[1.0 1999 GL HB 3D] koszt wymiany przewodów hamulcowych miedź
-
Hello.
Czy ktos zna orientacyjny koszt wymiany?
W ASO ok. 800 zł, piszcie za ile zmieniliście - będę miał porównanie do negocjacji z moim warsztatem albo do ustalenia budżetu na Oferii.Z góry dzięki.
-
Ja kupowałem w cenie 1m za 10 zł. do tego pare złotych na końcówki. Powiedzmy max 100zł za przewody na całe auto z końcówkami. Do tego robocizna.. pare godzin... Wziąć za takie coś więcej niż 300 zł to zdzierstwo.
-
za 3 stówki robocizna+materiały (płyny, wężyki) to pod auto nie chciałoby mi się włazić
-
Mowa była tylko o miedzi a więc sztywne przewody. Dodałeś sobie wężyki, które ponad dwukrotnie zawyżają cenę materiału. Wiem ile zajeło mi czasu wymienienie sztywnych przewodów i było to raptem kilka godzin. Mechanicy we dwóch zrobią to w 2 godziny. No to 200zł za robotę to nie jest aż tak mało. Co innego jak robi się coś takiego pierwszy raz; kompletuje narzędzia, sprząta kanał, szuka materiałów i dłubie od złej strony - wtedy schodzi pare dni i nie dziwota, że się za "grosze" nie chce chwycić.. 300 zł to odpowiednia suma za te czynności.
-
mówiąc wężyki chodziło mi o przewody sztywne. Policz sobie, stówka miedź z końcówkami, płyn dycha, inne pierdoły typu zaczepy, warto pomalować też choć trochę budę po ściągnięciu starych przewodów. No ale dobra, dajmy na to, że koszty 120zł. 180 zostaje robocizny. W porządnym warsztacie dwóch mechaników grzebiących 2h przy aucie kosztuje niestety więcej, taka prawda. Mały warsztat za tą cenę zrobi, ale coś z większą renomą niebardzo- no i zależy jeszcze gdzie, bo w dużych miastach to za 300zł nie można wymagać zbyt wiele
W każdym razie zboczyliśmy z tematu
-
przynajmniej obaj się zgadzamy, że 900 to za dużo
-
Mechanicy we dwóch zrobią to w 2 godziny.
Pokaz mi tych szybkich mechanikow -
zapraszam
-
zapraszam
To ci sami szybcy mechanicy, co do skrzyni biegów wsypują trociny? Szacun
-
Hehe. Nie, trociny sam dozuję. W zależności od tego jak skrzynia wyje. Jak mocno to miękkie sosnowe, a jak lekutko i przy dużej prędkości to najlepszy jest pył dębowy. Natomiast jeżeli chodzi o rzeczy na poważnie to można i 24h zmieniać przewody, wiem ile sam zmieniałem i stąd moja opinia na temat tej usługi u mechaników w warsztacie. Oczywiście niech każdy mysli co chce i robi co chce jego pieniądze i jego czas. Nie zależy mi na przekonywaniu kogoś na siłę. Pozdrawiam i sugeruję zamknąć wątek bo tu już nic więcej powiedzieć na temat nie można.
-
Zrobione. Podaję koszt całości, żeby jak ktoś chciał mógł sobie wyszukać. 220 zł, wymienione z tyłu i z przodu Części + robota. Pozdro.