Jedna z przednich lamp świeci słabiej
-
Witam
Mam taki problem jak w temacie, prawa przednia lampa na swiatłach mijania i drogowych prawie wogóle nie świeci tylko lekko żarzy
Wymieniłęm na kilka żarówek, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, odkrecilem i przykrecilem wszystkie "masy" w komorze silnikowej i dalej to samo. Zanim zaczne rozkręcać całą elektronike i kupować może na darmo nowe przekażiki i włączniki, piszę z prośbą o pomoc do was co może być tego przyczyna oraz gdzie są umiejscowione przekażniki lamp przednich i ewentualnie masa lapm w kabinie (w środku auta).
Po dodaniu masy bezpośrednio do żarówki, lampa zaczyna świecić lepiej ale dalej to nie to co powinno być.
Proszę o pomoc
Autko to suzuki swift 3 drzwi 91r. 1.3 b -
Poszukaj na forum bo jakieś 2 tyg temu chyba był taki temat
-
sam sobie juz odpowiedziales na swoje pytanie, jak dodales mase bezposrednio do zarowki i swieci mocniej to napewno masa do poprawy ale jak nie osiaga pelnego swiecenia to i + bedzie trzeba sprawdzic.... Przelec wszystkie kostki polaczeniowe od strony lampy i po koleji sprawdzaj najlepiej miernikiem sprawdz jakie jest napiecie na aku i potem na zasilaniu zarowki lampy, oczywiscie sprawdzaj pod obciazeniem (zapalone swiatła) sprawa jest prosta. ewntualnie jezeli wszystkie polaczenia beda okej mozliwe jest problem z wiazka, bo w srodku wiazek sa polaczenia i one potrafia sniedziec, jednak zacznij od samych kostek.
a jak niebedziesz mogl sobie poradzi jedz do elektryka. -
Zawsze można pójść na całego i zrobić nową wiązkę do lampy
Jak znajdę więcej wolnego czasu - szykuję się na coś takiego u siebie, bo też prawa mi leciutko (ale jednak) słabiej świeci A że lubię mocne rozwiązania...
Pozdr.
-
Witam
Ostatnio pisałem na forum ale nikt nie mógł mi pomóc i coś poradzić mądrego, więc postanowiłem podzielić się zdobytą wiedzą podczas naprawy z wami.Jedna żarówka mi świeciła słabiej, a raczej tylko żarzyła, to nie był bezpiecznik, ani przekaźniki. Rozebrałem połowe auta żeby sie dowiedzieć, że:
- przekaźniki od świateł umieszczone są w kierownicy, tuż obok przełącznika świateł, czego nikt mi nie potrafił powiedzieć,
- w światłach jest stały plus, który idzie bezpośredno z głównego zasilania z tablicy bezpieczników, po drodze nie ma żadnych kostek, w prawej lampie kabel biały z czerwonym paskiem, w lewej natomiast biały z niebieskim paskiem,przed bezpiecznikiem idzie z głownego bezpiecznika zasilania, a wcześniej z akumulatora
- żeby świeciła żarówka muszą być dwa plusy (po lewej i po prawej w kostce), kiedy ten po prawej znika, załączają sie "długie" (troche dziwne rozwiązanie ;p),
- po lewej w kostce od żarówki musi być stały plus, jak go nie ma to znak, że spalony bezpiecznik, jak nie bezpiecznik to znak, że brakuje zasilania prosto z bezpiecznika, czyli kabel zasilania po drodze jest przerwany, (to był powód żarzenia żaróki u mnie),
- na górze kostki musi być masa, sprawdzamy czy jest przejście z obudowa auta, jak nie ma to znaczy, że jej brak w kostce i trza dorobić na "krótko" (brak jej jest całkowitym brakiem światła).
- kable od świateł od strony lamp idą w obudowe, nad plastikową obudową błotnika nad kołem i wchodzą do środka przed drzwiami pod tapicerka, po prawej stronie idą górą nad rurami wentylacji i nie ma prawa tam im sie nic złego dziać, więc szukałbym gdzie indziej uszkodzonego przewodu, u mnie było w błotniku urwany kabelek.
Poradnik ten jest tylko po to, żeby oszczędzić czas tym, którzy bedą chcieli szukać powodu uszkodzonego oświetlenia krok po kroku, zaczynając od lampy.
Pozdrawiam
Dla tych co wiedzą zaprasza do wypowiedzenia sie o ukłądzie przekaźników przy kierownicy. -
ok a jezeli by sie zalozylo jakis mocniejszy przekaznik to moze by lepiej swiecily czy nie?? ( nie jestem elektrykiem to nie wiem )
-
- po lewej w kostce od żarówki musi być stały plus, jak go nie ma to znak, że spalony bezpiecznik, jak nie bezpiecznik to znak, że brakuje zasilania prosto z bezpiecznika, czyli kabel zasilania po drodze jest przerwany, (to był powód żarzenia żaróki u mnie),
nie mów ze nikt ci nie podpowiedzial bo pisalem o tym kolego, abys sprawdzil wiazki.
-
ok a jezeli by sie zalozylo
jakis mocniejszy przekaznik to moze by lepiej swiecily czy nie?? ( nie jestem elektrykiem to
nie wiem )Nie. Przekaźnik to tylko przekaźnik, przekazuje to co dostaje. To taki włącznik elektromagnetyczny który pozwala podać prąd o większym natężeniu. Jest on sterowany zwykłym włącznikiem (np. swiateł), którego styki nie wytrzymałyby tego właśnie większego natężenia i spaliłyby sie w diabły