Różnica między G13B a G13BA
-
Witam
Zastanawiam się jaka jest różnica między tymi silnikami? Który z nich był montowany w GTI?
-
Sam pytałem jakiś rok temu było, zerknij
-
no tak ale to z tego wynika ze G13BA ma 68km a G13B to 101km a bloki czyms sie w srodku roznia?
-
To już wiedzą tylko Ci co rozbierali oba silniki
-
elmenty silnika wewnątrz są wytrzymalsze. na g13BA mozesz zalozyc głowice GTI, ale tłoki wyjdą ci szybko bokiem jak nie będziesz delikatny
-
elmenty silnika
wewnątrz są wytrzymalsze. na g13BA mozesz zalozyc głowice GTI, ale tłoki wyjdą ci
szybko bokiem jak nie będziesz delikatnyMusiałbyś jeszcze tłoki wymienić bo w Gti mają podcięcia na 4 zawory a nie 2 i długo byś nie czekał nawet będąc delikatnym
-
Ale można
-
na szczęście ja mam swoje G16A i delikatny nie jestem a swoje 16 kkm juz zrobił w moim aucie silniczek
podobno dobrą opcją tez jest wsadzenie głowicy z G16B z baleno lub vitary do G13 ale to duzo kombinacji tez (przykładem jest G13BB)
-
na szczęście ja mam
swoje G16A i delikatny nie jestem a swoje 16 kkm juz zrobił w moim aucie
silniczek
podobno dobrą opcją
tez jest wsadzenie głowicy z G16B z baleno lub vitary do G13 ale to duzo
kombinacji tez (przykładem jest G13BB)Ostatnio kombinowałem, żeby znaleźć jakiegoś młodszego Swifta właśnie z G13BB (85 KM, 16V SOHC) i chyba trudno będzie Kiedyś takowego M@rek miał
Było ich tak mało? W jakich budach i rocznikach się zdarzały, bo hatchback też mógłby być
Jakby do niego założyć krótszą skrzynkę z 1.0 to byłoby prawie GTI w nowszej budzie
-
Znajomy ostatnio takiego kupił, z salonu kobita zostawiła w rozliczeniu żółtego 1.3 16v w budzie 5d, ciężko znaleść coś w 3d, jeszcze justy też wypuszczali z tym silnikiem, też raczej tylko 5d.
Powiem tak, z krótką skrzynią może miałby co startować, z obecną dostał baty -
G13BB miały tylko MK5 jako wersję 1.3 silnikową.
justyny chyba po 2001 tez miały G13BB z tego co się orientuję
-
czyli podsumowując G13B to typowy blok z GTI.
Ja w 4WD mam 68km i też mam na bloku G13B czy to oznacza, że mogę bez przeszkód wsadzić cały dół do GTI?
-
Ostatnio
kombinowałem, żeby znaleźć jakiegoś młodszego Swifta właśnie z G13BB (85 KM, 16V
SOHC) i chyba trudno będzie Kiedyś takowego M@rek miał
Było ich tak mało?
W jakich budach i rocznikach się zdarzały, bo hatchback też mógłby być
Jakby do niego
założyć krótszą skrzynkę z 1.0 to byłoby prawie GTI w nowszej budzieMKV były sedany i HB. Ale nie było ich tak mało. Szwagier do dziś śmiga HB z 2002 roku. Ta wersja (1,3 16V SOHC) była od 2002 do 2003/4 później już zaczęły się MKVI.
Był moment, że myślałem o wstawieniu silnika z MKVI do swojego. To był 92 kuniowy 1,3 ale już nie pamiętam co nie banglało. -
Ale chyba nawet z 85 konikami fajnie się jeździło?
Tak wygląda 1,3 G13BB?
Dziwne ma te cewki zapłonowe
-
A co w nich dziwnego?
-
baleno też wychodziły z tym silnikiem.
-
Jak bym swojego widział
Ale chyba nawet z 85 konikami fajnie się jeździło?
Fajnie się jeździ, auto zrywne, dużo nie pali nawet jeżeli często wykorzystujemy w pełni moc silnika
Ja swoim na kapciach 185/55 R14 180km/h jechałem
Ze skrzynią od 1.0 jest jeszcze lepiej - przyspieszenie 0-100 ok 9s (sprawdzone) i podejrzewam, że wówczas łatwo by GTi-kowi nie ustąpił. -
A co w nich
dziwnego?No, że są montowane na pokrywie zaworów chociażby i te podłączenia ich wyglądają na samoróbkę
-
Jak bym swojego
widział
Fajnie się jeździ,
auto zrywne, dużo nie pali nawet jeżeli często wykorzystujemy w pełni moc silnika
Ja swoim na
kapciach 185/55 R14 180km/h jechałem
Ze skrzynią od 1.0
jest jeszcze lepiej - przyspieszenie 0-100 ok 9s (sprawdzone) i podejrzewam, że
wówczas łatwo by GTi-kowi nie ustąpił.I o to by mi chodziło
Skrzynkę bym taką zarzucił i koła mam też w tym rozmiarze
-
I o to by mi chodziło
Tylko teraz znajdź egzemplarz, który nie jest zapuszczony, ze zdrowym silnikiem i z realnym przebiegiem, to wielka sztuka
Coś o tym wiem, szukałem niemal rok ,ale warto byłoPozdr.