[ALL] Klima- jak to działa ??
-
Eh...i muszę kombinowac znów . A ten "Blower Switch" to jest włącznik nawiewu czy co ? gdzie on sie znajduje ??
-
tak wlacznik nawiewu, a dokladnie to regulator obrotow. Klima sie nie wlaczy jak nie bedzie wiatrak przynajmniej na pierwszym biegu
-
A masz może jeszcze jakieś schematy opisy albo materiały dotyczące klimy ?? Istnieje jakaś możliwośc sprawdzenia całego układu przed napełnieniem ? Czy muszę najpierw nabic klime a dopiero później próbowac uruchomic ??
-
schemat juz masz, reszta to metoda prob i bledow. Mi zeszlo ponad rok zanim doszedlem co jest nieteges zeby odpalic klime.
Powodzenia i wtrwalosci zycze...Odpalic sie da tylko musi byc zaplon wlaczony na stacyjce i jak wlaczysz przycisk to powinien sie wlaczyc wentyl i zaskoczyc sprzeglo od sprezarki ale zeby to ruszylo trzeba zewrzec kable od wlacznika na rurce tej cienkiej.
-
To może najpierw pojade i sprawdze czy to szczelne jest i napełnie ??
-
p5656 pisałeś coś wcześniej o trybie ECO, ja w swoim Swifcie mam ECO, przycisk wygląda zupełnie inaczej niż Twój, może masz jakąś nie fabryczną dokładaną klimę?
Przy okazji mam pytanie, czy ktoś posiadający działającą klimatyzacje może mi powiedzieć czy jak jest ustawiona na ON to sprężarka pracuje cały czas? Bo u mnie załącza się na ok. 10-15 sekund po czym wyłącza się na podobny czas i znowu się odpala i tak w kółko. Nie wiem czy tak powinno być.
-
Przy okazji mam
pytanie, czy ktoś posiadający działającą klimatyzacje może mi powiedzieć czy jak
jest ustawiona na ON to sprężarka pracuje cały czas? Bo u mnie załącza się na ok.
10-15 sekund po czym wyłącza się na podobny czas i znowu się odpala i tak w kółko.
Nie wiem czy tak powinno być.Wydaje mi się, że tak. Klimatyzator działa tak samo jak lodówka.
U mnie w Subaru sprężarka nie działa cały czas. -
p5656 pisałeś coś
wcześniej o trybie ECO, ja w swoim Swifcie mam ECO, przycisk wygląda zupełnie
inaczej niż Twój, może masz jakąś nie fabryczną dokładaną klimę?
Przy okazji mam
pytanie, czy ktoś posiadający działającą klimatyzacje może mi powiedzieć czy jak
jest ustawiona na ON to sprężarka pracuje cały czas? Bo u mnie załącza się na ok.
10-15 sekund po czym wyłącza się na podobny czas i znowu się odpala i tak w kółko.
Nie wiem czy tak powinno być.No właśnie mówiłem o tym że powinno byc ECO to chłopaki powiedzieli że sobie pomarzyc moge...a jednak:P No u mnie klima jest orginalna, tylko instalacje częściowo ktoś przerobił. I nadal niestety nie mogę dojśc do tego co i jak powinno byc Ale dopiero się ucze , więc może z czasem dam radę. A powiedz kolego jesteś w stanie zrobic mi jakieś fotki Twojej klimki ( bo Twoja jest sprawna) ?? Głównie chodziło by mi o okolice sprężarki( jak tam przewody elektryczne wyglądają) , okolice tego przycisku którego dałeś zdjęcie ( również elektryka ) no i miejsce pod nogami pasażera ( sterownik i przewody które do niego są podłączone ) . Oczywiście w miare możliwości ...Ale byłbym bardzo wdzięczny
-
No właśnie mówiłem
o tym że powinno byc ECO to chłopaki powiedzieli że sobie pomarzyc moge...a jednak:PKolego pisałem Ci, że tryb ECO to jest po prostu wyłączenie klimy ten przycisk który jest na zdjęciu jest na zasadzie ON OFF tylko, że jest na nim napisane AC ECO
-
Aha,ktoś sobie tam tylko ECO napisał ...A co z tymi fotami ? zrobił by ktoś ?
-
p5656 sorki, że tyle czasu czekałeś. Takie fotki zrobiłem, ale nie wiem czy z nich czegoś się dowiesz. Cudo pod schowkiem (nie wiem czy o to chodziło) które czasami syczy jak klima chodzi i sprężarka - nie miałem jak tam wepchnąć aparatu i dlatego mało widać.
Włącznika nie zrobiłem bo jak bym go zdemontował, to pewnie bym już nie złożył z powrotem.
Są trzy stany pracy klimy:
A/C - klima chodzi normalnie (sprężarka ~15sek pracy, troche odpoczynku i znowu praca - chyba zależne od temperatury), Eco - z tego co zauważyłem to w tym trybie sprężarka się odłącza przy większych obrotach, jak się rusza itp., generalnie też rzadziej się odpala i ostatni tryb to klima wyłączona, w tedy nie pali się żadna dioda na przycisku.Zobacz jeszcze schemat klimy tutaj: LINK ostatnie sześć pozycji.
-
U mnie na ECO chodzi klimatyzacja. Dopiero jak kliknę trzeci raz (pierwszy A/C, drugi ECO) to wyłącza się klima.
-
Dzięki wielkie za fotki będę walczył , ale kiepsko to widzę . Nie jest to takie proste jak myślałem ...Ale oczywiście będę na bierząco informował w tym wątku o wynikach . Dużo Świstaków wychodziło z klimą , więc mam nadzieje że taki temat na forum się przyda