[Swift mk4] +12V z świateł i +12V Stacyjka?
-
Dla mnie to nielogiczne. W
myśl tego masą powinien być +.
A co w tym nielogicznego? To, że leci sobie na lampy stały plus zamiast minusa? Spokojnie, na masie jest i tak minus. Tylko ten stały plus nie leci z masy lecz z akumulatorka, a minus, tak jakby z masy, przez przełącznik. Co to za różnica?
Trzeba do modułu podłączyć plus na stałe, a minus z wyłącznika (lampy) i bedzie gicio, jeden diabeł. Takie skomplikowane? Acha, niemożesz zmienić biegunowości, bo ledy nie zaświecą. Ten minus który ma być na masę podłącz do postojówki, do jej minusa, ten plus co na stacyjke to do stacyjki i tyle. -
A tak kombinowałem, że stały plus (o ile dobrze rozumiem podłączony nawet przy wyłączonej stacyjce) w pewnych sytuacjach może robić zwarcie w trakcie postoju.
A pisząc o biegunowości myślałem o module, nie o diodach -
Raczej nie bo jak będzie masa z postojówki to ledy nie będą świecić jak będą wyłączone światła tylko jak dam na postojowe to się wtedy zaświecą a one maja świecić po przekręceniu stacyjki a gasnąć po włączeniu świateł.
-
Raczej nie bo jak będzie masa
z postojówki to ledy nie będą świecić jak będą wyłączone światła tylko jak dam na postojowe to
się wtedy zaświecą a one maja świecić po przekręceniu stacyjki a gasnąć po włączeniu świateł.
A, no chyba że o to Ci chodzi... Hmmm, musiałbym popatrzeć na to, trzebaby pokombinować... Sprubój poeksperymentować, przekaźnika nie zepsujesz, a diody poprostu zaświecą lub nie, też nic im się nie stanie. -
Prosimy o zdjęcia po zakończonym montażu
-
Dziś nie wypalił plan zakładania ale porobiłem pewne pomiary na Suzi i Astra ojca
tak więc
Postojówki nie mają stałego plusa jest tak jak powinno być i jest identycznie w Astrze.
Jak daję + miernika do+ postojówek a minus do klemy aku nic nie ma na mierniku.
a jak dam - miernika do - postojówek a + do aku to ładnie się pokazuje +12 na mierniku.
A jak dam +miernika do + postojówek a - miernika do - z postojówek i załączę postojóki
pokazuje się +12 na mierniku.
Czyli tak jak powinno być! weekend jak nic nie stanie mi na przeszkodzie to zakładam LED
jeśli coś nie tak jest to proszę o info -
OK zrobione wszystko poszło gładko i tak jak było na schemacie podłączyłem i
gra i buczy
Foto: -
Dla potomnych było razem kostką z radia podłączone.
Gdzie co jest: -
Dla potomnych było razem
kostką z radia podłączone.
Gdzie co jest:Kurcze... a ja nie mam kostki radia tylko rozbebeszone kable... Pamiętasz jaki kolor miał ten +, bo trochę słabo widać?
-
+12V stacyjka Szaro Biały
Ja doszedłem do tego sam miernik w ręce i wszystkie kable przemierzyłem jakie były
w kostce tobie też tak radzę dla 100% pewności
pozdro!