suzuki swift 99' Problem z el.szybą
-
Witam!mam problem z szybą wolno chodzi jakby z oporem?Chcialbym sprawdzic co jest przyczyną...zabrudzenie czy moze cos innego... NIe wiem jak zdjac tapicerke...pomoze ktos?
-
Po pierwsze primo...nie ten dział...
po drugie primo...być może się uszczelka gdzieś zawinęła też miałem coś takiego...
po trzecie primo...tapicerka jest na 11 zatrzaskach i 2 śrubach, wystarczy mocniej szarpnąć -
najlepiej wyczyść silnik,
żeby dostać się do silnika musisz zdjąć tapicerkę, przeważnie wystarczy ją delikatnie podważyć, wcześniej musisz zdjąć osłonę klamki i pewnie uchwyt do zamykania, jak już wszystko zdejmiesz to nie dziuraw foli która powinna być pod spodem tylko ją odklej a później dokładnie przyklej -
Po pierwsze primo...nie ten
dział...
To niby w którym dziale miała to napisać? -
To niby w którym dziale miała
to napisać?Spóźniłeś się z postem, bo wcześniej był na organizacyjnym i widzę, że został już przeniesiony tam, gdzie być powinien
-
najlepiej wyczyść silnik,
Ta, najlepiej kupić całe nowe drzwi z uzbrojeniem.
Dwie podstawowe przyczyny:- brak poślizgu na uszczelce (silikon do uszczelek załatwia sprawę i niczego nie trzeba rozbierać)
- Poluzowała się śruba od prowadnicy (ale wtedy szyba wychodzi za okno więc to odpada).
-
- Poluzowała się śruba od
prowadnicy (ale wtedy szyba wychodzi za okno więc to odpada).
Hmmm - u mnie mam właśnie taką sytuację - szyby wychodzą bardzo wolno i za okno. Włożenie ich do prowadnic nic nie daje, bo i tak dość szybko wypadają. Czyli to jakaś śruba? Obawiałem się konieczności wymiany/prostowania prowadnic.
Chętnie zająłbym się tym w wolnym czasie
Pozdr.
- Poluzowała się śruba od
-
Hmmm - u mnie mam właśnie
taką sytuację - szyby wychodzą bardzo wolno i za okno. Włożenie ich do prowadnic nic nie daje,
bo i tak dość szybko wypadają. Czyli to jakaś śruba? Obawiałem się konieczności
wymiany/prostowania prowadnic.
Chętnie zająłbym się tym w
wolnym czasie
Pozdr.Wolnego czasu wystarczy 30 minut, żeby zdjąć tapicerki i zobaczyć co się dzieje.
U mnie takie objawy były efektem zniszczenia uszczelek w prowadnicach w drzwiach.
Na szczęście na szrocie można takie kupić w rozsądnej cenie.
Po zmianie jak ręką odjął.
Śruby mocujące prowadnice masz pod tapicerką w rogach drzwi.Profilaktycznie co jakiś czas jadę silikonem do uszczelek wszystkie gumy.
-
Dodam jeszcze
pkt. 3) Często uszczelka drzwi przerywa się przy lusterku poniżej jego lini. W ekstremalnych przypadkach uszczelka wysuwa się z prowadnicy i leży sobie na spodzie drzwi. -
witam ponownie!
szyba chodzi teraz bez oporu otwiera sie zawsze, gorzej z zamykaniem ,poprostu lapie za 3 ,4 czasami za 5 razem gdy podnosze przycisk...ratujcie ida ciepłe dni...