Prąd rozruchowy z akumulatora-można przedobrzyć?
-
Siemka!
Zbieram się do wymiany akumulatora Maxis (45AH,330A) - obecny to już padlina,którą trzyma tylko dodatnia temperatura.I teraz pytanie,czy w swifcie 1.3 wystarczy taki prąd rozruchowy?Jest jakaś górna granica tej wartości?Generalnie myślę o np. takich aku:
MAGNETI MARELLI STANDARD 45AH 360A (szwagier ma taki w starszej almerze i sobie chwali)
CENTRA PLUS 44ah 400ARóżnica 20-30zł w cenie kompletnie nie gra roli.(liczę na max wydatek 200zł-bo chcę porządny aku.)
Którą wartość wybrać?Czy te 400A to nie za dużo na swifta 1.3?
Jeśli macie ochotę to wpisujcie jakie macie aku w swoich swiftolotach.Zaznaczając czy jesteście z niego zadowoleni.
Pozdrawiam-Migel.
-
Ja w swoim miałem przez dwa lata 60ah 600A więc śmiało możesz ten swój wsadzać
-
Duży akumulator nie znaczy lepszy bo szczytowa moc alternatora to 50A wiec taki aku duży nigdy nie będzie doładowany dobrze
źle doładowany akumulator nie posłuży długo
-
Racja. A w praktyce to kupiłem już auto z wsadzonym już starym akumulatorem z czegoś innego i dopiero po ponad dwóch latach padł na amen Więc nie umiera z dnia na dzień ;p
-
Ja mam Boscha 40 Ah od zeszłej jesieni i w mrozy -30 stopni odpalał.
-
Ja mam Boscha 40 Ah
od zeszłej jesieni i w mrozy -30 stopni odpalał.Jaki jest prąd rozruchowy w tym boschu?
-
Duży akumulator nie znaczy lepszy bo szczytowa moc alternatora to 50A wiec taki aku duży nigdy nie będzie doładowany dobrze źle doładowany akumulator nie posłuży długo
Ale Koledze chodzi o prąd rozruchowy a nie pojemność...w przypadku dużej pojemności to owszem może być problem z doładowaniem...
Ja u siebie mam już kilka miesięcy Boscha Silver S4 o pojemności 44Ah i mocy rozruchowej 440A.
Nie mam najmniejszych problemów, silnik zapala dosłownie w sekundę.
Większa moc rozruchowa sprawia po prostu, że lepiej "kręci".
Mam nadzieję, że pomogłem i nic nie pokręciłemKupiłem tutaj (przesyłka błyskawiczna, gwarancja, akumulator świeży, a nie jakiś leżący): Bosch Silver S4 44Ah 440A
-
Ale Koledze chodzi
o prąd rozruchowy a nie pojemność...Bingo!
Właśnie o to pytam-a pojemność max dopuszczam 45AH.
A jakie ma bolce ten bosch-wąskie,czy przerabiałeś końcówki w swifcie?
-
Jaki jest prąd
rozruchowy w tym boschu?330A i wąskie klemy.
-
Chyba się zdecyduję na Boscha Silver S4 o pojemności 44Ah i mocy rozruchowej 440A.Ewentualnie na ciut słabszy 390A.
-
miałem s3 , padl po 8 mesiacach takze gorąco nie polecam
a pradu rozruchowego mial 400A , pojemnosc 45ah
-
A tu jest S4
Ja nie narzekam, ojciec też.
Wujek ma identycznego jak ja i to od dłuższego czasu i też nie narzeka.