Mk3 1.3 8V 4x4 nie jedzie, nie przyspiesza :(


  • Użytkownik archiwalny

    Witam Wszystkich,
    od 2 dni jestem posiadaczem Swifta 1.3 4x4
    Niestety już w drodze do domu auto zaczęło sprawiać fochy.
    Objawy są takie.
    Obroty są bardzo niskie, ok. 600 obr.
    Delikatnie wciskając gaz auto wkręca się w porządku.
    Wciskając mocno gaz auto auto wkręca się do 3000obr i spada i jak nie puszczę gazu to gasnie. Zresztą do tych 3 tys to i tak się jakoś dziwnie wkręca. Jechać się nie da
    Pamiętam podobną akcję u kolegi w GTi, tam poszło o TPS. Ale odpięliśmy go i auto jechało.
    A ja na wyłączonym silniku odpinam tą 4 pinowa wtyczkę TPS'a, odpalam i dokładnie to samo. Odpinałem już wszystko we wszystkich kombinacjach i nadal wkręca się do 3 tysi i nic więcej.
    Czy robię coś źle z tym TPS'em?
    Bo to musi być jakiś czujnik. Silnik chodził gładko i ładnie i nagle dupa
    Proszę o pomoc, bo to miała być zabawka, a nawet się nacieszyć nie zdązyłem i już się popsuła

    Pozdrawiam
    Kamil


  • Użytkownik archiwalny

    Zabrałeś się od strony mieszanki. Pamiętaj że istotny jest jeszcze zapłon. Może aparat zapłonowy masz luźny i się przemieścił, albo czujnik położenia wału (w aparacie zapłonowym) szwankuje. Możesz mieć problem z odpowiednim ciśnieniem paliwa (zapchany filtr). Albo coś prozaicznego. Ukruszony bądź nieszczelny wąż z podciśnienia. We wtryski jest ich kilka. Jedne jak wypniesz powodują brak podciśnienia i auto zaczyna falować.


  • Użytkownik archiwalny

    Za dużo tych opcji już jak dla mnie Czy jest w Warszawie ktoś kto ogarnia te nasze padlinki? Bo dotoczyć się jakoś mogę gdzieś


  • Użytkownik archiwalny

    odpinanie tpsa w GTI, a zwykłym 8V to zupełnie inne bajki. Ja tu podejrzewałbym mapsensor, bardzo mi te objawy przypominają jego awarię. Sprawdź czy w pamięci sterownika są błędy (jak to zrobić- jest w faq), może Cię to na usterkę naprowadzić.


  • Użytkownik archiwalny

    OK, ale czy jeśli padnięty jest TPS, to po jego odłączeniu nie powinna nastąpić jakakolwiek poprawa? Bo jest tak samo źle z podpiętym jak i odpiętym.
    Analogicznie z mapsensorem. Czy odpięcie uszkodzonego map sensora powinno nieść jakąś poprawę?


  • Użytkownik archiwalny

    Witam,
    A może katalizatora się pozbądź i zobacz co wtedy będzie.


  • Użytkownik archiwalny

    Polecam pana Marcina z SM CAR, Trakt Lubelski 192 (wjazd od ul.Zwoleńskiej, nie chce robić reklamy ale akurat z tego serwisu jestem bardzo zadowolony z pełnym przekonaniem polecam. TEL:513-603-536 robiłem u niego łożyska do tej pory, i przegląd zawieszenia. Solidny szczery i sumiennny facet. Kiedyś śmigał swiftem w rajdach więc ma sentyment do Suzi, ale robi różne marki :-)


  • Użytkownik archiwalny

    W pon obieram tam kurs


Log in to reply