Swift GTI - bierze olej
-
Remont na tip top wyjdzie Cię maksymalnie 2000-2500 zł z robotą, ale masz wtedy nowiusieński motor (mówię o grubym remoncie: tulejowanie, nowe pierścienie i tłoki o ile trzeba, nowe panewki, nowe zawory, sprawdzenie i planowanie głowicy, nowe uszczelki i poskładanie wszystkiego).
-
Jeśli nie chcesz tego auta sprzedać za pół roku czy rok to rób swój, opłaci się
-
Wróciłem dziś z kompresji, wyszło po 15 w zasadzie na każdym. Czy to dobrze, czy źle? Powiedzieli mi, że za dużo i że uszczelnia się olejem i dlatego taki wynik i tyle bierze. Jakieś podpowiedzi od Was?
-
przecież 15 to jest ok, chyba chca zarobić na Tobie
a powiedzieli Ci ile wedlug nich powinno byc ?
-
15 jest dobrze. Jak wyglądają świece? Czy silnik jest suchy i czysty? Czy w obudowie filtra powietrza nie ma oleju?
-
Powiedzieli, że ok jest 11-12.
-
Po zrobieniu głowicy i miski silnik jest suchy. Ostatnio jak wyjąłem wkładkę do mycia w obudowie filtra było ok, guma dolotu też ok. Czy możliwe, że przez odmę tyle idzie?
Sugerowali też, że przez przegrzanie mogły się pierścienie przypiec, a nawet tłoki zrobić elipsowate. Sugerowany koszt naprawy 2500-4000 zł wg nich. -
-
Po zrobieniu
głowicy i miski silnik jest suchy. Ostatnio jak wyjąłem wkładkę do mycia w obudowie
filtra było ok, guma dolotu też ok. Czy możliwe, że przez odmę tyle idzie?
Sugerowali też, że
przez przegrzanie mogły się pierścienie przypiec, a nawet tłoki zrobić elipsowate.
Sugerowany koszt naprawy 2500-4000 zł wg nich.Jakby CI przez odme zaciagal duza ilosc oleju to byś widzial to za sobą.
15 na garek to fajny wynik.
Napisz ile wg Ciebie polyka tego oleju na ile km. -
Ok, postaram się oszacować zużycie. Wg Ciebie ile Swift pije standardowo na 1k km? W zasadzie jak mocno przegazuję, to mam dym z tyłu. Czy zasadne jest odetkanie odmy - założenie jakiegoś filterka?
-
ok, w sumie zapomniałem o service manualu.
BTW: co to za wersja manuala? U mnie strona z pomiarem kompresji wygląda inaczej -
ok, w sumie
zapomniałem o service manualu.
BTW: co to za
wersja manuala? U mnie strona z pomiarem kompresji wygląda inaczejNo To jest Swift GTi service manual - chyba TEN
ps. zmień mechanika - dałem Ci przecież kontakt w Warszawie do takiego który Ci nie będzie głupot wciskał na temat GTi
-
Tego właśnie mam
Co do mechaników - na poważne ruchy udam się tam, gdzie polecałeś albo podwinę sam rękawy. -
Tego właśnie mam
Co do mechaników -
na poważne ruchy udam się tam, gdzie polecałeś albo podwinę sam rękawy.Na niepoważne na normalny przegląd możesz spokojnie oddać samochód na Długą 52A ze świadomością, że jest w dobrych rękach
-
Powiedzieli, że ok
jest 11-12.Głupoty gadają. 11 kwalifikuje silnik do remontu.
15 to bardzo ładny wynik. Jak na mój gust to masz uszczelniacze zaworowe do wymiany. -
Dokładnie - mój swift łykał ok litr na 1kkm, po wymianie uszczelniaczy było git.
-
Dokładnie - mój
swift łykał ok litr na 1kkm, po wymianie uszczelniaczy było git.Ja to narazie się cieszę bo po remoncie i odpowiednim docieraniu ("na ostro") wygląda na to, że nie bierze nic oleju
-
Docierasz na "ostro"? Jak to wygląda w Twoim przypadku? Bo różnie piszą.
-
Przy robieniu głowicy wymieniłem uszczelniacze, tzn, mechanik, tzn. miał wymienić...
-
Przy robieniu
głowicy wymieniłem uszczelniacze, tzn, mechanik, tzn. miał wymienić...Albo nie wymienił albo dał jakieś lipne... Mickey chyba ze 2 razy u siebie uszczelniacze zmieniał bo mu silnik żłopał olej jak głupi... Dopiero po założeniu Takomy miał spokój z tego co pamiętam.