[MK IV 1.0] oświetlenie wewnętrzne - non stop świeci [SOLVED]
-
A nie przetarła się po prostu gumka na włączniku w wykroju drzwi? Proponuje wyjąć ten styk i wtedy sprawdzić. Albo wymienić gumkę.
-
Piszczyk daje znać tylko jak otwiera się drzwi kierowcy.
Na 99% czujnik w drzwiach lub pod maską.Wyjmować po kolei czujki i czyścić oraz obserwowac lampkę czy się zacznie zapalać. Może też być wyrdzewiały próg do którego przykręcony jest kabelek do czujnika i coś głupieje.
-
Problem rozwiązany przypadkiem dzisiaj w godzinach popołudniowych. Czujnik pod maską sprawdzałem bo zakładałem nowy a do starej krańcówki nie dochodził żaden przewód. Sprawdzając dzisiaj jakąś luźną wtyczkę przy silniku odkryłem luźny przewód, który był zamocowany przy pokrywie silnika - pewnie żeby nie walał się po komorze, ale nie był nigdzie podpięty, lekko przetarty i przytopiony w jednym miejscu stykał do śrubu w obudowie. Po odpaleniu silnika, silnik zaczynał wibrować i pojawiał się styk. Kabel szedł razem z wiązką kabli do kabiny (wczoraj przy grzebaniu z kablami pod deską widziałem tą samą wiązkę) i jeden z przewodów wpięty był pod przewód czujnika drzwi pasażera. Nie wiem co to za kable - chyba pozostałości po jakimś starym alarmie, bo pozostałe z wiązki podłączone są do czegoś co wygląda jak mała syrena z napisem Battery Backup i ma (chyba) wyłączanie jakimś małym kluczykiem. Ale przewody zasilające to ustrojstwo nie są nigdzie podłączone w kabinie.
Morał mam jeden - w przyszłym roku przez lato w okresie urlopu trzeba będzie rozebrać auto i wywalić niepotrzebne i niepodłączone do niczego przewody włącznie z seryjną instalacją pod audio
-
Ja się podłączę, jeśli można.
U mnie sprawa wygląda tak, że nigdy nie używałem światła w samochodzie (wewnętrznego), ale ostatnio stwierdziłem, że fajnie by było mieć oświetlenie jak otwieram drzwi i jak się okazało przełącznik w lampie przedniej (nad kierowcą) posiada tylko on/off, tzn ma niby środkowe położenie, ale bez wyczuwalnego miejsca i nie świeci po otworzeniu drzwi.
Czy to standard w sedanach, czy mam coś walnięte?
Lampka nad pasażerami działa tak, jak powinna (reaguje na otworzenie drzwi pasażerów). -
jeżeli nie zapala Ci się lampka po otwarciu drzwi kierowcy to najprawdopodobniej padła krańcówka (czujnik) w drzwiach. Ogólnie to najczęściej otwierane drzwi i blaszka stykowa na czujniku mogła się wyrobić albo styki zaśniedziały. U mnie ta krańcówka zaczęła przerywać jakieś półtora roku temu i na dzień dzisiejszy muszę kupić nową krańcówkę, bo po kilku reanimacjach blaszka się już zużyła
-
jeżeli nie zapala
Ci się lampka po otwarciu drzwi kierowcy to najprawdopodobniej padła krańcówka
(czujnik) w drzwiach. Ogólnie to najczęściej otwierane drzwi i blaszka stykowa na
czujniku mogła się wyrobić albo styki zaśniedziały. U mnie ta krańcówka zaczęła
przerywać jakieś półtora roku temu i na dzień dzisiejszy muszę kupić nową krańcówkę,
bo po kilku reanimacjach blaszka się już zużyłaA czy to jest ten sam czujnik, który jest odpowiedzialny za piszczałkę świateł i kluczy w stacyjce?
Poza tym po otwarciu drzwi pasażera również ciemnica.. -
tak dokładnie ten sam - od strony kierowcy jak otworzysz to piszczy ze masz kluczyk albo swiatla zostawione. A jeżeli piszczyk działa a lampka się nie zapala, to może nie łapać styku w samej lampce
-
tak dokładnie ten
sam - od strony kierowcy jak otworzysz to piszczy ze masz kluczyk albo swiatla
zostawione. A jeżeli piszczyk działa a lampka się nie zapala, to może nie łapać
styku w samej lampceOk,dzięki sprawdzę jak będę miał chwilę.
W końcu wytrzymałej już tyle, to wytrzymam jeszcze trochę -
Ok,dzięki sprawdzę
jak będę miał chwilę.
W końcu wytrzymałej
już tyle, to wytrzymam jeszcze trochęJeśli twój sedan to GL to masz lampkę nad lusterkiem tylko z położeniem on/off i możesz ją sobie ją tylko zapalić do czytania mapy...
Tylko lampka na środku podsufitki będzie reagowała na otwarcie drzwi.
W moim sedanie też tak było ale kupiłem lampkę od Swifta GTI mk2 z trzema położeniami przełącznika i teraz ustawiając jej przełącznik w środkowym położeniu zapala się ona po otwarciu drzwi. -
Jeśli twój sedan to
GL to masz lampkę nad lusterkiem tylko z położeniem on/off i możesz ją sobie ją
tylko zapalić do czytania mapy...
Tylko lampka na
środku podsufitki będzie reagowała na otwarcie drzwi.
W moim sedanie też
tak było ale kupiłem lampkę od Swifta GTI mk2 z trzema położeniami przełącznika i
teraz ustawiając jej przełącznik w środkowym położeniu zapala się ona po otwarciu
drzwi.NIe wiem, czy GL, bo nie mam nigdzie oznaczenia, ale lampka ma wyczuwalne tylko dwa położenia On/Off, więc wszystko jasne. Dzięki
-
NIe wiem, czy GL,
bo nie mam nigdzie oznaczenia, ale lampka ma wyczuwalne tylko dwa położenia On/Off,
więc wszystko jasne. DziękiUdało się uruchomić światło, ale to środkowe.
Tylko czujnik przy drzwiach coś zaczął szwankować, ale to już nie problem -
Piszczyk daje znać
tylko jak otwiera się drzwi kierowcy.
Na 99% czujnik w
drzwiach lub pod maską.Heh fajnie mieć rację, też się kiedyś naszukałem.
Ta syrena pewnie się zepsuła i dlatego ktoś ją odłączył - u mnie była taka sama i po roku w ASO wymieniali na nową bo przestała "wyć" gdy trzeba.