[1.0 1999] głośny hałas z tyłu
-
Hejka.
Swift 1.0 1999 węgierski. HB.
Tylne koło mi bardzo hałasuje. Albo coś z łożyskiem, albo szczęki (?). Hałas brzmi jakbym ciągnął spory kamień po bruku. Patrzyłem, nic o asfalt nie zahacza
Słyszalne poniżej 30 km/h, powyżej zanika.
Jadę wkrótce do warsztatu, chcę się przygotować na kupno części (wolę sam, niż płacić big marżę warsztatowi). Zajrzałem do katalogu InterCars. I tak...Znalazłem łożyska:
H28001
Zestaw łożyska kołaindeks: H28001
Cena brutto: 41,86 zł
nazwa: Zestaw łożysk koła
opis : ŁOŻYSKA KOŁA {TYŁ} SUZUKI SWIFT 1.0.1.3 ([BEZ] 4WD
1.3, GTI 1.3 89-) GEO METRO
producent: KANACO
W MAGAZYNIE: 4
Ograniczenia
Strona zabudowy: z lewej
Strona zabudowy: z prawej
Średnica wewnętrzna 1 [mm]: 25
średnica zewnętrzna 1 [mm]: 52
Wysokość 1 [mm]: 15
Średnica wewnętrzna 2 [mm]: 20
średnica zewnętrzna 2 [mm]: 47
Wysokość 2 [mm]: 14
Strona zabudowy: oś tylnai szczęki
producent: KASHIYAMA
indeks: C06012
Ograniczenia
średnica 1 [mm]: 200
Okładzina hamulcowa: z okładziną
Szerokość 1 [mm]: 30
Kod silnika: G10A
od roku prod.: 1996.03
Strona zabudowy: oś tylna
Dynamika hamowania/jazdy: dla pojazdów z ABSNada się toto do czegoś? Kurczę, jeśli chodzi o szczęki, mam LPR - i jeśli to padło (3 lata) to więcej nie chcę tej firmy.
Łożysko? Nie stać mnie na SKF, czy KANACO to dobra firma?Aha, w żadnym wypadku nie JC.
pozdraw
-
Stać Cię na SKF'y, tylko za nimi to nie latamy po motoryzacyjnym, tylko łozyskowym. Ja za komplet na 1 koło zapłaciłem 36 złotych Co do szczęk, nie znam chyba czegoś gorszego jak LPR
-
Co do szczęk, nie znam chyba czegoś gorszego jak LPR
Więc co polecasz?to co napisałem może być? W Intercars mają niewielki wybór części dostępnych na szybko... TRW takich w tej chwili nie ma, Delphi nie ma... Hm, a w ogóle to chyba w tej wersji 200 mm średnica?
-
Jadę wkrótce do
warsztatu, chcę się przygotować na kupno części (wolę sam, niż płacić big marżę
warsztatowi).Ja tam nie wiem... Warsztat, w którym naprawiam auto marżę ma minimalną, a ceny często wychodzą poniżej tych z netu (uwzględniając koszt przesyłki). Do tego warsztat jest sieciowy, więc mam gwarancję, że w razie posypania się tego co remontowali naprawią mi to w drugim końcu Polski (i Europy). Do każdej naprawy, bez proszenia, faktura i wpis w książce serwisowej, którą dają.
(Przepraszam, że lekki OT, ale nie zawsze sieć jest tańsza, zwłaszcza gdy zajdzie problem wymiany nietrafionej części). -
Więc co polecasz?to
co napisałem może być? W Intercars mają niewielki wybór części dostępnych na
szybko... TRW takich w tej chwili nie ma, Delphi nie ma... Hm, a w ogóle to chyba w
tej wersji 200 mm średnica?180mm panie. Ja mam Delphi.
-
Dzięki. Tak jeszcze myślę, jakby trzeba było przy okazji cylinderek zmienić - tu można kupić coś taniego? czy nie oszczędzać? Hm... to się chyba aż tak nie zużywa, raczej proste urządzonko z tłokiem...
-
Dzięki. Tak jeszcze
myślę, jakby trzeba było przy okazji cylinderek zmienić - tu można kupić coś
taniego? czy nie oszczędzać? Hm... to się chyba aż tak nie zużywa, raczej proste
urządzonko z tłokiem...Cylinderek lubi zrobić się betonowy. Wiele nie kosztuje tylko LPR nie kupuj, bo to imho tandeta.
Pojedź na stację diagnostyczną. Jak nie będzie hamulca na kole/kołach to kup cylinderki.
Najczęściej można zwrócić towar do kilku dni. -
Ja kupilem polskie, bodaj z Krasnika, za komplet na tyl zaplacilem w sklepie LOZYSKOWYM 37pln w Warszawie. Jak narazie jestem BARDZO zadowolony. Swiftem zrobilem na nich dopiero 1k km pewnie, wiec niewiele.
-
Więc co polecasz?to
co napisałem może być? W Intercars mają niewielki wybór części dostępnych na
szybko... TRW takich w tej nie ma, Delphi nie ma... Hm, a w ogóle to chyba w
tej wersji 200 mm średnica?W sedanie tylko były bębny 200 mm z tego co kojarzę - a co tylnego łożyska to spisz sobie jego wymiary ze strony intercarsu i tak jak radzi Nanbu podejdź do sklepu zajmującego się sprzedażą łożysk i kup coś dobrego np. SKF
-
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Wymienione łożysko prawe, szczęki 1 kpl i 2 cylinderki przy okazji..
Łożysko Ruvil chyba, ponoć praktycznie to samo co SKF.
O serwisie wypowiem się, jak ochłonę i we właściwym wątku. Opinia będzie zła.
-
Dzięki wszystkim za
odpowiedzi.
Wymienione
prawe, szczęki 1 kpl i 2 cylinderki przy okazji..
Łożysko Ruvil
chyba, ponoć praktycznie to samo co SKF.
O serwisie wypowiem
się, jak ochłonę i we właściwym wątku. Opinia będzie zła.To jak ochłoniesz to podaj koszty