci sie nie świeci podczas jazdy , to znaczy że nie masz błędów .A inna sprawa jest taka że możesz sobie sprawdzić system samodiagnozy w aucie poprzez odpięcie jakieś ważniejszego czujnika , np. na wale ,powinien zapalić sie wtedy check i nie gasnąć .Jeśli będzie tak jak pisze to szkoda kasy wydawać na wywołanie kodów błędów ,pomijając fakt że to błaha sprawa.
Mam gdzieś W pdf-ie instrukcje wywoływania kodów większości marek , jak znajde to podeśle . -
W Swifcie jest jakiś czujnik przy kołach pasowych?
Ja nie zauważyłem, chyba, że w mk5 jest?
-
tylko mk5
-
tylko mk5
A no właśnie, w moim staruszku nie ma takich historii - czujnik halla mam chyba w aparacie zapłonowym?
W mk5 nie ma takiego aparatu jak w starszych modelach? Muszę poszukać jakiegoś zdjęcia mk5 spod maski
-
Dzięki za zainteresowanie
Ten czujnik jest u mnie nad samym połączeniem miski olejowej od strony prawego koła.Jak pisałem wyżej troche pojecia mam o elektryce,ale wysokonapięciowej,samochodowa,niby też prąd,ale zasady sterowania zupełnie inne.
Na wtyk do modułu przychodzi na 1,2 pin napięcie akumulatora(mierzone w stosunku do masy)a na trzecim nic nie ma,na logikę sądzilem,że tam powinien być (-),ale pomiar woltomierzem pomiedzy pinami nic nie pokazuje...tylko w stosunku do "głownej masy"jest 12,5V,czy tak ma być nie wiem ..i gdzie dalej szukać,co ewentualnie dokupić do podmianki i sprawdzenia? -
Po wielu trudach i dopytywaniu się poprzednich właścicieli doszedlem w czym rzecz.Immo,jednak nie było wywalone,tylko dołożone dodatkowe zabezpieczenie,którego styki były przy pedale gazu,również stamtąd była łapana masa(-),która skorodowała.Na chwilę obecną mam już prawidłową iskrę,ale nie działa mi wtrysk..napięcie wchodzi,ale nie wychodzi,czyli pewno walniety.Muszę podmienić,już dałem ogłoszenie w sprawie kupna.Tak to jest,jak sie kupuje autko od klienta,który dokładnie nie wie co w nim siedzi
Sorki za post pod postem -
pamietaj: w swifcie elementy sterowane są masą. skoro napięcie dochodzi do wtrysku to sterowaniem zajmuje się ECU. więc równie dobrze to on może szwankować
-
Koledzy,możecie mnie nakierować na dobrze działajacy ze Swiftem ELM327 do MK5,jednak zdecyduję sie na zakup,bo szukanie uszkodzeń "w ciemno" mocno wkurza i wpędza w niepotrzebne koszty.
-
Ja kupiłem coś takiego http://allegro.pl/interfejs-elm-elm327-fiat-opel-renault-ford-pl-cd-i3350502229.html, od tego właśnie gościa i w moim MK5 zadziałało (trochę się namęczyłem a trzeba było tylko odpowiednią szybkość transmisji ustawić). Raz chyba nawet kasowałem nim błąd sondy lambda, nim została wymieniona.
-
(trochę się namęczyłem a trzeba było
tylko odpowiednią szybkość transmisji ustawić). Raz chyba nawet kasowałem nim błąd
sondy lambda, nim została wymieniona.Kiedyś kupiłem do swojego mk4, ale też mnóstwo problemów było, jedyne co odczytałem to napięcie aku..
Jakiego programu używałeś i jaką prędkość transmisji ustawiłeś?
-
Program miałem darmowy co był do tego interfejsu - Scantool.net. A prędkość była napisana na samym interfejsie, tylko początkowo jej nie zauważyłem - 38400bps
-
Dzieki koledze plastekk wszedłem w posiadanie drogą kupna kompletnego monowtrysku,po zamontowaniu silnik zaskoczył na dotyk .Teraz czeka mnie ponowne polutowanie przewodów,które były poprzecinane przez kogoś w celu założenia dodatkowego zabezpieczenia antykradzieżowego,ktore mi tyle krwi napsuło.Jeszcze przy okazji mam pytanie...jak jest z regulacją zapłonu,czy po ustawieniu "na stroboskop" trzeba coś jeszcze robić(np.reset ECU?)
dzięki wszystkim za rady i zainteresowanie -
bardzo sie cieszę ze moglem pomoć , ewentualnie piwko wypijemy przy następnych zakupach
Ten monowtrysk jest w bardzo fajnym stanie i auto powinno chodzić bardzo ładnie
-
Monowtrysk z 1,3 pasuje bez problemu do 1.0 MK5? Jakie są w ogóle możliwości podmian monowtrysków w Swiftach? - bo widzę że kolega plastekk zna się na rzeczy. Z tego co kojarzę to kolega zubrowaty podmieniał z 1.0 na 1.0
-
Z tego co kojarzę to
kolega zubrowaty podmieniał z 1.0 na 1.0z 1.3 do 1.0
Nie wiem dokładnie jak wygląda monowtrysk w mk5, ale zapewne tak samo jak mk4, więc tylko z wersji mk4 podejdzie - musi mieć silnik krokowy z tyłu.
-
z mk3 1.3 8v nie wyda , tam monowtrysk jest inny , całkiem inna podstawka jak i sam kolektor ssący
-
ostatnio coś tam sobie ogladalem w EPC i zatem:
MK2:
Monowtrysk w 1.0 i 1.3 jest taki sam, lecz inny niż 1.6 lecz sam wtryskiwacz w 1.3 jest taki jak w 1.6.MK3:
Monowtrysk 1.0 i 1.3 jest taki sam jak i wtryskiwacze co w 1.0 MK2MK4, MK5:
Monowtrysk 1.0 i 1.3 (wyłącznie MK4) w obu przypadkach jest identyczny. 1.6 jest inny lecz na nasz rynek nie robiono. MK5 1.3 jest wielopunktowy więc nie pasi nic a nic.takie moje dywagacje na temat zasilania paliwem w układzie wtryskiwacza (nie gaźnika, który występował w wersjach MK2).
-
potwierdzam że pasuje mk2-mk3 bo przekladalem taki monowtrysk do brata GSa i smiga
-
@plastekk,czyli wszystko jasne,wtrysk od Ciebie był od MK4 1.3 8v,czyli pasował do mojego 1.0 MK5. ,a zubrowaty zamienial z MK4 1.3 do MK4 1.0 i na tym poście sie opieralem planując zakup.Jeszcze tylko sprawdzę napięcie na TPS-e,bo wygląda mi na ruszany (śrubki nie zamalowane,albo farba zlazla )
W związku z rozbrajaniem tego cholernego dodatkowego zabezpieczenia,a co za tym szło brakiem iskry i podawania paliwa poznalem autko,bo z Suzuki miałem pierwszy raz do czynienia..poprzednio dwie Toyoty CarinyE -
W związku z
rozbrajaniem tego cholernego dodatkowego zabezpieczenia,a co za tym szło brakiem
iskry i podawania paliwa poznalem autko,bo z Suzuki miałem pierwszy raz do
czynienia..poprzednio dwie Toyoty CarinyECiężko chyba z wygodnej Cariny się przesiąść do Swifciora, co?
Nie chciałeś kolejnej?