[Mk IV 1.0] kilka kwestii i pytań
-
Witam, własnie zostałem posiadaczem 14-letniego swifta o przebiegu 81.000 km z silnikiem 1.0 w benzynie (przesiadka z ciągle psującej się CORSY C TDI). Auto w zasadzie w idealnym stanie, ale przyjemność z jazdy ciut gorsza. I teraz lecę punkcikami:
1.Fotel - męczarnia dla kierowcy. Co więcej da, zeby poprawić "komfort" jazdy: zakup takiego pokrowca http://autocomfort.com.pl/nakladka-na-fotel-grand-confort-p-55.html czy też zakup nowego fotela z innego modelu auta (np. GTI)?
2.Spalanie - 8/100 po mieście to chyba troszkę za dużo - zaraz po zakupie wymieniłem świece, gdyż nic więcej nie było w nim do roboty. Ale jeśli chcielibyście uchylić mi rąbka tajemicy, co tak naprawdę może wpływać na tak znaczną paliwożerność tego małego silniczka? Jeżdżę z obrotami pomiędzy 2200 a 2500 - czyli z założenia ekonomicznie, może macie jakieś pomyłsy co jeszcze wymienić, oczyścić, etc.?
3.Piszczałka infomująca, iż drzwi kierowcy są otwarte (dopóki oczywiście nie włożę i nie przekręcę kluczyka w stacyjce lub nie zamknę drzwi) - jak można ją wyłączyć lub poprostu zepsuć? Gdzie jej szukać?
4.Kierownica - za chuda i ułożenie tych ramion uniemożliwiające jazdę po mieście z lewym łokciem podpartym na drzwiach (bo tak mi jest wygodnie). Z jakich konkretnie modeli samochodów mogę przełożyć kierownicę do mojego Suzuki (podajcie przykładowe linki z allegro). Może być zużyta, może być brzydka, byle grubsza i te "ramiona" umieszczone w połowie (jak np. w CORSIE C)
5.Drążek skrzyni biegów - nie wiem jak reszta, ale ja nie bardzo umiem się ułożyć w tym aucie: albo mam za blisko pedały i odpowiednią odległość do drążka, albo odległość od pedałów odpowiednia ale za daleko do drążka (wiem, że wtedy mogę regulować oparcie, ale jak pisałem w pkt. 1 fotel jest do bani i kiedy bardziej prostuje oparcie jest mi strasznie niewygodnie). Czy da radę w jakiś sposób wygiąć ten 1cm drążek w moją stronę, a może założyć jakąś większą gałkę... może Wy macie jakiś pomysł?
Dziekuję za gry za wszelkie podpowiedzi!
-
Witam, własnie
zostałem posiadaczem 14-letniego swifta o przebiegu 81.000 km z silnikiem 1.0 w
benzynie (przesiadka z ciągle psującej się CORSY C TDI). Auto w zasadzie w idealnym
stanie, ale przyjemność z jazdy ciut gorsza. I teraz lecę punkcikami:
1.Fotel - męczarnia
dla kierowcy. Co więcej da, zeby poprawić "komfort" jazdy: zakup takiego pokrowca
http://autocomfort.com.pl/nakladka-na-fotel-grand-confort-p-55.html czy też zakup
nowego fotela z innego modelu auta (np. GTI)?Wsadź sobie fotele ze swifta GS/GTi
3.Piszczałka
infomująca, iż drzwi kierowcy są otwarte (dopóki oczywiście nie włożę i nie
przekręcę kluczyka w stacyjce lub nie zamknę drzwi) - jak można ją wyłączyć lub
poprostu zepsuć? Gdzie jej szukać?W progach po prawej stronie (patrząc na drzwi kierowcy) na dole w rogu masz taki "cycek" w gumowym kapturku, on jest za to odpowiedzialny, możesz go odpiąć a kabel zaizolować.
4.Kierownica - za
chuda i ułożenie tych ramion uniemożliwiające jazdę po mieście z lewym łokciem
podpartym na drzwiach (bo tak mi jest wygodnie). Z jakich konkretnie modeli
samochodów mogę przełożyć kierownicę do mojego Suzuki (podajcie przykładowe linki z
allegro). Może być zużyta, może być brzydka, byle grubsza i te "ramiona" umieszczone
w połowie (jak np. w CORSIE C)Podobnie jak w przypadku foteli, kierownica z GS/GTi będzie wygodniejsza.
Dziekuję za gry za
wszelkie podpowiedzi!Na wszystkie pytania byś znalazł odpowiedzi na forum wystarczy tylko chwile poszukać
P.S. Przywitaj się w odpowiednim wątku zanim Cię zlinczują -
Witam, własnie
zostałem posiadaczem 14-letniego swifta o przebiegu 81.000 km z silnikiem 1.0 w
benzynieSkąd wiesz, że nie 181tys?
-
Skąd wiesz, że nie
181tys?-opinia 2 mechanikow i mojego teścia, tylna kanapa jak nówka - dziadek jezdził tylko do sklepu i kościoła:) 3.500 zł z kompletem opon zimowych:)
DO PRZEMO!! - komplet foteli 250 zł, a kierownica 150 zł. Chyba zdecyduje sie na tansze rozwiazanie - na fotel pokrowiec (chyba, że pasują wygodniejsze i tansze fotele od innych samochodów - jakich??), a kiero - czy nie da sie czegos tanszego z owych: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=swift&search_scope=category-4133 ?
BPX33 - więc jak to zrobić z tą piszczałką? no i gdzie mam sie przywitac z innymi zlosnikiami, w ktorym dziale?:P
-
W progach po prawej
stronie (patrząc na drzwi kierowcy) na dole w rogu masz taki "cycek" w gumowym
kapturku, on jest za to odpowiedzialny, możesz go odpiąć a kabel zaizolować.Jeśli zrobi jak piszesz to nigdy nie włączy mu się lampka przy otwartych drzwiach...
P.S. Przywitaj się
w odpowiednim wątku zanim Cię zlinczująNo właśnie tak powinien zrobić!
-
Jeśli zrobi jak
piszesz to nigdy nie włączy mu się lampka przy otwartych drzwiach...W sumie, fakt, tego nie przemyślałem
-
-opinia 2
mechanikow i mojego teścia, tylna kanapa jak nówka - dziadek jezdził tylko do sklepu
i kościoła:) 3.500 zł z kompletem opon zimowych:)
DO PRZEMO!!- komplet foteli 250 zł, a kierownica 150 zł. Chyba zdecyduje sie na tansze
rozwiazanie - na fotel pokrowiec (chyba, że pasują wygodniejsze i tansze fotele od
innych samochodów - jakich??), a kiero - czy nie da sie czegos tanszego z owych:
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=swift&search_scope=category-4133 ?
Popatrz na naszej giełdzie zlosnikiowej kierownice, na bank dorwiesz taniej, możesz uderzyć do kolegi Plastka, on ma sporo części
- komplet foteli 250 zł, a kierownica 150 zł. Chyba zdecyduje sie na tansze
-
-opinia 2
mechanikow i mojego teścia, tylna kanapa jak nówka - dziadek jezdził tylko do sklepu
i kościoła:) 3.500 zł z kompletem opon zimowych:)Ocenianie przebiegu auta po kanapie?! Ciekawe...
Oświadczam Ci, że kanapa może wyglądać jak nowa nawet w 30-letnim aucie, bo np. nikt i nic na niej nie jeździło...DO PRZEMO!!
- komplet foteli 250 zł, a kierownica 150 zł.
Po co Ci fotele z GTi? Wszystkie inne i tak będą lepsze od standardowych.
A kierę to chyba znalazłeś najdroższą na allegro.a kiero - czy nie da sie czegos tanszego z owych:
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=swift&search_scope=category-4133 ?Pewnie że się da:
-
Po co Ci fotele z
GTi? Wszystkie inne i tak będą lepsze od standardowych.z tego samego powodu co Tobie są potrzebne
-
z tego samego
powodu co Tobie są potrzebneWłaśnie o to chodzi, że ja nie mam foteli z GTi...
-
bo masz z mojego sedana !!
-
bo masz z mojego
sedana !!I nie zamieniłbym ich na te z GTi.
-
A kierę to chyba
znalazłeś najdroższą na allegro.
Pewnie że się da:50 zł
trójramienna120
zł czteroramienna99
zł czteroramienna70 zł
czteroramiennaDałeś wszystkie linki do czteroramiennych
-
Dałeś wszystkie
linki do czteroramiennychRzeczywiście. Zmylił mnie środek tej niby trójramiennej, bo takie właśnie są...
P.S. Poprawione.
-
Ad1. Fotele z GTI lub z sedana (polecam z sedana - może tak kozacko nie wyglądają jak te z GTI/GS, ale są wygodne i mają welurek). Ta mata co link dałeś, to połowa ceny foteli w ładnym stanie).
Ad2. Sprawdź sondę lambda i ustawienie TPS - czujnik położenia przepustnicy.
Ad3. Brzęczyk jest schowany na tyle konsoli (w okolicach zapalniczki)
Ad4. Polecam kierownicę z GS/GTI ostatnio ładna poszła na naszej Motogiełdzie za ok. 60 zł
Ad5. Ja swój drążek skróciłem i nie muszę się nachylać do włączania 3 i 5 biegu
-
Ten brzęczyk najprościej odłączyć od strony pasażera , musisz włożyć tam głowe i go zobaczyć , będzie pod radiem,rzeźbiłem w tamtej okolicy niedawno , żeby ukryć CB radio.Zanim ustawisz TPS sprawdź dokładnie czy działa jak należy ,ja swój ustawiałem kilkanaście razy z różnymi efektami , aż w końcu go rozkleiłem i okazało sie że jest przetarta jedna ścieżka oporowa, więc sprawdź i dopiero ustawiaj, kolega none7 pięknie opisał proces regulacji TPS.MIłej grzebaniny !
-
Ad1. Fotele z GTI
lub z sedana (polecam z sedana - może tak kozacko nie wyglądają jak te z GTI/GS, ale
są wygodne i mają welurek). Ta mata co link dałeś, to połowa ceny foteli w ładnym
stanie).
Ad2. Sprawdź sondę
lambda i ustawienie TPS - czujnik położenia przepustnicy.
Ad3. Brzęczyk jest
schowany na tyle konsoli (w okolicach zapalniczki)
Ad4. Polecam
kierownicę z GS/GTI ostatnio ładna poszła na naszej Motogiełdzie za ok. 60 zł
Ad5. Ja swój drążek
skróciłem i nie muszę się nachylać do włączania 3 i 5 bieguWięc tak:
1 i 5. Fotel i drążek - zakupiłem pokrowiec, ale niewiele dał, więc go zwracam i pytanko do Was: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=fotel+swift+sedan czy te fotele będą pasowały ? Z drążkiem narazie nic nie robię, bo może jak wymienię fotel to coś się zmieni...
2.Spalanie - źle obliczyłem - założyłem, że tak jak w mojej byłej corsie bak paliwa mieści 45 l paliwa (-głupek-) a jest inaczej: waha na full, 200 km i znowu full - wynik to 5,2 l / 100 km
3.Piszczałka odłączona!
4.Kierownica - znalazłem na szrocie, jak wpasuje to zostanie.
-
Więc tak:
1 i 5. Fotel i
drążek - zakupiłem pokrowiec, ale niewiele dał, więc go zwracam i pytanko do
Was: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=fotel+swift+sedan czy te fotele
będą pasowały ? Z drążkiem narazie nic nie robię, bo może jak wymienię fotel to coś
się zmieni...będą, ale od gti dużo ładniejsze, od razu każdy odradzał pokrowce
-
pozostaje pytanie czy masz 3 czy 5 drzwi bo te z sedana raczej nie składane do przodu
aha siedziałem na szrocie w takim sedanie z welurowymi fotelami - bardzo wygodnie i dobrze wyglądają
-
pozostaje pytanie
czy masz 3 czy 5 drzwi bo te z sedana raczej nie składane do przodu
aha siedziałem na
szrocie w takim sedanie z welurowymi fotelami - bardzo wygodnie i dobrze wyglądająNo ten welurek fajnie wygląda, w sumie to bym chyba wolał takie welurowe niż te z GTi