Padnięta skrzynia biegów
-
Niestety ale w mojej skrzyni rozsypał się mechanizm różnicowy, i prawdę mówiąc koszt wkładania nowej takiej części to taka kwota że mogę kupić następną skrzynie używaną, i teraz mam pytanie, czy skrzynia biegów z Suzuki Swifta GTi pasowała by do mojego Suzuki Swift GLX 1.3 1998r. Sedan, z tego co kiedyś słyszałem, jest lepsza, jak to wygląda.?
-
A po co Ci w GLX'ie skrzynia z GTI???
-
bo kiedyś ktoś na forum mi napisał że jest lepsza, ma krótsze przełożenia.
-
jest lepsza i pasować będzie ale po co? I tak to nie zmieni osiągów Twojego sedana
a koszt takiej dobrej to 500-600zł
zakładaj ori 1.3 8v bo ten silnik jest pod nią stworzony
-
ori tzn. ?
-
ori tzn. ?
oryginalną taką jaka była, ew jak chcesz to wsadź skrzynie z litra, ma krótsze przełożenia, zyskasz coś na przyspieszeniu ale w trasie będzie głośniej i spadnie prędkość max
-
czyli z suzuki swiftów z silnikami 1.0 skrzynie też będą pasować.? Rozstaw śrób taki sam i wgl.?
-
czyli z suzuki
swiftów z silnikami 1.0 skrzynie też będą pasować.? Rozstaw śrób taki sam i wgl.?Tak
-
a różnica cenowa jest?
-
Ja mam jakąś skrzynię z 1.3 8V. Mogę oddać za nieduże pieniądze.
-
skrzynie do litrówki można wyrwać nawet za 100-150 zeta
-
Niestety ale w
mojej skrzyni rozsypał się mechanizm różnicowy, i prawdę mówiąc koszt wkładania
nowej takiej części to taka kwota że mogę kupić następną skrzynie używaną, i teraz
mam pytanie, czy skrzynia biegów z Suzuki Swifta GTi pasowała by do mojego Suzuki
Swift GLX 1.3 1998r. Sedan, z tego co kiedyś słyszałem, jest lepsza, jak to
wygląda.?tez to robilem, wszystko wyjasnione tutaj, z tym ze ja dalem nie od gti a krotszą, z wersji 1.0
http://zlosniki.pl/ubbthreads.php?ubb=showthreaded&Number=1039537
(kolejne posty)edit:
'Co do spalania po zmianie skrzyni - bez zmian
Na 37l przejechałem przed zmianą 500km, po zmianie 510km (pogoda się polepszyła)
Co daje 7,25l / 100km wcale nie spokojnym stylem jazdy w 80% po mieście, jestem bardzo zadowolony oczkoteraz nieco bardziej próbowałem 'eco' wyszło 7,38 l /100km w miescie gaszac zapalajac 40 x dziennie'
'1)Drugi bieg kończy się na 85km/h - zawsze lubilem sobie wyprzedzic na tym biegu, a tu wchodzi odcięcie przy niewielkiej stosunkowo prędkości, wiec manewr trzeba zaczynać z trzeciego biegu, żeby było płynnie.
2)Prędkość 90km/h - ja patrze 2800 rpm' -
skrzynie do
litrówki można wyrwać nawet za 100-150 zetaja kupilem od jednego z klubowiczów za 300zł i jest w pełni sprawna, nie wiem gdzie widziales po 100zl ; dd
-
Mogę sprzedać skrzynię od 1.3 8V która zelega mi w garażu za 100 PLN + koszty wysyłki (stan dobry, żadnych niepokojących zgrzytów, żadnego hałasu z siebie nie wydawała. Założona na czas remontu skryzni GTI - przejechałem na niej jeden KJS
-
Po prostu spalanie nie rośnie, bo wcześniej musisz zmieniać biegi A że robisz to przy takich samych obrotach niż przed zmianą skrzyni wyjaśnia poprzednie zdanie
-
U mnie też z racji mechanizmu wymieniałam skrzynię (350 zł). Do 1,3 wstawiłam od 1,0 - nie zauważyłam większego spalania, za to szybciej mam wrzucony 5 bieg, no i suza stała się bardziej zrywna. W trasie silnik najlepiej pracuje przy 80-90/h, a 3000 obrotów ma przy 100/h. Nie ma porównania ze starą skrzynią, która nie dość, że "chrobotała" do 3 biegu włącznie, to jeszcze się zacinała. Najlepsza decyzja w życiu ze zmianą skrzyni (za jednym zamachem i w tym samym koszcie wymieniłam też sprzęgło na nowe, bo było łyse. Suza śmiga jak strzała
-
witam chciałem się podpiąć na szybko pod temat, czy skrzynia od SS MK3 1.6 1992r będzie pasować do Baleno 1.6 1996r?
-
Nie będzie, baleno ma sprzęgło na linkę, swift 1,6 hydrauliczne, poza tym inne mocowania do budy
-
linka, czy hydrauliczne nie gra roli prawdopodobnie. bo mocowania w skrzyni są i na to i na to w swifcie chyba. Z tego co mi się wydaje ta ze swifta jest troszkę dłuższa. Co do mocowania do bloku powinno pasować (nie wiem jak łapa sinika-skrzyni do ściany grodziowej). dodatkowo skrzynia z swifta ma sterowanie biegami na linki. to dyskwalifikuje ją w baleno prawdopodobnie. troche rzeźby
-
Tak myslalem bo kumpel mi mowil ze Swist i Baleno w sedanie to to samo, ale skrzynia do Swifta na alledrogo stoi po 300-500 a do Baleno okolo 1000 wiec cos musialobyc na rzeczy... Dzieki wielkie za podpowiedz!
P.S. Potrzebuje skrzynie do Baleno 1.6 to moge pytac na tym forum?