Co tak tyka w silniku Swifta GTI G13B?
-
Dzisiaj znowu
spuściłem olej po przejechaniu ok 50 km jest on brunatny... dlaczego?
Bo tak ma być. Olej nie tylko smaruje, ale i myje silnik oraz usuwa z gładzi cylindrów produkty spalania, które się tam osadzają.Założyłem używane
szklanki z silnika w którym strzelił pasek rozrządu, jak je wyciągałem wszystkie
byly twarde, ładnie obracały sie w gniazdach.
Ciśnienie jak wyżej
w poście.
Zdjąłem pokrywę
zaworów i delikatnie śrubokrętem ponaciskałem szklanki i tylko jedna się nie poddała
reszta minimalnie tak na około 2mm opuszczała się i twardniała (czuć bylo ewidentny
luz). Teraz pytanie skoro zakładane byly twarde a teraz już nie są a ciśnienie oleju
jest jakie jest to czy one są znowu walnięte czy pompa oleju nie wyrabia, czy silnik
się zaciera?
Być może dostały nowy, dobry olej i się wyczyściły trochę i zaczęły pracować. Szklanki troszkę muszą się poddać, bo muszą skasować luz i umożliwić domknięcie zaworu.Koło na wale
korbowym faktycznie ma luz ok 1,5 mm.
Co o tym sądzicie?
Sądzę, że to bardzo niedobrze jak koło na wale ma luz. -
Ale jak klepie tak klepał, macie wyżej link do filmiku.
Może to być przez ciśnienie oleju wyżej wypisałem zmieżone wartości.
Zauważyłem jeszcze, że walek rozrządu jak jest bez paska i się nim kręci to tak przeskakuje, nie idzie płynnie.
-
u mnie też nie idzie płynnie więc to chyba jest w normie.
-
Wałek rozrządu tak ma się kręcić.
Ciśnienie oleju podane w manualu ma być mierzone właśnie w miejscu oryginalnego czujnika ciśnienia. Bo jest to ciśnienie jakie podaje pompa na silnik. U Ciebie jest trochę poniżej normy. Być może przez to popychacze dostają też za małe ciśnienie i przez to stukają.
Za małe ciśnienie może być spowodowane ogólnym zużyciem silnika (zbyt duże luzy w układzie korbowym), ale i słabą pompą oleju. -
zaczne od pompy oleju, wiem że ją rozbierałem i czyściłem, może jak składałem to coś źle zrobiłem albo ten dekiel przepuszcza co przykrywa koła zębate pompy, powoli mam dość tego silnika...
Chodzi o luzy na panewkach wału korbowego?
-
Czy rozłożoną pompę zmierzyłeś tak jak mówi manual? Czy przykręcając dekiel pompy, śrubki wkleiłeś na klei do gwintów (np. Loctite 262)?
Tak, chodzi mi o luz na panewkach wału - to tam i w pompie najczęściej następuje spadek ciśnienia. Dla pewności sprawdź też smok i jego oring. -
pompy nie mierzyłem i nie przykrecalem na klej... oring od smoka zamowie w takim wypadku nowy w serwisie.
Wiem, ze dalem za duzo silikonu do uszczelnienia miski olejowej, może jego nadmiar zebrał się pod zaworkiem pompy i to jest przyczyną?
-
Ten zaworek, to zaworek zwrotny, więc jego zatkania spowodowałoby ewentualny wzrost ciśnienia (ale nie zaślepiaj go specjalnie). Oring sprawdź najpierw zanim go wymienisz. I nie zamawiaj w serwisie tylko dobierz w dobrym sklepie z częściami.
-
a jak go mam sprawdzic? to wychodzi na to, że to raczej nie bedzie pompa skoro jak zaworek moze byc ewentualnie przytkany i cisnienie jest za niskie, no bo kół w pompie nie da sie źle złożyc...
-
A jak wygląda dekielek od pompy? Jeżeli jest wyrobiony to też będzie "puszczać" ciśnienie. Gdyby tak było to trzeba by go wyrównać.
-
Zatkany zaworek powrotny nie zmniejszy Ci ciśnienia.
Oring smoka jest pod smokiem. Odkręcasz go i sprawdzasz oczyma, czy oring był dobrze założony, czy nie jest pęknięty, lub nie był przyszczypany.
Jeśli chodzi o pompę, to w manualu masz pięknie opisane jak pomierzyć luzy i jakie są ich dopuszczalne wartości.
-
Na filmiku słychać jak ewidentnie coś na[BIP] krzywy zawór,obrócona panewka może.
-
Czy wy już naprawdę nie znacie języka polskiego? Jaki jest odpowiednik "npi.... " w języku polskim?
Chyba zacznę bany stosować bez ostrzegania. -
Więc tak:
-
zdjąłem miskę wyjąłem smok i okazało się, że nie ma wcale oringu, założyłem więc nowy
-
wymieniłem pompę oleju na inną i wszystko poskładałem
Zmierzyłem ciśnienie oleju i wychodzi 4,6 bar czyli idealne książkowe
ale szklanki dalej się tłukły
postanowiłem je wyjąć i co się okazało:
- wszystkie szklanki po stronie wydechowej były napełnione, a wszystkie po stronie dolotowej miękkie
kiedy je wkładałem to wszystkie były twarde
Postanowiłem więc zrobić próbę i zamienić szklanki te ze strony dolotowej na wylotową i zobaczyć co się stanie.
Niestety nie założyłem koła pasowego i pasek rozrządu mi zeskoczył i teraz musiałem znowu ściągać głowice (prawdopodobnie 3 zawory są lekko pogięte)
Ale co myślicie na temat tych szklanek czemu z jednej strony się napełniły a z drugiej nie? Teraz jak mam zdjętą głowice to mogę coś dodatkowo sprawdzić
-
-
Zatkany kanał olejowy.
-
wyleciały 2 wióry z głowicy z kanału olejowego (prawdopodobnie po planowaniu) , poskładałem to i teraz klepię tylko jeden popychacz, jak to sprawdzić który?
-
Rozgrzej silnik, a potem przegoń auto. Po tym posłuchaj czy dalej klepie. Jeśli klepie, to bardzo często klepiący popychacz jest miękki, tzn. da się go wcisnąć palcem.
-
ja bym też zalecał na razie polatać bo często wymaga czasu aż przestana klepać. Jak już po dobrym rozgrzaniu nadal klepie to bym dopiero wymieniał
-
Tak zrobię:) ale mam również okazję kupic Swifta 4wd, a tego mogę sprzedać. Powiedzcie mi co mogę przełożyć z GTI do 4WD. Myślałem o progach zderzakach, całym środku, hamulcach, silnik (będe robil SWAP) i co jeszcze?
Jak możecie to rzucajcie wszytkie pomysły.