Swift Mk4 1.3 => 2 problemy
-
A ja odświeżam
stronę często patrze zero odpowiedzi, a tutaj odpowiedzi są trochę inaczej
wyświetlane niż na innych forach
No to jak z
obrotami ten typ tak ma no to ok Jestem przed regulacją gazu, dlatego chciałem
zrobić porządek z obrotami na benzynie, więc mission complited.
Za tydzień jak będę
miał wolną chwilę muszę wyjąć zegary i posprawdzać diody, kontrolki i wymienić
żarówki które je podświetlają.
Dzięki za pomoc!Obroty tak mają w tym samochodzie. To normalne - nie daj się nacinać warsztatom na tą niby-usterkę
A co do pilota alarmu to ja też się naciąłem na ten pilot samokopiujący i też mam alarm cheetah z jednym, poklejonym pilotem. Teraz tym pilotem z allegro bawi się mój synek, bo to tylko do tego się nadaje
Pilot jest na kod stały, a w alarmach jest kod zmienny, więc działać to nie ma prawa...
Postanowiłem spróbować, bo wyczytałem na stronie Cheetah, że prawdopodobnie mam alarm basic na kod stały (na centralce żadnych oznaczeń) i kupiłem tego pilota. Okazało się, że widocznie jest to lepsza wersja tego alarmu z kodem zmiennym, bo pilot nie działa.
Zresztą w alarmach Cheetah jest taki myk, że jednym przyciskiem uzbraja się i rozbraja system...
Jeśli jesteś pewien, że masz wersję alarmu basic, to możesz spróbować z tym pilotem, bo podobno ona ma kod stały... Widocznie w moim pierwszy właściciel zainwestował w lepszą wersję zabezpieczeń (auto w 1994 roku kupione w polskim salonie w W-wie).
Chciałem kupić później pilota z firmy AMT (niby dedykowanego do Cheetah ze zmiennym kodem), ale sobie darowałem po rozkręceniu centralki. Wg firmy AMT w centralce jest zworka opisana jako LRN (learn - uczy alarm kodu nowego pilota), ale ja takiej nie znalazłem i dałem sobie spokój. Tu masz link do pilota AMT z kodem zmiennym klik , ale ze zdjęcia wynika, że za rozbrajanie i uzbrajanie alermu odpowiadają 2 osobne przyciski, a w naszych pilotach jest jeden (niebieski) za to odpowiedzialny, a drugi (żółty) służy do obsługi funkcji PANIC
Zresztą wejdź na kącik "klinika początkującego technika" i tam jest w miarę świeży wątek z tym pilotem i odpowiedzi kilku ogarniętych osób na ten temat.
A kolega Sharky ostrzegał, że to nie będzie działać
-
To normalne - nie daj się nacinać warsztatom na tą niby-usterkę
Tutaj właśnie na warsztacie mówili że nie ma się co przejmować, że sporo samochodów ma tak. Niektóre specjalnie. Więc myśląc że mnie Panowie chcę zrobić w wała, bo im się po prostu tego nie chce robić, okazali się rzetelni. Ojciec mi ich polecił i są to chyba naprawdę dobrzy specjaliści
A co do pilota, to że mam basic wywnioskowałem po pilocie i przeszukująć elektrodę. To mój pilot:
Ale już mam cwany plan. Jadę jutro po pracy do sklepu który znalazłem w moim mieście - Katowicach - który posiada te piloty. I zobaczę czy będzie się dało go zaprogramować zarówno z pilotem do samochodu, jak i z pilotem do bramy wjazdowej. Jeżeli tak to fajnie, bo będę miał w jednym pilocie po 2 przyciski służące do bramy jak i do samochodu. Jak się uda... zamawiam taniej na all...o
-
Jeśli szary (taki jak Twój i mój) to tylko Basic?
Wersja Random to tylko w "drewnie"?
Tu jest stronka firmy klik
Ja mam ten szary i niby basic i ten pilot z allegro nie działa
Spróbuj swojego planu i zdaj relację
-
Jeśli szary (taki
jak Twój i mój) to tylko Basic?
Wersja Random to
tylko w "drewnie"?
Tu jest stronka
firmy klik
Ja mam ten szary i
niby basic i ten pilot z allegro nie działa
Spróbuj swojego
planu i zdaj relacjęNo dokładnie ten sam. Na all...o znalazłem obudowę do tego pilota oryginalną ale szkoda mi 100zł za 2 obudowy, zwłaszcza że kółeczko do którego się podłącza pierścień z kluczami jest plastikowe... a znając moje roztrzepanie przy pierwszym wypadnięciu z ręki kluczyków znowu mi się to rozwali. Te uniwersalne mają metalowe mocowanie przynajmniej.
Kurde, a w tą stronkę mogli by trochę zainwestować bo wygląda jak robiona kalarepą z familiady.
-
No dokładnie ten
sam. Na all...o znalazłem obudowę do tego pilota oryginalną ale szkoda mi 100zł za 2
obudowy, zwłaszcza że kółeczko do którego się podłącza pierścień z kluczami jest
plastikowe... a znając moje roztrzepanie przy pierwszym wypadnięciu z ręki kluczyków
znowu mi się to rozwali. Te uniwersalne mają metalowe mocowanie przynajmniej.Ten uniwersalny co kupiłem za 25 złotych z wysyłką i którego będziesz oglądał naprawdę jest fajnie wykonany. Żałuję bardzo, że nie działa z moim alarmem
Kurde, a w tą
stronkę mogli by trochę zainwestować bo wygląda jak robiona kalarepą z familiady.Pewnie nie zmieniła się od lat 90-tych Ciekawe, czy oni jeszcze w ogóle działają
Jak się zdenerwuję na tego mojego poklejonego pilota, to zakupię takie coś klik - z wysyłką wyjdzie taniej niż za dwa plastiki do cheetach.
Alarm rozłączę, bo kto mi 19 letniego Swifta ukradnie - zależy mi tylko na sterowaniem centralnym z pilota
a jak ktoś się upiera na alarm to dokładamy 10 zł i jest: klik
-
Ten uniwersalny co
kupiłem za 25 złotych z wysyłką i którego będziesz oglądał naprawdę jest fajnie
wykonany. Żałuję bardzo, że nie działa z moim alarmem
Pewnie nie zmieniła
się od lat 90-tych Ciekawe, czy oni jeszcze w ogóle działają
Jak się zdenerwuję
na tego mojego poklejonego pilota, to zakupię takie coś
klik- z wysyłką wyjdzie taniej niż za dwa plastiki do cheetach.
Alarm rozłączę, bo
kto mi 19 letniego Swifta ukradnie - zależy mi tylko na sterowaniem centralnym z
pilota
a jak ktoś się
upiera na alarm to dokładamy 10 zł i jest:
klik
Adam, przeglądając allegro ostatnio z tymi pilotami trafiłem na taką aukcję, może Ci się przyda:
http://allegro.pl/obudowa-pilota-obudowy-pilotow-autoalarmu-100mode-i3123049323.html
trochę tańszy od tego co znalazłem na początku, bo kosztuje 30zł obudowa.
- z wysyłką wyjdzie taniej niż za dwa plastiki do cheetach.
-
Adam, przeglądając
allegro ostatnio z tymi pilotami trafiłem na taką aukcję, może Ci się przyda:
http://allegro.pl/obudowa-pilota-obudowy-pilotow-autoalarmu-100mode-i3123049323.html
trochę tańszy od
tego co znalazłem na początku, bo kosztuje 30zł obudowa.I w drewnie
Zobacz z bliska na tym pilocie jest żółty przycisk opisany jako ARM, a niebieski jako DISARM, a na naszych jest inaczej (zółty PANIC/SIREN, a niebieski ARM/DISARM) - obudowa będzie w sumie pasować, ale 37 zł z wysyłką za kawałek plastiku to i tak dla mnie niedorzeczne...
ciekawe, bo opis aukcji wskazuje, że kupujemy obudowę, a na zdjęciach są kompletne piloty - sprzedawca usunie bebechy i da do koperty sam plastik, czy elektronikę doda gratis?
-
I w drewnie
Właśnie jak to w drewnie To chyba tylko taki kolorek a plastik został plastikiem, chyba że się mylę.
Zobacz z bliska na
tym pilocie jest żółty przycisk opisany jako ARM, a niebieski jako DISARM, a na
naszych jest inaczej (zółty PANIC/SIREN, a niebieski ARM/DISARM)U mnie jest ARM i DISARM Więc jednak się czymś różnią. Może dlatego masz kod zmienny a ja stały. W sumie o tym jaki mam przekonam się jutro.
- obudowa będzie w
sumie pasować, ale 37 zł z wysyłką za kawałek plastiku to i tak dla mnie
niedorzeczne...
ciekawe, bo opis
aukcji wskazuje, że kupujemy obudowę, a na zdjęciach są kompletne piloty -
sprzedawca usunie bebechy i da do koperty sam plastik, czy elektronikę doda gratis?A tego to nie wiem. W opisie jest jasno napisane że tylko obudowa, w sumie nie widać antenki co by wskazywało że ma elektronikę także, ale wyglądają one na nowe.
-
Właśnie jak to w
drewnie To chyba tylko taki kolorek a plastik został plastikiem, chyba że się
mylę.Pisząc w drewnie miałem na myśli plastik imitujący drewno - na bogato to wygląda
U mnie jest ARM i
DISARM Więc jednak się czymś różnią. Może dlatego masz kod zmienny a ja stały. W
sumie o tym jaki mam przekonam się jutro.Sprawdź, ja dzisiaj jeszcze raz sprawdzałem z tym "uczącym się" pilotem z Allegro na kod stały i nic...
W sumie nie wiem jaki mam ten model. Wszędzie, gdzie patrzę to właśnie jest na pilocie ARM i DISARM, a u mnie jest inaczej i nie wiem co to za typ... Googlowałem trochę i takiego jak ja mam to na żadnej fotce nie ma
Na centralce też ani jednego symbolu, który by podpowiedział jaki to ma kod...
A tego to nie wiem.
W opisie jest jasno napisane że tylko obudowa, w sumie nie widać antenki co by
wskazywało że ma elektronikę także, ale wyglądają one na nowe.Skoro nie ma antenki to chodzi o samą obudowę z przyciskami, a w środku pusto
-
Tu znalazłem obudowę do poprawek klik
-
No i niestety pilot uniwersalny nie działa Więc też mam randoma. Muszę się poważnie zastanowić nad tymi obudowami bo teraz to to co mam nie można nawet pilotem nazwać.
-
No i niestety pilot
uniwersalny nie działa Więc też mam randoma. Muszę się poważnie zastanowić nad
tymi obudowami bo teraz to to co mam nie można nawet pilotem nazwać.To nie lepiej wymienić alarm w aucie po prostu?
Koszt ok. 250 zł (przynajmniej ja tyle płaciłem w zeszłym roku) i problem z głowy. -
To nie lepiej
wymienić alarm w aucie po prostu?
Koszt ok. 250 zł
(przynajmniej ja tyle płaciłem w zeszłym roku) i problem z głowy.Po co wymieniać całość, skoro kolega ma problem tylko z połamaną obudową pilota?
-
Po co wymieniać
całość, skoro kolega ma problem tylko z połamaną obudową pilota?Bo już pilota nie dostanie.
-
Bo już pilota nie dostanie.
Jak by kolega czytał uważnie, to by wiedział, że obudowy są dostępne do kupienia. Lecz kwota trochę odstraszająca... 40zł za sztukę
-
Wybaczcie offtop, ale czy stare swifty w ogóle kradną? Ani z tym na złom, bo lekkie, części też jakieś drogie nie są. Ja bym po prostu wywalił alarm i miał problem z głowy
No, chyba że autorowi tematu bardzo zależy na centralu z pilota. -
Wybaczcie offtop,
ale czy stare swifty w ogóle kradną? Ani z tym na złom, bo lekkie, części też jakieś
drogie nie są. Ja bym po prostu wywalił alarm i miał problem z głowy
No, chyba że
autorowi tematu bardzo zależy na centralu z pilota.W statystykach na pewno nigdzie nie znajdziesz ile w polsce "znika" naszych suzuki swiftów, dlatego że jest ich ( nas posiadaczy :)) stosunkowo mało np. w porównaniu do golfów II czy też III które można w tej cenie kupić.
Czy rynek wtórny na te auta jest duży żeby opłacało się kraść? Nie bardzo
Ale na "praktyki" kradzieżowe do takiego auta zawsze można wpaść
Nie chce rezygnować z auto alarmu. Tak, chodzi głównie o centralny. Wygoda po prostu
-
Wybaczcie offtop,
ale czy stare swifty w ogóle kradną? Ani z tym na złom, bo lekkie, części też jakieś
drogie nie są. Ja bym po prostu wywalił alarm i miał problem z głowy
No, chyba że
autorowi tematu bardzo zależy na centralu z pilota.No centralny to jest właśnie to, o co nam chodzi
-
No centralny to
jest właśnie to, o co nam chodziKupiłem na tej aukcji w końcu 2 nowe obudowy... Z ciężkim sercem.
Zastanawiałem się fest, ale w końcu okazało się że z 6 wystawionych zostały już tylko 2 wiec zadecydowałem. Trudno, kasy trochę poszło, ale w końcu pilot z kluczykami nie będzie sklejony taśmą przeźroczystą
-
Kupiłem na tej
aukcji w końcu 2 nowe obudowy... Z ciężkim sercem.
Zastanawiałem się
fest, ale w końcu okazało się że z 6 wystawionych zostały już tylko 2 wiec
zadecydowałem. Trudno, kasy trochę poszło, ale w końcu pilot z kluczykami nie będzie
sklejony taśmą przeźroczystąJa też miałem pilota poklejonego taśmą, ale udało się na Tablica.pl zakupić obudowę pilota w "drewnie" za 23 zł z przesyłką - chwila dłubania i oto efekty: