[mk3] Wahacze tylne - reanimacja
-
no pewnie , też
brałbym od ręki , ale już kupiłem KYB , i wcale szału nie ma ...Bo swifty mają niedociążony tył i to fałszuje wyniki testu na SKP. 4 lata temu nie chcieli mi podbić przeglądu za amortyzatory z tyłu (27-30%). 70tys później na tych samych amortyzatorach (ale z gazem i glebą) tłumienie wynosi 80% Często ludzie wymieniają dobre amortyzatory i dlatego różnicy nie widzą.
-
Bo swifty mają
niedociążony tył i to fałszuje wyniki testu na SKP. 4 lata temu nie chcieli mi
podbić przeglądu za amortyzatory z tyłu (27-30%). 70tys później na tych samych
amortyzatorach (ale z gazem i glebą) tłumienie wynosi 80% Często ludzie
wymieniają dobre amortyzatory i dlatego różnicy nie widzą.No u mnie na przeglądzie ostatnio wyszło za pierwszym razem, że lewy tylny amor ma 45%, a prawy zero pomiaru - jak wjechałem jeszcze raz to wyszło, że obydwa sprawne w 45%.
Chcę je wymienić nawet z ciekawości, bo jak pisałem wyżej te Magnumy co mam z tyłu strasznie dobijają na wybojach, na seryjnych tego nie było, choć tył szorował prawie po asfalcie gdy z tyłu siedziały 3 osoby. Na tych Magnumach jak nawet dziecko z tyłu usiądzie to dobija masakrycznie - bez wkładek w sprężyny nie da się jeździć
Także bez żalu je wywalę na złom
-
moje były już wylane ,i chodziły bez oporu , i powiem że prawy przód, nowy KYB mam już znowu do wymiany ,nie trzyma tak jak stary
-
Pamiętajta również, że luzy w tylnym zawieszeniu bardzo fałszują wyniki pomiarów- po prostu płyta bada drgania zawieszenia po wygaśnięciu wymuszenia i często w/w luzy powodują dudnienie całego układu- niby amory do wymiany, ale to nie jest często prawdą
Edit: Gwoli ścisłości diagnosta nie ma prawa nie podbić przeglądu za niesprawne amortyzatory na podstawie pomiaru na tzw. szarpakach. Jeżeli jest wyraźny wyciek może dać nam 'negatywa', w przeciwnym wypadku nie ma do tego prawa.
-
Pamiętajta również,
że luzy w tylnym zawieszeniu bardzo fałszują wyniki pomiarów- po prostu płyta bada
drgania zawieszenia po wygaśnięciu wymuszenia i często w/w luzy powodują dudnienie
całego układu- niby amory do wymiany, ale to nie jest często prawdą
Edit: Gwoli
ścisłości diagnosta nie ma prawa nie podbić przeglądu za niesprawne amortyzatory na
podstawie pomiaru na tzw. szarpakach. Jeżeli jest wyraźny wyciek może dać nam
'negatywa', w przeciwnym wypadku nie ma do tego prawa.Ja ostatnio byłem zdziwiony, że diagnosta sprawdzał tył na szarpakach i zrobił test amorów - jak mam to auto 5 lat to nigdy tego nie robiono. Może zafundował autu pełną ścieżkę diagnostyczną (no oprócz analizy spalin), bo na tej SKP byłem pierwszy raz i do tego mam meldunek 35 km dalej
-
moje były już
wylane ,i chodziły bez oporu , i powiem że prawy przód, nowy KYB mam już znowu do
wymiany ,nie trzyma tak jak staryKYB to teraz taka tandeta?
Czyli trza brać te Gabriele i się nie przejmować - w przypadku części teraz nie ma pewniaków...
2 tylne Gabriele z wysyłką poniżej 100 zł za całość
-
KYB to teraz taka
tandeta?U mnie Magnumy trafiły się tandetne.
-
U mnie Magnumy
trafiły się tandetne.Magnumy potwierdzam - kibel
Pytanie mam głównie do Likaona - sprężyny od GTI podchodzą do litrówki? Jak robiłeś swap to bez problemu weszły do białego?
I to samo pytanie do None7 - sprężyny z sedana 1,6 bezproblemowo weszły do 3D?
-
KYB to teraz taka
tandeta?
Czyli trza brać te
Gabriele i się nie przejmować - w przypadku części teraz nie ma pewniaków...
2 tylne Gabriele z
wysyłką poniżej 100 zł za całośćNazwa Gabriel jakoś nie wzbudza mojego zaufania ale jeśli to ma być na rok to za tą cenę jak najbardziej
-
Nazwa Gabriel jakoś
nie wzbudza mojego zaufania ale jeśli to ma być na rok to za tą cenę
jak najbardziejJa kiedyś o tej firmie sporo słyszałem, firma kiedyś była francuska, teraz jak wpisuję gabriel.com to wychodzi, że przejęli to Amerykanie
Ta cena taka niska, bo gość chyba dorwał jakieś leżaki magazynowe z jakiejś hurtowni/warsztatu
-
Sprężyny z GTi podchodzą do 1.0, mam u siebie
-
Sprężyny z GTi
podchodzą do 1.0, mam u siebieDzięki za info
-
A ja mam nawet foto gdzieś jak litrówka stoi na spreżynach z GTi, koooza paanie
-
A ja mam nawet foto
gdzieś jak litrówka stoi na spreżynach z GTi, koooza paanieTy jesteś zboczony z tą glebą, więc się nie przejmuję
Dzięki za info, że będą pasować
Dla mnie najważniejsze, żeby prosto tył stał, bo lewa tylna sprężyna jest już mocno zmęczona życiem
-
Jakby ktoś szukał tanich amorków na tył, to teraz mają w e-autoparts olejowe Kamoki za 42 zł/szt.
A przednie za 103 zł/szt.
A propos tych Gabrieli za 35 zł/szt. z Allegro to po miesiącu użytkowania (ostatnio 80 km dzienie) mogę napisać, że było warto
Szkoda, że gościu nie ma przednich, bo też bym się skusił
-
to jest
prawdopodobnie taki sam silentblock co ten metalowy na zewnatrz. za jakis czas sam
sie przekonamI jak tam, sprawdzałeś? A może masz luzem gdzieś zwrotnicę prawy tył z sedana z rozbiórki?
Tnie mi oponę aż miło ale z 2001 roku, więc luz
Dziwne, że w węgierskim katalogu Suzuki ta część nie jest opisana
Może koledzy rajdowcy co wymieniali tuleje na poliuretan daliby wymiary tej tulei zwrotnicy...
-
w katalogu Ted-Gum ta tuleja jest taka sam jak ta tylna w wahaczu
-
w katalogu Ted-Gum
ta tuleja jest taka sam jak ta tylna w wahaczuSą takie podejrzenia, ale jeszcze chcę się upewnić zanim to ustrojstwo rozkręcę
Ciekawe jeszcze jak z tą śrubą... Pewnie trzeba będzie ciąć
-
w katalogu Ted-Gum
ta tuleja jest taka sam jak ta tylna w wahaczuWklejam link do starego zlosnikia i wychodzi, że te tuleje się różnią
Jeden user pisał, że pasuje Yamato J58003A, a drugi,że pasuje Yamato J58004A
Edit:
Jak wcześniej pisał Toydols tuleja tylna tylnego wahacza i ta tuleja w zwrotnicy to jedno i to samo. Yamato J58004A
Na dowód stronka Tedgum-u, na której pasuje ta sama tuleja i do wahacza i do zwrotnicy
U nich jest droga, W Intercarsie jest za 26 zł, w e-autoparts za 24 zł
Także kupuję w Intercarsie na miejscu i przy wymianie sprężyn zaatakuję zwrotnicę bo ostro żre mnie oponę