Suzi 95r kilka pytan. tpsa chlodzenie spalanie termostat czujniki
-
Cześć wszystkim.
Mam kilka pytań może ktoś odpowie;]
1.3 8v mk3
1.Jak się nazywa taki plastikowy grzybek co nakłada się na niego odmę i gdzie to kupic i co powiedzieć;p
2.Dioda pokazała mi błąd tps`a ale autko przyspiesza osiąga wysokie obroty nie dławi się może ze 2razy się tak zdążyło po kupnie na początku.Teraz problem nie występuje.Odpala od pierwszego przy redukcji obroty rosną. Jeszcze nie kasowałem błędów jutro spróbuje zobaczymy czy jeszcze raz wyskoczy.Ale przy mieszanej nie mogę zejść poniżej 6,8 . A jak trochę deptam 140 chwile 160 tak to 100-120 trasa 120km to i z 7.9.
Wskazówka na wskaźniku temperatury jest u mnie w połowie cały czas jak się nagrzeje i już nie drgnie. Obroty spadają z 1200 gdzieś na 800wtedy na jałowym. Tak powinno być?Jade deptam a ona w tym samym miejscu temp.Wentylator sie zalacza. Od zimnego cykl na parkingu to tak z pol godziny okolo. A na miescie to wentylator sie czesciej zalaczy ale nie na dlugo.
3.Wskaznik paliwa dosc dwuznacznie pokazuje mi tam ponizej E sie nie dusi.Raz tak jechalem jak go kupilem.
4.Czy ktoś mógłby mi opisać dokładnie drogę plynów chłodzących silnik. Bo np górny wąż mam ciepły chłodnica zimna i dolny zimny. To czyli dolny jest otwierany przez termostat i wtedy płynie wszystko?Wcześniej zdawało mi się ze na odwrót się grzało ale teraz miałem tak.
5. Czy rurki i zbiorniczek wyrównawczy które idą z i od niego powinny być gorące tak samo jak te co idą do chłodnicy i sama chłodnica? Jeśli tak nie jest to w czym problem?
Jak odpalę silnik to wskazówka temp stoji w miejscu a po 5min drgnie i zaraz po 1min-2min idzie odrazu na ta swoja pozycje w połowie zakresu może trochę ponad polowe.
Ile jest czujników temperatury i gdzie? I który jest odpowiedzialny za wskazania w kabinie.I jak się zaczyna niebezpieczne pole na gorze to jaka to temp.?6. W mojej wersji jest już to gniazdo z podłączeniem pod komputer pokaże ono coś więcej niż dioda z kodami błędów?Jaki kabelek i gdzie kupić i jaki program?Auto-data może coś innego?
Poza tym świetne auto mam wszystkie oryginalne części oprócz sprzęgła poprzednia właścicielka babcia ehh
7.I poprosił bym jeszcze link do siłowników tylnej klapy ;p
8.Nie mam elektrycznych lusterek jak już muszę zmienić to otwieram okno w środku nie mam gałki wszystko zaślepione to normalne?
9.Mam uszkodzony włącznik świateł cofania to normalne ze dioda w trybie serwisowym tego nie pokazuje?To jest to coś w skrzyni biegów w komorze silnika a po lewej od akumulatora patrząc od przodu samochodu?
10. Przednie spryskiwacze leja lukiem na pól wysokości szyby jakby miały prostatę. To normalne czy pompka już dycha?
11.| przodu były oryginalnie wentylowane tarcze?Bo ja takie mam.
12. A wspomaganie ma swoj zbiornik oleju cos tam trzeba grzebac i wymieniac doleac czyczekac jak padnie?
13. Olej skrzyni biegów tez ma osobny korek jak tak to gdzie?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Węgierskie opisy i rysunki nie są dla mnie do końca jasne zresztą nie wszystko tam chyba jest -
nie chce nic mowic, ale wiekszosc mozna znalesc w opcji SZUKAJ.
wiele pytan moglbys pominac gdybys tylko chciał,
pozdrawiam
-
Odpowiedzi są dość wolne luźno opisane w opcji szukaj ja chciałem sprecyzować bardziej mój przypadek. Właśnie ułożyłem te pytania na podstawie przeczytanych postów z opcji szukaj.
-
Cześć wszystkim.
Mam kilka pytań
może ktoś odpowie;]
1.3 8v mk3
1. chodzi Ci może o obudowę filtru powietrza
2.1 pewnie blad nie wykasowany wiec pokazuje go.mogl byc kiedys odpalony przy odlaczonym TPS i w pamieci sie zachowalo
2.2 nie przejmuj sie. u mnie w 1.0 tez jak jest juz nagrzany a fest to troszke nizsze obroty lapie. jesli nie gasnie, ni wydaje dziwnych dzwiekow a jest w obrotach powyzej 700 to jest ok.
3. ponizej kreski przy E czy ponizej litery E. wskazowka moze dojsc nawet do polowy E (prawie sucho w baku) dodatkowo zaleznie od tego czy skrecasz, przyspieszasz, zwalniasz są wachania wskazówki
4. od góry gorąco wpada, i grawitacyjnie i przy pomocy pompki przeplywa na dół chłodnicy skad idzie do silnika. górna rura zawsze jest ciepła-gorąca jak autko sie nagrzeje. jak dolna jesr gorąca to nie najlepiej
5.1 Układ chłodznicy jest otwarty, gdy masz płynu w chłodnicy pod sam korek zalane na zimym silniku to pod wplywem nagrzewania, rozszezalnosc cieplna płynów powoduje wypchnięcie płynu z chłodnicy do zbiorniczka. gdy stygnie a układ jest szczelny to płyn jest z powrotem do chłodnicy zasysany. powinny rurki byc chłodne raczej.
5.2 Tak jest. silnik sie nagrzewa i wskazówka dopiero w około 70 paru stopniach zaczyna sie poruszac (jak dobrze pamietam) zatrzymuje sie na okolo 92-95 (polowa skali)
5.2 te pole to cos okolo 105-110 stopni ( temperatura wrzenia plynu ? )?
6. jesli jednostka diagnostyczna nie jest jakos wyspecjalizowana jedynie pod suzuki to raczej nie wykarze nic więcej co dioda
7. nie wymienialem, nie wiem
8. a ruszasz obudową czy samym lusterkiem ? wg mnie normalne. kup sobie elektryczne
9. To jest poprostu czujnik załączający tylne światła, wg mnie nie musi tego pokazywać. co niektorzy pisali zeby: spr. zarówki, bezpieczniki, sam czujnik
10. moze musisz sobie przeczyscic dziurki igłą, i je ustawić pod siebie
11. nie wiem
12. Ma, sprawdzić raz na jakiś czas czy jest dobra ilość. Czasem wymienić (ja tego nie robie)
13. Jest w instr. serwisowej- od strony kierowcy na scianie bocznej skrzyni wlew. spust podchyba to na tyle. mam prawo sie mylic. pozdrawiam
-
witam.ten plastikowy grzybek,to jest wedlug mnie odpowietrznik skrzyni korbowej czy jakos tak,podchodzi podobno od tico,tylko trzeba troche rzezbic
-
Witam serdecznie i dziękuje za odpowiedzi.
Dodatkowo tu link do tanich siłowników i innych części do Swiftów starszych.
"http://egaraz.com/offer,cat,4691,1,swift.html"
A widział ktoś filtr paliwa w mk3?Bo nie wpadł mi w oczy a chce go zmienic i nie wiem co kupić? A tego tpsa można wogóle gdzies kupić? Jakis zamiennik albo z mazdy albo opla czy czegokolwiek?To jest ten po lewej pod filtrem powietrza okrągły aluminiowy z czarna obudowa czy taki zwykły mały po prawej stronie pod filtrem powietrza?Tylko nie ten od powietrza niżej ;p -
wtyczka z 3 kablami. czemu uwazasz ze jest uszkodzony ze chcesz wymieniać. jak dobrze pamietam, czoło srebrne obudowa czarna. po przeciwnej stronie przepustnicy niz linka gazu.
jesli filtr jest to niedaleko baku paliwa -
1. Nie. Odma wychodzi z pokrywy zaworów i idzie do bloku silnika jeden wężyk a drugi do filtra powietrza. Ten co do bloku jest nasadzony na takiego odwróconego grzybka przykręconego blaszka na dwie śrubki które ciężko odkręcić może na gorącym by poszło?.A mi się ułamało to na co nasadza się rurkę. Na razie zrobiłem tulejkę do środka z plastikowej rurki ;p
Komp mi pokazuje błąd 21. Aby zresetować trzeba odpiąć uziemienie te do karoserii co idzie od aku czy tylko plus albo minus na aku odpiąć? Chyba jednak troszkę coś szarpie. I jak kupowałem samochód to miał rozwalone sprzęgło i szybko puszczali i gazowali nie wiem czy troszkę nie przepuszcza na uszczelniaczach zaworów. Nie wie ktoś czy by się ktoś podjoł w szczecinie wymiany bez ściągania głowicy. W abc powiedzieli ze sie w takie cos nie bawia;p
A wie ktoś jak można sprawdzić wzrokowo organoleptycznie ze pompa wody działa? Chce wypłukać układ chłodzenia. Kupiłem jakiś tam środek co pisze żeby spuścić płyn dolać środka zalać woda zagrzać i wypościć i zalać znów płynem. Może to zapchać kanaliki w bloku silnika rozwalić uszczelkę pod głowica albo chłodnicę? Bo do dodatków do paliwa i olejów nie pałam sympatia i uważam ze do starych silników nie wróża nic dobrego;]A jak w tym przypadku? -
Odpiecie akumulatora: sciągasz jedną klemę i już jest odpięty. Ale najlepiej obie. Jak juz sciagac klemy to sobie delikatnie przetrzec mozna je papierem sciernym (ja 240 robilem). oczywiscie najpierw masowa a potem (+)
Ja dzis odpalic nie moglem przez zasniedziale klemy - niby krecil rozrusznik ale slabiej niz powinien.
-
Pierwszy raz słysze o tym żeby uziemiać karoserie jakiegokolwiek pojazdu...
-
Filtr paliwa gdzieś pod kanapa? Chce wymienić filtry wszystkie i to co jest przydatne by obniżyć spalanie.I czasem wydaje mi się ze ma dużo mocy a czasem tylko jakby buczy coś za dużo powyżej 2800rmp. Ale go dopiero rozruszałem trochę to lukam co by odpaść miało ;p W odmie było na ściankach trochę żółtego masełka poczyściłem reszta wleciała do filtra ale ilości bardzo małe. Pod korkiem oleju narazie czysto.A i licznik zawyza mi o 5-6 na godzine z GPS sprawdzałem.A najlepsze ze pod siedzeniami z przodu mam wyprowadzone po dwie kostki ktos przypuszcza co za sprzet muzyczny najprawdopodobniej albo co sie tam montuje?
Lusterka ustawiam szybkami. Wyglądają jak by były pod elektrykę.Można kupić same bebechy i przełącznik? Na stronie co podałem jest kompletne lewe.
Dziś przesmarowałem większość gum nadwozia preparatem. W stanie wskazującym na troszke \aniedbane są tylko te od tylnich szyb bo ciężko się tam dostać. Trzeba odchylić gumkę i są tam zawiasy.
Taka mala dygresja.
A co do spryskiwaczy szyb przednich mogło się coś wyrobić styk w tym przełączniku bo muszę mocno do oporu dać do góry i wtedy spryskiwacze dają na pól szyby wcześniej wcale. Tryskacze sa na maksa podniesione do góry i na pewno nie są zapchane woda leci parabola startując z kata 45%.
I czy w moim modelu jest sprzęgiełko wiskotyczne? Niby do chłodzenia jest tak czytam z opisu?Miałem wymieniane kompletne sprzęgło ale tego chyba mi nie wymienili bo nie dali części tej do zwrotu?Co to za czort?Może się spalić sprzęgło jak tego nie ma?Nie działa?Może się to zepsuć?Tyle pytań ;p
-
Odpiecie
akumulatora: sciągasz jedną klemę i już jest odpięty. Ale najlepiej obie. Jak juz
sciagac klemy to sobie delikatnie przetrzec mozna je papierem sciernym (ja 240
robilem). oczywiscie najpierw masowa a potem (+)
Ja dzis odpalic nie
moglem przez zasniedziale klemy - niby krecil rozrusznik ale slabiej niz powinien.U mnie od aku idzie uziemienie do karoserii. W ogóle aku jest inny niż w eu moim zdaniem taki jakiś wąski i długi z małymi klemkami.
-
jakie opony masz ? w przypadku innych niz 155/70/R13, jesli sa inne to jest przekłamanie na liczniku. im wyzsza predkosc tym wieksze przeklamanie. jesli 175/70/R13 to moze byc nawet te 5-6 km/h przy 100 km/h.
lusterka. kupic silniki i przelacznik. inst. el. powinna raczej byc.
kostki pod siedzeniami moga byc od podgrzewania siedzen. duzo w aucie mozna znalesc niewykorzystanych kostek
-
jakie opony masz ?
w przypadku innych niz 155/70/R13, jeśli są inne to jest przekłamanie na liczniku.
im wyższa prędkość tym większe przekłamanie. jeśli 175/70/R13 to może być nawet te
5-6 km/h przy 100 km/h.
U mnie przy standardowych oponach przekłamuje o 10%, tzn np przy 100 na liczniku, w rzeczywistości mam 90km/h - sprawdzone radarem -
ale jakie autko, jaka skrzynia
-
ale jakie autko,
jaka skrzyniaSedan 1,3 8V 1983r. Skrzynia standardowa w tym aucie.
-
U mnie od aku idzie
uziemienie do karoserii. W ogóle aku jest inny niż w eu moim zdaniem taki jakiś
wąski i długi z małymi klemkami."Uziemienie - połączenie elektryczne z ziemią; uziemieniem nazywa się też urządzenie uziemiające obejmujące uziom, przewód uziemiający oraz - jeśli występują - zacisk probierczy uziomowy i szynę uziemiającą. "
Nie czepiam się , broń Boże , tylko to jakoś tak dziwnie się słyszy ...
Kostki pod siedzeniami są od podgrzewania foteli - też mam .
Kostek w miejscu radia jest tak dużo , bo jest tam jeszcze zapalniczka , zegar , itd , a samo radio potrzebuje też adaptera na ISO Z lusterek manualnych nie da się zrobić elektrycznych - sam próbowałem . Co do podłogi to zdejm kawałek wykładziny przy fotelu gdzieś - ja wyjąłem wygłuszenie i właśnie mam taką "fale " a wynika to z faktu że podłoga to nie jest kawałek prostej blachy . Fotele też mi tak działają
-
A i fotel pasażera ma dwa przyciski. Ale obojętnie który nacisniesz sklada sie oparcie i fotel jedzie do przodu. Od kierowcy składa się tylko oparcie I aby przesunąć trzeba siegać po wajche od strony skrzyni biegów. Tak powinno byc czy ktos mi podmienił fotele?
tez tak mam. ciesz sie i mów ludziom ze wysiadka z auta tylko od str. pasazera a ty sobie siedzisz w srodku
I tak pod nogami z przodu jak sie przycisnie materjal to nierowno troche tak jak by nie było wygłuszeń. Może zamokły śmierdziały i ktoś zdjoł?
tez tak mam, nie zagladalem pod wykladzine.
Z tyłu mam 3pasy zapinane w pasie. Ale miejsce w plastikach na automaty samonapinające jest.
to zamontuj te automaty
-
Cześć wszystkim.
Mam kilka pytań
może ktoś odpowie;]
1.3 8v mk3
1.Jak się nazywa
taki plastikowy grzybek co nakłada się na niego odmę i gdzie to kupic i co
powiedzieć;pTo zaworek PVC ma to związek z ekologią jeśli nie trzyma w jedną stronę tzn. że jest padnięty i wymaga wymiany. Możesz go spokojnie zaślepić i też będzie dobrze. Jeśli jest walnięty to wtedy są podwyższone obroty biegu jałowego. Od Tico/Matiza nie pasuje bo jest 2 razy większy i trzeba kombinować. Ja kiedyś rzeźbiłem z nim, ale w końcu zaślepiłem oryginalny.
2.Dioda pokazała mi
błąd tps`a ale autko przyspiesza osiąga wysokie obroty nie dławi się może ze 2razy
się tak zdążyło po kupnie na początku.Teraz problem nie występuje.Odpala od
pierwszego przy redukcji obroty rosną. Jeszcze nie kasowałem błędów jutro spróbuje
zobaczymy czy jeszcze raz wyskoczy.Ale przy mieszanej nie mogę zejść poniżej 6,8 . A
jak trochę deptam 140 chwile 160 tak to 100-120 trasa 120km to i z 7.9.Teraz jest chłodniej to i mój wciąga prawie 7 literków/100 km.
Co do kodów błędów to z tym TPS nie panikuj tylko zresetuj komputer (zdejmij klemę minusową z akumulatora na 10 minut, następnie załóż, uruchom auto i nie dotykaj gazu aż załączy się wentylator chłodnicy)Wskazówka na
wskaźniku temperatury jest u mnie w połowie cały czas jak się nagrzeje i już nie
drgnie. Obroty spadają z 1200 gdzieś na 800wtedy na jałowym. Tak powinno być?Jade
deptam a ona w tym samym miejscu temp.Wentylator sie zalacza. Od zimnego cykl na
parkingu to tak z pol godziny okolo. A na miescie to wentylator sie czesciej zalaczy
ale nie na dlugo.To normalne
3.Wskaznik paliwa
dosc dwuznacznie pokazuje mi tam ponizej E sie nie dusi.Raz tak jechalem jak go
kupilem.Auto ma jeszcze paliwo nawet gdy wskaźnik dotyka już góry literki E to normalne
4.Czy ktoś mógłby
mi opisać dokładnie drogę plynów chłodzących silnik. Bo np górny wąż mam ciepły
chłodnica zimna i dolny zimny. To czyli dolny jest otwierany przez termostat i wtedy
płynie wszystko?Wcześniej zdawało mi się ze na odwrót się grzało ale teraz miałem
tak.To normalne - najpierw jest mały obieg zamykany przez termostat, potem termostat się otwiera i wąż górny idący do chłodnicy robi się ciepły
5. Czy rurki i
zbiorniczek wyrównawczy które idą z i od niego powinny być gorące tak samo jak te co
idą do chłodnicy i sama chłodnica? Jeśli tak nie jest to w czym problem?Zbiornik jest zimny jeśli chłodnica jest pełna - potem może robić się cieplejszy jak płyn zwiększa objętość i nadmiar wpływa do zbiorniczka
Jak odpalę silnik
to wskazówka temp stoji w miejscu a po 5min drgnie i zaraz po 1min-2min idzie odrazu
na ta swoja pozycje w połowie zakresu może trochę ponad polowe.To normalne - prawdopodobnie zakres początkowy wskazań zaczyna się od ok. 50 stopni C.
Ile jest czujników
temperatury i gdzie? I który jest odpowiedzialny za wskazania w kabinie.I jak się
zaczyna niebezpieczne pole na gorze to jaka to temp.?Czujniki są dwa, który idzie na zegary to nie kojarzę. Jak chodzi wentylator to wskazówka prawie nie podnosi się poza połowę skali. Jak będzie dużo więcej tzn. że wentylator nie kręci i silnik się zdrowo gotuje
6. W mojej wersji
jest już to gniazdo z podłączeniem pod komputer pokaże ono coś więcej niż dioda z
kodami błędów?Jaki kabelek i gdzie kupić i jaki program?Auto-data może coś innego?Nic więcej nie pokaże raczej
Poza tym świetne
auto mam wszystkie oryginalne części oprócz sprzęgła poprzednia właścicielka babcia
ehhBywa
7.I poprosił bym
jeszcze link do siłowników tylnej klapy ;pPoszukaj sobie na allegro wpisz siłowniki klapy swift i już
8.Nie mam
elektrycznych lusterek jak już muszę zmienić to otwieram okno w środku nie mam gałki
wszystko zaślepione to normalne?Pod zaślepkami na dole deski rozdzielczej od strony drzwi kierowcy są kostki do podłączenia regulacji lusterek i regulacji świateł - kup sobie lusterka elektryczne i przełącznik/joystick do ich regulacji i już
9.Mam uszkodzony
włącznik świateł cofania to normalne ze dioda w trybie serwisowym tego nie
pokazuje?To jest to coś w skrzyni biegów w komorze silnika a po lewej od akumulatora
patrząc od przodu samochodu?Jakim cudem dioda miałaby to pokazywać? Zastanów się.
Tak to jest w tym miejscu co opisałeś. Z reguły pomaga przelutowanie połączenia przewodu z tym czujnikiem10. Przednie
spryskiwacze leja lukiem na pól wysokości szyby jakby miały prostatę. To normalne
czy pompka już dycha?Pompka jest w porządku, tylko przewód idący z pompki do spryskiwaczy jest pewnie zagięty w okolicach zbiorniczka wyrównawczego cieczy chłodzącej. Też tak miałem, kombinowałem z nową pompką a wystarczyło tylko wymienić kawałek tego przewodu którym idzie płyn
11.| przodu były
oryginalnie wentylowane tarcze?Bo ja takie mam.Tak w 1.3 są wentylowane tarcze oryginalnie
12. A wspomaganie
ma swoj zbiornik oleju cos tam trzeba grzebac i wymieniac doleac czyczekac jak
padnie?Zacznijmy od tego czy masz wspomaganie, bo nawet w zwykłej wersji kierownica lekko chodzi.
Jeśli jednak masz wspomę to ma swój zbiornik jak otworzysz maskę to po lewej stronie jest. Sprawdź w nim poziom i kolor płynu - profilaktycznie możesz go zmienić13. Olej skrzyni
biegów tez ma osobny korek jak tak to gdzie?Korek wlewu jest w połowie wysokości skrzyni i jest zarazem korkiem kontrolnym. Spustowy jest na dole i wchodzi do niego coś a'la imbus ale czterokątny
Z góry dziękuje za
odpowiedzi i pozdrawiam.Proszę bardzo
-
O dziękuje
A jak wykręcać śrubki z silnika albo czujnik wstecznego to na gorącym bo na zimnym nie chcą iść?