Drążki kierownicze, a maglownica...
-
Witam!
Mam jedno pytanko i nadzieję, że ktoś da radę do jutra na nie odpowiedzieć, a mianowicie jak się odkręca/odczepia drążki kierownicze od maglownicy. Nie chcę po prostu nic zniszczyć urywając je na chama i dlatego pytam... Maglownica jest wyjęta z samochodu, a drążki częściowo ucięte. Szukajka nie dała żadnej sensownej odpowiedzi... Z góry dzięki za szybkie i trafne odpowiedzi! -
Odkręcasz kluczem 22 przy samej maglownicy (po ściągnięciu harmonijki). Jest tam wycięcie na klucz, ale jest też zaklepywana pokładka, odginasz ją śrubokrętem, zakładasz klucz i odkręcasz. Uwaga- trzeba trzymać czymś listwę przy odkręcaniu drążków, bo może się obrócić w obudowie i wykruszyć się.
-
I tyle, wystarczy odkręcić, nie trzeba nic wyszarpywać?! Dziś próbowałem właśnie tak odkręcać, ale nie poszło. Możliwe, że się zapiekło... Oczywiście odkręca się jak zwykle czyli w przeciwną stronę jak ruch wskazówek zegara???
-
się mówi technicznie "gwint prawoskrętny"
-
Normalnie się odkręca z tego co pamiętam, dokręcone to jest dość dobrze, więc trzeba szarpnąć, ale tak jak wyżej pisałem- z drugiej strony najlepiej zamocować listwę w imadle coby nie obracała się, ale ostrożnie na powierzchnię listwy
-
Właśnie już dziś z imadłem próbowałem, ale widocznie za słabo. Jutro spróbuję jeszcze raz.
-
No i poszło! Dzięki za pomoc macq!