Zimno - biegi wchodzą ciężej.
-
Nie zaszkodzi jak wymienisz olej w skrzyni.
U mnie też się takie coś dzieje, ale dopiero poniżej -20 -
Wymiana oleju to dobry pomysł, ja wymieniłem i śmiga bez problemu na -15 stopniach chodzi lepiej niż wcześniej na +20 stopniach jak go kupiłem.
-
Olej w skrzyni przy niskich temperaturach gęstnieje i biegi wchodzą trochę ciężej zanim się silnik nie rozgrzeje. Wymiana oleju w skrzyni powinna pomóc, ale przy bardzo niskich temperaturach będziesz to odczuwał.
-
OK, to jaki olej kupić i ile?
I gdzie jest wlew, czy to ten odstający od skrzyni kikut z śrubą inbusową? -
ta sruba nie jest na imbus tylko na kwadrat 3\8Cala ewentualnie normalna nakrętka na klucz 24
znajduje się od strony lewego koła , nad pól osią wyraźnie widać że to wlew.
Radzę dobrze dobrać klucz do odkręcenia tej śruby i dobrze go nabić bo bardzo łatwo ją obrobić.
Do skrzyni wchodzi 2.4L kup to , będzie ok
http://allegro.pl/castrol-syntrans-transaxle-75w90-75w-90-1l-taf-x-i2981448221.html
-
gdy tą srubę ma się wykręconą, można się pokusić o wspawanie na nią nakrętki pod zwykły klucz
-
ja sobie kawałek śruby przyspawałem
-
OK, to jaki olej
kupić i ile?
I gdzie jest wlew,
czy to ten odstający od skrzyni kikut z śrubą inbusową?Koniecznie musi być syntetyczny olej do skrzyni o lepkości 75W90.
Może poprzedni właściciel zalał jakiegoś taniego Hipola o większej gęstości i lewarek chodzi ciężej.
-
Koniecznie musi być
syntetyczny olej do skrzyni o lepkości 75W90.
Może poprzedni
właściciel zalał jakiegoś taniego Hipola o większej gęstości i lewarek chodzi
ciężej.Yyyyy... to jeszcze tylko brakuje info o częstotliwości wymiany oleju w skrzyni.
ps:Jak jest poniżej 0stC nawet te -5 to u mnie również ciężej wchodzą biegi.Polukam przy wolnym czasie ile taki olej kosztuje.
Pozdrawiam.
-
Cóż, stówka na olej pójdzie. W weekend wymienię i dam znać jaki efekt.
-
Cóż, stówka na olej
pójdzie. W weekend wymienię i dam znać jaki efekt.Ok.Czekamy
-
Co tak często? Ktoś z Was w ogóle wymienia systematycznie olej w skrzyni?
W mercedesie od 8 lat nie wymieniałem ani w skrzyni ani w silniku -
-
Wg instrukcji
obsługi dokładnie co 20 tys. km lub 12 miesięcy.To chyba w Twojej bo u mnie napisali że co 45 tys A nie był wymieniany od 100 tysiecy ponad i jeździ
-
OK, to jaki olej kupić i ile?
Do skrzyni tylko i wyłącznie Castrol TAF-X 75W-90 (w każdym razie do GTi ale działanie naszych skrzyń jest identyczne) - tani nie jest ale warto!!
Z tego co pamiętam optrzebne jest 2.4L czyli 5 pojemników po 0.5L (tak go sprzedają)Sprawdź dokładnie an stronie Castrola
-
Do skrzyni tylko i
wyłącznie Castrol TAF-X 75W-90 (w każdym razie do GTi ale działanie naszych skrzyń
jest identyczne) - tani nie jest ale warto!!
Z tego co pamiętam
optrzebne jest 2.4L czyli 5 pojemników po 0.5L (tak go sprzedają)
Sprawdź dokładnie
an stronie Castrola150 zł pójdzie
-
Kurde, myślałem że to cudo na górze zaznaczonego miejsca to śruba imbusowa, ale jak przetarłem smar to zobaczyłem, że jest okrągłe...
Bliżej koła też wlewu nie widać. -
na prawo jak półoś jest w skrzyni. wlew jest od boku i spust paliwa poniżej. oba na korki z kwadratem