głośniki w S.S.
-
dawaj foty jak najszybciej! chce zobaczyć jak to wyszło, jeśli głośniki kupiłeś nowe to daj im czasm musza sie wygrzac dobrze, jak ostatnio zamontowalem nowe radio to tez na poczatku gralo słabo z czasem było juz lepiej tez po miesiacu jest juz do zaakceptowania nawet na boshmanach mozna powiedziec ze cos tam gra. Jak pozbieram wszystkie graty to chce zrobic przod tak samo jak ty tyle ze oprócz tego zalozyc centralny, wymienic klamki, naprawic szyby. Bo jak zacznę ściągać tapicerkę to juz nic z niej nie zostanie i tak polowa zaczepow na kolki już została poklejona wiec szkoda mi jej psuć za każdym razem.
A tak poza tym to jak masz ochotę to ja jestem co dzień w rzeszy możemy sobie spotkanie zrobić
-
Dzisiaj przyszły mi
hertze, zamontowanie tego wszystkiego trwało około 10h (bez wytłumiania). Drzwi
wytłumione w większej części matą, o której wspominałem wcześniej.HSK ?
Na drobniejsze
prace zakupiłem maty bitumiczne. Klejenie tego zimą to porażka, ale sobie
poradziłem.opalarka niestety to konieczność przy tej aurze.
Tweetery poszły na "trójkąt" lusterka. Jeśli chodzi o dzwiek, to jest on
czysty, tony wysokie są bardzo "agresywne" (ale to mi nie przeszkadza), natomiast
nie podobają mi się basy. Zestawik moim zdaniem nie schodzi zbyt nisko. Ogólnie
wrażenia są raczej pozytywne, choć z zachwytu nie pieję.jak pod radiem to gra to wcale się nie dziwię.
Cieszy wytłumienie drzwi
(ciszej jest w aucie), natomiast przy głośniejszym słuchaniu, na basach rezonuje
dosłownie wszystko (no, poza wygłuszonymi drzwiami).otwory technologiczne zaślepiłeś ?
Reasumując, sądzę, że swift to
nie jest auto stworzone do słuchania w nim muzyki, no chyba, że mocno się postaramy.raczej jak się przyłożymy i jest lato
Taka moja opinia
Co do fotek, to
jutro wrzucę.wrzucaj, wrzucaj
-
Zdjęcia na szybko w załączników. Fotki z pracy i jakiś opis wrzucę w osobnym temacie koło piątku- soboty, tak dla potomnych. Otwory wyszły mi pięknie za sprawą otwornicy o dokładnie tej samej średnicy co zew średnica dystansów. Głowię się czym zaślepić otwory po kieszeni, ale chyba zastosuję oryginalne szare zatrzaski. Przy okazji jeszcze ułamałem kawałek przełącznika szyb, no trudno. W każdym bądź razie dzisiaj jak wypieprzyłem z auta wszelkiego rodzaju graty, to akustyka się polepszyła- fajnie się teraz tego słucha. Wzmak daje radę, ale ma wysoki poziom szumów- to razi. Muszę jakiś filtr wymyśleć, albo zainwestować w coś lepszego.
-
Dlatego chce kupić tanio kieszenie od 19, na allegro sa ale nie uśmiecha mi sie dawać stówę za 2 plastiki. Te dziury i wgniecenia po starej kieszeni nie wyglądają. Kup jakiś szarych kołków i powkładaj w te otwory.
Tweetery w trójkątach na czym przymocowałeś?
-
Dlatego chce kupić
tanio kieszenie od 19, na allegro sa ale nie uśmiecha mi sie dawać stówę za 2
plastiki.panel z mdf-u + obicie skórą = 200 zł najmniej, więc czy ja wiem czy to dużo
Te dziury i wgniecenia po starej kieszeni nie wyglądają. Kup jakiś szarych
kołków i powkładaj w te otwory.można też pobawić się ze starą kieszenią i przerobić ją, ale to już zdolności manualne dochodzą + trochę zabawy
-
panel z mdf-u +
obicie skórą = 200 zł najmniej, więc czy ja wiem czy to dużo
można też pobawić
się ze starą kieszenią i przerobić ją, ale to już zdolności manualne dochodzą +
trochę zabawyale ja lubię mieć te schowki w drzwiach wiec wole kieszenie zamiast panelu z mdf.
jak będę mial czas to na pewno gdzies znajde za pare złotych z jakiegoś rozbitka.Hellsin o jakie otwory technologiczne Ci chodzi ?
-
ale ja lubię mieć
te schowki w drzwiach wiec wole kieszenie zamiast panelu z mdf.panel z mdf-u można zrobić z kieszenią przecież
jak do zlotu skończę w końcu to auto, to będzie nareszcie co oglądać i słuchaćjak będę mial czas
to na pewno gdzies znajde za pare złotych z jakiegoś rozbitka.dokładnie, chłopaki kupowali je po 30-40 zł za szt. więc się da
Hellsin o jakie
otwory technologiczne Ci chodzi ?w drzwiach - masz 4 przestrzały. Tak to wyglądało u mnie :
-
Ja nie dawałem kieszeni ze względu na to, że bałem się trzeszczenia tychże. Dziury i "odbita" kieszeń nie wygląda, to fakt, ale nie wszystko naraz, przyjdzie i na to czas
Ubek: o kieszenie pytaj na szrocie na załężu na Ciepłowniczej, tam Cię nie zedrą raczej (o ile będą mieli). Na spota jestem chętny jak najbardziej, mów kiedy
Hellsin: Ty masz mkIV? Bo drzwi znacząco się różnią od mojego mkV 3d. Przede wszystkim masz więcej blachy (czyli jednocześnie mniej dziur :P), brak podłużnych otworów wentylacyjnych na krawędzi drzwi, oraz blacha fajniej uszktałtowana (łatwiej chyba było Ci dystans osadzić). Mi dystans siadł na blasze tylko w dwóch miejscach, reszta to "dystans dystansu" + wygłuszanie.
-
Hellsin: Ty masz
mkIV? Bo drzwi znacząco się różnią od mojego mkV 3d.tak, ale mam 5D
Przede wszystkim masz więcej
blachy (czyli jednocześnie mniej dziur :P), brak podłużnych otworów wentylacyjnych
na krawędzi drzwi, oraz blacha fajniej uszktałtowana (łatwiej chyba było Ci dystans
osadzić).blacha w swifcie - pojęcie względne przestrzały są, w 3D Mk III u Dajmosa nie było tragedii jak oglądałem je
-
Jak ktoś chce, to jest alternatywa dla kieszeni z R19. Polonezy też mają taką kieszeń (można sobie wybrać, starsze były czarne i kwadratowe, a w ATU plus szare i bardziej okrągłe). Jaki jest otwór na głośnik, to nie wiem, ale chyba nie taki znowu mały.
-
A jakiej średnicy użyłeś otwornicy zeby schowac magnes w drzwiach? Glosniczki na zdjeciach wygladaja dosc skowyrnie.
-
A jakiej średnicy
użyłeś otwornicy zeby schowac magnes w drzwiach?otwornic to jest pełno do wyboru do koloru wystarczy taka, żeby głośnik się schował i na mocowanie coś zostało zresztą każdy głośnik ma podane wymiary w specyfikacji od producenta, ba nawet co niektóre mają szablony.
Glosniczki na zdjeciach wygladaja
dosc skowyrnie.że jak ?
-
http://www.miejski.pl/slowo-skowyrnie
Ile ma otwornica to dokładnie nie mierzyłem, ale akurat było na styk. Na raz nie opłaca się tego kupować, taka otwornica w miarę dobra to przynajmniej 100zł. Co do rzeźbienia w blasze, to niestety nie obyło się bez diaxa, otwornica 100mm to mało, następną miałem 150.
-
dzięki za tłumaczenie
Na raz nie opłaca się tego
kupować, taka otwornica w miarę dobra to przynajmniej 100zł.dokładnie, ja pod lotkę do blachy kupowałem taką, ale wiedziałem, że jeszcze się przyda.
Musiałem kupić jeszcze coś do tej otwornicy ( jakąś oprawkę czy cuś )Co do rzeźbienia w
blasze, to niestety nie obyło się bez diaxa, otwornica 100mm to mało, następną
miałem 150.ja niestety w swoim też musiałem kawałek podciąć, bo niestety inaczej głośnik by nie wszedł
-
Jak ktoś chce, to
jest alternatywa dla kieszeni z R19. Polonezy też mają taką kieszeń (można sobie
wybrać, starsze były czarne i kwadratowe, a w ATU plus szare i bardziej okrągłe).
Jaki jest otwór na głośnik, to nie wiem, ale chyba nie taki znowu mały.czarne polonezowskie miały miejsce tylko na głośniki 10 cm
-
Tak troszkę zejdę teraz z tematu, chociaż w sumie...
Jakie radio polecacie do 500zł? Używane, czy nowe, wszystko jedno, byle w miarę grało. W moim kończy się złącze i powoli zaczynam się rozglądać za czymś lepszym.
-
Jakie radio
polecacie do 500zł? Używane, czy nowe, wszystko jedno, byle w miarę grało. W moim
kończy się złącze i powoli zaczynam się rozglądać za czymś lepszym.ja już wielokrotnie pisałem na forach, że w tej cenie da się kupić bezkonkurencyjne radio pod względem wyposażenie/cena/jakość - mianowicie JVC KD-SH1000.
Alpine CDA-9853 jeszcze jest ciekawą propozycją. -
ja już wielokrotnie
pisałem na forach, że w tej cenie da się kupić bezkonkurencyjne radio pod względem
wyposażenie/cena/jakość - mianowicie JVC KD-SH1000.Hell, ale gdzie to kupić, na alledrogo i ceneo ani sztuki...
-
Hell, ale gdzie to
kupić, na alledrogo i ceneo ani sztuki...były na alledrogo, obecnie może nie być.
-
Odświeżę temat.
Mam nadzieje, że komuś pomoże to w montowaniu audio w swoim swifcie.
Oto jak ja zrobiłem w swoim.
Zaczynając, też zamontowałem słynny eliptyczny zestaw 6x9 do tylnej półki. Z przodu wsadziłem zestaw trójdrożny o średnicy 10cm w miejscu seryjnych głośników.
Efekt taki, że przód był totalnie zagłuszany przez tył. Wyciszenie w radioodtwarzaczu tylnych głośników w celu wyrównania z przodem, powodowało niemal całkowity zanik basu, który dawały tylko te jajka w półce tylnej.
Więc albo z basem i słabo słyszalnym przodem, albo bez basu z lepiej wyczuwalnym przodem.Potem sprawdzałem zestaw odseparowany w drzwiach. Czyli tweeter na wysokości szyby i głośnik średnio-niskotonowy o średnicy 16.5cm w kieszeni z Renault 19.
Efekt - słabiutki bas, ponieważ głośnik w kieszeni miał za małą powierzchnie obudowy w dodatku niezbyt szczelną i sztywną. Słabe średnie tony, ponieważ głośnik średnio-niskotonowy był za nisko. Tylko wysokie tony były ok.
Podpięcie zestawu na tylnej półce powodowało pojawienie się basu i dużo średnich z tyłu, których zdecydowanie brakowało z przodu.Dopiero dołożenie w drzwiach na wysokości klamki zestawu trójdrożnego wyjętego z seryjnego miejsca(gdzie mało co było je słychać), dało średnie i wysokie pasmo na tym samym poziomie.
Wygląda to tak.
Eliptyczne głośniki z tylnej półki zostały zlikwidowane, a za niskie częstotliwości odpowiada subwoofer. Jest to głośnik o średnicy 25cm, zamknięty w obudowie o pojemności 30 litrów. Zasilany przez wzmacniacz z kondensatorem.
Cała kabina do wysokości szyb, została wygłuszona pianką poliuretanowo-kauczukową caflex 10mm.
Takie zestawienie w końcu dało całkiem zadowalający efekt. Teraz gra w miarę wyraźnie i przyjemnie w pełnym zakresie częstotliwości.