Schematy elektryki Baleno 1.6 i Swift 1.3
-
Blok bankowo jest inny - juz ze wzgledu na inny skok tloka sama wysokosc bloku jest wieksza. Podobno tez wlasnie nie pasuje do skrzyni, ale tego nie widzialem.
Co do samego silnika, to z tego co pamietam 1.6 jest na jednopunktowym wtrysku (baleno chyba mialo mpi) i ten silnik powinien podejsc bez problemu do budy 1.3, co najwyzej mozna przelozyc kompa, ale nawet na tym z 1.3 powinno ruszyc (znajomy w 1.6 4x4 mial awarie kompa i jezdzil na tym z 1.3 fwd zanim mu polutowalem co sie urwalo).
Wiec z silikiem/osprzetem baleno bedzie wiecej walki niz tym od swifta.
-
Jak tylko przyjdzie sprzęgło i łożysko oporowe dowiemy się co i jak pasuje.
Co do elektryki, to razem z silnikiem jest komputer i wiązka z Baleno 1.6 (MPI)
-
... czekam czekam..:)
-
Blok w g16b jest
ten sam, co w g13a, a nawet g13b. sprawdżcie sobie w epc [;
dlaczego skrzynia
miałby nie pasować do tego samego bloku?
z łapami żadne
czernowidztwo się nie sprawdziło [; blok ten sam - otwory pasują
Przynajmniej w
naszym, nie wiem jak po my00.Ta, a przednia i tylna? Przedniej w swifcie nie ma, silnik baleno 1.6 ma pod silnikiem belkę, a do niej przymocowane poduszki- z przodu i z tyłu. Chyba, że zakładacie, że aż tyle to nie potrzeba
Baleno ma mpi i tu ciekawostka- głowica jest wg katalogów ta sama co w swiftowym 1,3 16V Czy skrzynia swiftowa pasuje- na moje oko nie, ale nie mierzyłem suwmiarką, tylko "paczyłem" oczami, więc może źle paczyłem
-
Jak tylko przyjdzie
sprzęgło i łożysko oporowe dowiemy się co i jak pasuje.
Co do elektryki, to
razem z silnikiem jest komputer i wiązka z Baleno 1.6 (MPI)Jakieś foty robicie chłopaki?
-
Fot nikt nie robi, ale jak już wszystko będzie si, to ładnie "obfocę" i pokażę.
Na razie podobno blok został włożony, bez żadnych flansz, bez przeróbek, pasuje w oryginalne mocowania i do skrzyni.
Podobno, ja tego jeszcze nie widziałem, ale niedługo zobaczę to na pewno napiszę. -
coś więcej wiadomo? bo bardzo ciekawi mnie to bezproblemowe spasowanie bloku 1.6 i skrzyni 1.3
się niecierpliwię strasznie;)
-
ale cisza:/
-
Bo pewno nie pasuje jednak...
Skoro ktos tam kmini zeby sprzedawac zestawy do zalozenia skrzyn 1.6 do gti to chyba nie bylby to dobry pomysl gdyby pasowalo.
Ale moze jakos cos tam wcale nie ma duzo robotyale cisza:/
-
Podono jest to do zrobienia przez wymiane całego dzwonu mowa oskrzyniach 4x4.. bo reszta bebechów niby ma pasować... ale jak pisałem wcześniej --"podobno"
-
No ale jak wszystko inne ma pasowac, to tylko skladasz z dwoch jedna i jest spokoj
-
W teorii niby wszystko cacy .. ale chyba wiercenia na łożyska wyjść półosi napędowych frezuje sie na skręconych połówkach ... i potem jak sie zmienia połówki to różnie może z tym być... co nie zmienia faktu że ponoć sie da Gdybym posiadał takie dwie skrzynie na rozwałke to dla samej wiedzy bym sie dopuścił takiej operacji:)
Swapowanie ruszyłoby strasznie z kopyta wtedy -
Dawno nie pisałem, bo swap miał zimową przerwę, teraz już jest lepiej. Silnik jest włożony, pasuje.
Co do przeróbek, to nie pasuje jedna szpilka ze skrzyni biegów i łapa na ścianie grodziowej (trzymająca też półoś) tam trzeba było trochę "porzeźbić", ale nie było z tym większych problemów.
Teraz podłączamy ostatnie wężyki i pozostała już tylko, albo aż, elektryka.
Jak odpali i będzie jeździć to zrobię trochę fot i postaram się opisać cały przebieg prac może komuś się przyda.
-
Ogólnie z ciekawostek:
Koło zamachowe w 4wd rzeczywiście jest mniejsze a balenowskie nie wejdzie w obudowę skrzyni, więc zostawiliśmy koło z 4wd.co do mocowania silnika do skrzyni, łapy pasują jak marzenie, ale te ze swifta (w baleno wszystko było inaczej) da się to zrobić pod warunkiem ze nie chcesz mieć w swifcie wspomagania ani klimy bo nie byłoby gdzie pompę wstawić.
Na szerokości silnik wchodzi prawie na styk przy podłuznicy - żeby kręcić śrubki od kółek pasowych trzeba silnik opuścić lub podnieść.niedługo jakieś fotki
-
trochę się zagłębiłem w temacie silnika. spód silnika swifta, baleno, vitary - G16A, G16B, są te same, mają w tych samych miejscach mocowania itp - SĄ TE SAME
więc śmiało można łapy przekręcić ze swifta. Co do skrzyń biegów... wkładasz skrzynię 4x4 ... to wreszcie każda śruba pasuje, czy trzeba coś przerobić.
PS: Co do śrubek kół pasowych. Idzie je odkręcić bez opuszczania silnika, ale samych kół pasowych nie ściągniesz, więc i tak trzeba manipulować wysokością silnika
-
18.05.2012r. godzina 22:22 Świst zagadał po raz pierwszy i co ważne, nie ostatni. ;D
Niestety nie mamy wydechu, więc jest mega głośno. Oczekując na jego zrobienie zajmujemy się dalej elektryką. Chcemy podłączyć jak najwięcej wskaźników z deski, świateł i innych rzeczy łącząc starą i nową wiązkę oraz komputer.
Przy okazji, może ma ktoś schemat deski rozdzielczej Swifta? Tam są dwie kostki z kilkunastoma kabelkami, część jest dla nas jasna, część nie, dlatego potrzebny jest schemat.
Za jakiś czas jak już wszystko będzie podłączone, będzie jeździł itp. to napiszemy coś obszerniejszego o całym swapie i wrzucimy jakieś zdjęcia/filmy.
-
Dzień dobry. Temat stary ale jak najbardziej aktualny. Kupiłem Swift'a o którym mowa w powyższym temacie jakieś trzy miesiące temu. Chłopaki robili z Swift'a rajdówke z różnymi efektami... niestety jak ogarniałem instalację elektryczną to naruszyłem "rzeźbę" I pompy paliwa nie działają tak jak powinny.
Proszę o schemat działania zespołu pomp (ciśnienia oraz cyrkulacyjnej)oraz przekaźników lub po prostu słowne wytłumaczenie zasady ich działania.
Pozdrawiam Dawid