Czy nieco za duże opony maja wpływ na prędkość max.?
-
A moim właśnie ma,
ale może się mylę...mylisz, bo 15' zrobi 1,5 obrotu a 13' zrobi dwa obroty ale przebyta droga bedzie ta sama, czas nieco inny, bo wiadomo, na mniejszych sie lepiej zbiera
-
mylisz, bo 15'
zrobi 1,5 obrotu a 13' zrobi dwa obroty ale przebyta droga bedzie ta sama, czas
nieco inny, bo wiadomo, na mniejszych sie lepiej zbieraMówimy o prędkości, a nie przebytej drodze...
-
Mówimy o prędkości,
a nie przebytej drodze...predkosc jest zalezna od czasu i przebytej drogi
-
A moim właśnie ma,
ale może się mylę...No ma, ma...
Ale jak w podczas jednego obrotu koła w tej samej jednostce czasu Ty przejeżdżasz 150cm a ktoś inny 170cm to kto jedzie szybciej? -
predkosc jest
zalezna od czasu i przebytej drogiDobra już nie będę z Tobą polemizował...
-
No ma, ma...
Ale jak w podczas
jednego obrotu koła w tej samej jednostce czasu Ty przejeżdżasz 150cm a ktoś inny
170cm to kto jedzie szybciej?no to fizyk ma zadanie do wykonania
-
oba auta poruszają sie z tą samą prędkością 120km/h
auto a ma poprawny rozmiar opon, na liczniku 120km/h
auto b ma za duże opony, jego licznik pokazuje 110km/h,
ta różnica bedzie sie zwiększała wraz z rosnącą prędkością ,
takie moje przemyślenia, czyyli jak teraz polece sobie 170km/h to rzeczywista prędkość z jaką sie poruszam bedzie około 200km/h -
oba auta poruszają
sie z tą samą prędkością 120km/h
auto a ma poprawny
rozmiar opon, na liczniku 120km/h
auto b ma za duże
opony, jego licznik pokazuje 110km/h,
ta różnica bedzie
sie zwiększała wraz z rosnącą prędkością ,
takie moje
przemyślenia, czyyli jak teraz polece sobie 170km/h to rzeczywista prędkość z jaką
sie poruszam bedzie około 200km/haaaa dokładnie, jak są za duże koła to licznik przekłamuje V i przebieg, pokazuje MNIEJ niż jest faktycznie, im wieksza predkosc tym bardziej przeklamuje, warto sobie porownac z nawigacją
-
teoretycznie wzrasta Ci Vmax jak dasz oponę o większej średnicy, lecz musisz się liczyć z tym ze zależy to od wielu jeszcze innych aspektów. szerokość opony = inne tarcie toczne czyli innny opór ruchu i jeszcze innne
jak zmieniasz średnicę to musisz się liczyć z przekłamaniem licznika niestety.
-
Masz sporą różnice...
Ja latem miałem 195/50/15 i to względem 155/70/13 jest +5%, a 185/65/14 względem 155/70/13 to ponad +8% -
a 185/65/14 względem 155/70/13 to ponad
+8%I te 8% liczone jest bodajże przy 100 km/h, więc przy 200 będzie 16%...
-
aaaa dokładnie, jak
są za duże koła to licznik przekłamuje V i przebieg, pokazuje MNIEJ niż jest
faktyczniePrzy 195/45R15 zaczął mi pokazywać prawidłowo, w przypadku serii zawyżał
-
Przy 195/45R15
zaczął mi pokazywać prawidłowo, w przypadku serii zawyżałLepsze zawyżanie niż zaniżanie...
-
Tak sobie czytam i czytam i myślę...a co GPS'ami? już nie ma? Nie można zrobić testu?
-
I te 8% liczone jest bodajże przy 100 km/h, więc przy 200 będzie 16%...
Oj wy matematyki
108% ze 100 to 108, a 108% z 200 to 216
Więc jeśli przy 100 jedziesz 108 to przy 200 jedziesz 216 i to ciągle jest 8%Tak sobie czytam i czytam i myślę...a co GPS'ami? już nie ma? Nie można zrobić testu?
Ja robiłem:
na 155/70/13 przy 1.3 8v na oryginalnej skrzyni troszkę zawyża
a na 195/50/15 wskazania były bardzo zbliżone... -
Oj wy matematyki
108% ze 100 to 108,
a 108% z 200 to 216
Więc jeśli przy 100
jedziesz 108 to przy 200 jedziesz 216 i to ciągle jest 8%Może i racja. Nie chce mi się już dziś myśleć...
-
Może i racja. Nie
chce mi się już dziś myśleć...mi prędkość prawidłową pokazywało... nigdy
Ale najbardziej zbliżoną na moich 14' Toteż ustawiłem sobie wskazówke tak, żeby pokazywała prawidłowo 100km/h -
Ale najbardziej
zbliżoną na moich 14' Toteż ustawiłem sobie wskazówke tak, żeby pokazywała
prawidłowo 100km/hNo tak! Te Twoje magiczne sposoby...
-
Dokładną prędkość pokaże GPS to raz:) Co do opon.. to normalne ze miana rozmiaru może pociagnać za soba zmie dynamiki albo prędkości max ale niekoniecznie tak jak by sie chciało. Takie duże opony teoretycznie powinny powodować szybsza jazde...ale....
jak motor jest słaby i ma zakres obrotów wysoko to duza opona spowoduje ze np na 5 biegu on bedzie dużo wolniejszy gdyż nie dojdzie do swoich obrotów maxymalnych i zwyc9zajnie zabraknie mu mocy (opory powietrza rosną z kwadratem prędkości o ile pamiętam).... wtedy okazuje sie ze lepiej dokręcac 4 bieg albo nawet 3 niż piłować na 5-ce:)
Duze rozmiary( mowa o średnicy a nie o szerokości0 dobrze sprawdzaja sie do obniżenia spalania jak sie jezdzi spokojnie
ot takie moje 3 grosze -
Ale pokazuje mniej km niż przejechałeś... więc pozornie wzrasta...