Zmiana silnika z 1.0 na 1.3
-
heheh daj se spokój
pogadaj z simonem, już mu się chyba odechciało swapabo jesli by nie pasowało to mysle po zimie zmienic mojego 1.0 GLS hatchback na jakiegos 1.3 GLX sedana tez rocznikowo 2001->
te 101 KM z GTI nie jest mi potrzebne, a odrobine mocy wiecej chciało by sie mieć niż te 1.0 LPG
-
Apetyt rośnie w miarę jedzenia Mi już GTi robi się wolne więc kminię mody na wiosnę xD
-
jak mnie kumpel swoim seatem leonem cupra 1,9 tdi z ponad 250 KM przewiózł z modyfikowanym silnikiem i w ogole wypas to powietrza nie moglem zlapac. w ss 1.0 to az za bardzo dotleniony jestem
-
Witam kolegów,
ostatnio tak sobie przeglądałem i w SS od 2001 w autku 1,3 był montowany silnik na
wielowtrysku. Pojawia się pytanie.
Czy ktoś może
orientuje się czy nadal jest taki sam układ mocowań silnika co w starszych wersjach
z silnikiem 1,3 czy moze układ mocowań jest już jak w 1.0 ?
mam z 2001 SS 1.0 i
myslalem nad mocniejszym silnikiem.Dokładnie tak jak pisze Dawid, daj sobie spokój ze swapem, szkoda czasu i pieniędzy. Łapa nie pasuje jedna trzeba zrobić nową, całą elektrykę ściągnąć i przełożyć z wersji 1,3, kompa oczywiście też. Ja mam mkV więc elektryka z MkIII jest inna i nie pasują światła, trzeba przerabiać wtyczki od włączników itp. Ogólnie masę roboty. Tzn. teraz jak już wiesz co będzie problemem to możesz się przygotować, ja tego nie wiedziałem bo rzekomo miało wszystko grać. Jeżeli nie jesteś elektrykiem to będzie trzeba też auto do elektryka zawieść to znowu trochę kasy. A silnik po zmianie łapy jest tak blisko kasty że żeby pasek zmienić to będzie trzeba silnik wyciągnąć.
Wydaje się że roboty mało ale tak jak wspomniałem jak o niczym nie wiedziałem to byłem trochę inaczej nastawiony, a tak to ciągle coś wychodzi tu łapa póżniej nie wiedzieli jak go zmieścić w kaście komp elektryka. Ogólnie nie polecam -
Nie lepiej Ci sprzedać swojego i dołozyć z 1000zł i mieć silniejsze auto? Chyba nie warto tracic czasu na przekładanie.
-
widzicie... mowicie o silnikach np z mk3
ja wlasnie dlatego sie pytam i jedyny silnik jaki wchodzi w grę to 1.3 z mkV
ten 85 KM na wielowtrysku. tez mam mkV więc wtyczki pasowałyby.chodziło mi poprostu o to jak to jest z łapami od 1.3 w modelu 2001-2003 1.3 swift. czy tak samo moze jak w 1.0 tez 2001-2003 czy nie.
-
Znajdz na allegro Swifta mkV 1.3 z okolicy i sobie pomierz, poogladaj, zrob foto, to najlepsze wyjscie.
-
też przekładałem silnik bo kasta jest w bdb stanie (2002 rok z grudnia), tez chciałem silnik z mkv ale po pierwsze nie było a po drugie jak były to kosztowały 1000 zł prawie tyle ile od GTI. Plus przekładka olej pasek to jakieś 700 zł to lepiej tą kasę dołOŻYĆ i kupić mkv 1,3 albo w ogóle inne auto
-
Witam, trafiłem na dobry temat ale widzę małe różnice w tym czego szukam. Potrzebuje pomocy bo chce wrzucić do SS GL(5D) 1.0 mk3 (konkretnie 93') silnik 1.3 8v również od mk3. Czy poza elektroniką coś jeszcze muszę zmieniać?Skrzynia i pół osie ponoć powinny pasować z tego co mi wiadomo. Zadaję to pytanie gdyż powyższa rozmowa toczy się o rocznikach młodszych
-
skrzynia nawet lepiej żeby została z 1.0, bo jest duużo krótsza od tej z 1,3 8v.
Warto by było też dołożyć stabilizator -
wiem że krótsza w tym roczniku nie ma problemu z łapami silnika? Co masz na myśli mówią 'dołożyć stabilizator'? zapewne chodzi o zawieszenie ale coś więcej jakbyś powiedział to byłbym wdzięczny
-
no to i ja się wtrącę
mam mk5 i chce z mk5 silnik 1.3 G13BB. przekładał ktoś ? wtyczki pasują ?Czy to jest ten sam silnik co G13BB z wagona r+ ?
-
Skrzynia i pół osie ponoć powinny pasować z
tego co mi wiadomo. Zadaję to pytanie gdyż powyższa rozmowa toczy się o rocznikach
młodszychPółosie musisz zmienić
-
ok. A półośki pasują z modeli 94'-96'?
-
daj sobie spokój to auto jest warte z 1500-2000 zł. Kup sobie ładne 1.3 8V i najwyżej przełóż do niego skrzynkę ze starego "litra" i będzie git