Suzi 95r kilka pytan. tpsa chlodzenie spalanie termostat czujniki
-
jakie opony masz ?
w przypadku innych niz 155/70/R13, jeśli są inne to jest przekłamanie na liczniku.
im wyższa prędkość tym większe przekłamanie. jeśli 175/70/R13 to może być nawet te
5-6 km/h przy 100 km/h.
U mnie przy standardowych oponach przekłamuje o 10%, tzn np przy 100 na liczniku, w rzeczywistości mam 90km/h - sprawdzone radarem -
ale jakie autko, jaka skrzynia
-
ale jakie autko,
jaka skrzyniaSedan 1,3 8V 1983r. Skrzynia standardowa w tym aucie.
-
U mnie od aku idzie
uziemienie do karoserii. W ogóle aku jest inny niż w eu moim zdaniem taki jakiś
wąski i długi z małymi klemkami."Uziemienie - połączenie elektryczne z ziemią; uziemieniem nazywa się też urządzenie uziemiające obejmujące uziom, przewód uziemiający oraz - jeśli występują - zacisk probierczy uziomowy i szynę uziemiającą. "
Nie czepiam się , broń Boże , tylko to jakoś tak dziwnie się słyszy ...
Kostki pod siedzeniami są od podgrzewania foteli - też mam .
Kostek w miejscu radia jest tak dużo , bo jest tam jeszcze zapalniczka , zegar , itd , a samo radio potrzebuje też adaptera na ISO Z lusterek manualnych nie da się zrobić elektrycznych - sam próbowałem . Co do podłogi to zdejm kawałek wykładziny przy fotelu gdzieś - ja wyjąłem wygłuszenie i właśnie mam taką "fale " a wynika to z faktu że podłoga to nie jest kawałek prostej blachy . Fotele też mi tak działają
-
A i fotel pasażera ma dwa przyciski. Ale obojętnie który nacisniesz sklada sie oparcie i fotel jedzie do przodu. Od kierowcy składa się tylko oparcie I aby przesunąć trzeba siegać po wajche od strony skrzyni biegów. Tak powinno byc czy ktos mi podmienił fotele?
tez tak mam. ciesz sie i mów ludziom ze wysiadka z auta tylko od str. pasazera a ty sobie siedzisz w srodku
I tak pod nogami z przodu jak sie przycisnie materjal to nierowno troche tak jak by nie było wygłuszeń. Może zamokły śmierdziały i ktoś zdjoł?
tez tak mam, nie zagladalem pod wykladzine.
Z tyłu mam 3pasy zapinane w pasie. Ale miejsce w plastikach na automaty samonapinające jest.
to zamontuj te automaty
-
Cześć wszystkim.
Mam kilka pytań
może ktoś odpowie;]
1.3 8v mk3
1.Jak się nazywa
taki plastikowy grzybek co nakłada się na niego odmę i gdzie to kupic i co
powiedzieć;pTo zaworek PVC ma to związek z ekologią jeśli nie trzyma w jedną stronę tzn. że jest padnięty i wymaga wymiany. Możesz go spokojnie zaślepić i też będzie dobrze. Jeśli jest walnięty to wtedy są podwyższone obroty biegu jałowego. Od Tico/Matiza nie pasuje bo jest 2 razy większy i trzeba kombinować. Ja kiedyś rzeźbiłem z nim, ale w końcu zaślepiłem oryginalny.
2.Dioda pokazała mi
błąd tps`a ale autko przyspiesza osiąga wysokie obroty nie dławi się może ze 2razy
się tak zdążyło po kupnie na początku.Teraz problem nie występuje.Odpala od
pierwszego przy redukcji obroty rosną. Jeszcze nie kasowałem błędów jutro spróbuje
zobaczymy czy jeszcze raz wyskoczy.Ale przy mieszanej nie mogę zejść poniżej 6,8 . A
jak trochę deptam 140 chwile 160 tak to 100-120 trasa 120km to i z 7.9.Teraz jest chłodniej to i mój wciąga prawie 7 literków/100 km.
Co do kodów błędów to z tym TPS nie panikuj tylko zresetuj komputer (zdejmij klemę minusową z akumulatora na 10 minut, następnie załóż, uruchom auto i nie dotykaj gazu aż załączy się wentylator chłodnicy)Wskazówka na
wskaźniku temperatury jest u mnie w połowie cały czas jak się nagrzeje i już nie
drgnie. Obroty spadają z 1200 gdzieś na 800wtedy na jałowym. Tak powinno być?Jade
deptam a ona w tym samym miejscu temp.Wentylator sie zalacza. Od zimnego cykl na
parkingu to tak z pol godziny okolo. A na miescie to wentylator sie czesciej zalaczy
ale nie na dlugo.To normalne
3.Wskaznik paliwa
dosc dwuznacznie pokazuje mi tam ponizej E sie nie dusi.Raz tak jechalem jak go
kupilem.Auto ma jeszcze paliwo nawet gdy wskaźnik dotyka już góry literki E to normalne
4.Czy ktoś mógłby
mi opisać dokładnie drogę plynów chłodzących silnik. Bo np górny wąż mam ciepły
chłodnica zimna i dolny zimny. To czyli dolny jest otwierany przez termostat i wtedy
płynie wszystko?Wcześniej zdawało mi się ze na odwrót się grzało ale teraz miałem
tak.To normalne - najpierw jest mały obieg zamykany przez termostat, potem termostat się otwiera i wąż górny idący do chłodnicy robi się ciepły
5. Czy rurki i
zbiorniczek wyrównawczy które idą z i od niego powinny być gorące tak samo jak te co
idą do chłodnicy i sama chłodnica? Jeśli tak nie jest to w czym problem?Zbiornik jest zimny jeśli chłodnica jest pełna - potem może robić się cieplejszy jak płyn zwiększa objętość i nadmiar wpływa do zbiorniczka
Jak odpalę silnik
to wskazówka temp stoji w miejscu a po 5min drgnie i zaraz po 1min-2min idzie odrazu
na ta swoja pozycje w połowie zakresu może trochę ponad polowe.To normalne - prawdopodobnie zakres początkowy wskazań zaczyna się od ok. 50 stopni C.
Ile jest czujników
temperatury i gdzie? I który jest odpowiedzialny za wskazania w kabinie.I jak się
zaczyna niebezpieczne pole na gorze to jaka to temp.?Czujniki są dwa, który idzie na zegary to nie kojarzę. Jak chodzi wentylator to wskazówka prawie nie podnosi się poza połowę skali. Jak będzie dużo więcej tzn. że wentylator nie kręci i silnik się zdrowo gotuje
6. W mojej wersji
jest już to gniazdo z podłączeniem pod komputer pokaże ono coś więcej niż dioda z
kodami błędów?Jaki kabelek i gdzie kupić i jaki program?Auto-data może coś innego?Nic więcej nie pokaże raczej
Poza tym świetne
auto mam wszystkie oryginalne części oprócz sprzęgła poprzednia właścicielka babcia
ehhBywa
7.I poprosił bym
jeszcze link do siłowników tylnej klapy ;pPoszukaj sobie na allegro wpisz siłowniki klapy swift i już
8.Nie mam
elektrycznych lusterek jak już muszę zmienić to otwieram okno w środku nie mam gałki
wszystko zaślepione to normalne?Pod zaślepkami na dole deski rozdzielczej od strony drzwi kierowcy są kostki do podłączenia regulacji lusterek i regulacji świateł - kup sobie lusterka elektryczne i przełącznik/joystick do ich regulacji i już
9.Mam uszkodzony
włącznik świateł cofania to normalne ze dioda w trybie serwisowym tego nie
pokazuje?To jest to coś w skrzyni biegów w komorze silnika a po lewej od akumulatora
patrząc od przodu samochodu?Jakim cudem dioda miałaby to pokazywać? Zastanów się.
Tak to jest w tym miejscu co opisałeś. Z reguły pomaga przelutowanie połączenia przewodu z tym czujnikiem10. Przednie
spryskiwacze leja lukiem na pól wysokości szyby jakby miały prostatę. To normalne
czy pompka już dycha?Pompka jest w porządku, tylko przewód idący z pompki do spryskiwaczy jest pewnie zagięty w okolicach zbiorniczka wyrównawczego cieczy chłodzącej. Też tak miałem, kombinowałem z nową pompką a wystarczyło tylko wymienić kawałek tego przewodu którym idzie płyn
11.| przodu były
oryginalnie wentylowane tarcze?Bo ja takie mam.Tak w 1.3 są wentylowane tarcze oryginalnie
12. A wspomaganie
ma swoj zbiornik oleju cos tam trzeba grzebac i wymieniac doleac czyczekac jak
padnie?Zacznijmy od tego czy masz wspomaganie, bo nawet w zwykłej wersji kierownica lekko chodzi.
Jeśli jednak masz wspomę to ma swój zbiornik jak otworzysz maskę to po lewej stronie jest. Sprawdź w nim poziom i kolor płynu - profilaktycznie możesz go zmienić13. Olej skrzyni
biegów tez ma osobny korek jak tak to gdzie?Korek wlewu jest w połowie wysokości skrzyni i jest zarazem korkiem kontrolnym. Spustowy jest na dole i wchodzi do niego coś a'la imbus ale czterokątny
Z góry dziękuje za
odpowiedzi i pozdrawiam.Proszę bardzo
-
O dziękuje
A jak wykręcać śrubki z silnika albo czujnik wstecznego to na gorącym bo na zimnym nie chcą iść? -
To na gorącym tym bardziej nie pojdzie. rozszerzalność cieplna. wg mnie lepiej na zimnym.
-
O dziękuje
A jak wykręcać
śrubki z silnika albo czujnik wstecznego to na gorącym bo na zimnym nie chcą iść?Kolego potrzebujesz WD-40 albo coś w tym stylu. Psikasz, czekasz z 10 minut (tylko naprawdę czekasz, a nie rwiesz śrubę zaraz po zastosowaniu środka penetrującego) i próbujesz dobrym kluczem.
Na zimno lepiej jak pisał kolega wyżej, aczkolwiek skrzynia biegów się aż tak nie grzeje - mówimy o czujniku wstecznego.Co do tego czujnika to go nie wykręcaj tylko spróbuj na zamontowanym poprawić styk. Czasem też ten bolec w czujniku się wyciera od strony wnętrza skrzyni i po prostu nie sięga. Niedawno któryś kolega z forum opisał, że w takim przypadku trochę zeszlifował czujnik, żeby głębiej się wkręcał w skrzynię i było ok.
-
Miałem złe klucze i brak dojścia. Przeszkadza mi tam podstawa od linki zmiany biegów a od strony aku rura metalowa od chłodzenia która jest w bardzo nisko przykręcona małymi srubkami. Napsikałem na wszystko wódą i kupilem klucze "rowerowe" zestaw(rurki 20-30 cm puste w srodku od boku pręt i kręcisz.Mam plan kabelek przeciągnąc srodkiem klucza nasadzic i i odkręcać bez sciagania niczego.
Miedzy innymi 21 który ponoć pasuje do czujnika. Znalazłem nowy za 53 zł to sie szarpnąłem.
Teraz nie mogę bo dałem suzi do mechanika. Ile może kosztować wymiana rozrządu?
Części kupie sam. Najlepsze ze na tabliczce pisze ze mam silnik G13BA a na silniku B a numeru silnika nie odnalazłem tylko jego pojemność. To kazałem mechanikowi zdjąć paski i rolkę. I dopiero wtedy zamówię. Bo trochę tych możliwości mniej.A zagarnę jeszcze o wlot powietrza który wchodzi mi w prawe nadkole a potem znika. Mam dużą przestrzeń z przodu silnika miedzy osłoną i atrapa z przodu. Wisi tam jakas obejma. Nie powinno byc tam plastikowego wlotu powietrza? Jest ktos na forum z zachodniopomorskiego albo z okolic Szczecina albo Świnoujscia kto zna sie na ustawieniu tps`a? A i mam pytanie czy automatyk elektryk sobie z tym poradzi? Czy będzie opowiadał ze to ciężka robota i 500zl. Jak bym miał dostęp cały czas do garażu to też bym potrafił sporo części na nowe wymienić
I mam pytanie czy orginalnie byla jakas osłona na miske olejowa?