Suzuki Swift 1.0 [automat] - 91r; pytanie o spalanie
-
sprawdź również świeczki, jesli nie wymieniałeś od kupna a nie wiesz ile przejechały. Czasem takie głupoty mogą zdziałać cuda
-
Dziekuje za pomoc, poprosze kogos kto ma wieksze doswiadzczenie ode mnie, zeby zajrzal do Suzi pod katem w.w. elementow.
-
Kiedyś, jak miałem zepsuty
przepływomierz, podczas niestety koniecznej jazdy, samochód spalił mi 20 l na 40 km. W całym
układzie wydechowym było czuć też paliwem. Na pewno nie masz aż tak źle, ale przepływkę też
warto sprawdzić.1.0 i przepływka?
-
Dopiero niedawno zalatwilem problem spalania.. Uszkodzony byl termostat- silnik nie nagrzewal sie do odpowiedniej temp. i caly czas jezdzil na "rozruchu", jakies dwa elementy ktorych nie rozpoznaje i do tego dwie kruszace sie i nieszczelne uszczelki ;P Koszty naprawy - grosze, autko zaczelo normalnie palic:) Tzn w miescie, przy temp na zewnatrz ok 0st pali zdecydowanie ponizej 10l/100km Zdecydowanie moge polecic autko;)
-
Uszkodzony byl termostat- silnik nie nagrzewal sie do odpowiedniej temp. i
caly czas jezdzil na "rozruchu", jakies dwa elementy ktorych nie rozpoznaje
Zdecydowanie moge polecic autko;)Te dwa elementy to pewnie termostat i czujnik temp - główni winowajcy niedogrzania silnika i niewyłączania ssania. Na szczęscie nie kosztują dużo...
-
a racja, calkiem mozliwe ze czujnik temperatury;p Juz sie martwilem ze zaplace za to jakies kosmiczne pieniadze.. a tu niespodzianka;) Za to wycieczka z niesprawnymi czesciami (j.w.) 120km troche paliwa pochlonela;) A silnik cala droge zimny..
-
Na dworze robi się cieplej to i silnik będzie teraz szybciej łapał optymalna temperaturę pracy.
-
Na dworze robi się cieplej to
i silnik będzie teraz szybciej łapał optymalna temperaturę pracy.Ja już odczułem spadek spalania jak były mrozy to na 7 dni za te 70 musiałem wlać, teraz jak się postaram to za 50 cały tydzień jeżdżę.
-
hmm a jak sprawdzic termostat?
-
u mnie silnik w ogole sie niedogrzewal (a zatem zlopal paliwa jak na rozruchu -> wieksze spalanie), wskazowka temperatury lekko sie podnosila po przejechaniu dopiero 20km w miescie..(ale bylo to powyzej 0 o kilka mm zaledwie..) Na trasie potrafila cala droge utrzymywac 0. Mechanik wyjal termostat i hmm.. byl wygiety. Przyczyna? To troche dluzsza historia, Ojciec w ciemnosci pomylil plus z minusem i tak podlaczyl akumulator:/ No i w taki oto sposob przestal dzialac. Swoja droga sporo szczescia, bo skonczylo sie tylko na wymianie bezpiecznikow, termostatu (i przy tej okazji plynu chlodniczego)
-
hmm a jak sprawdzic
termostat?Wyjmij i zagotuj. Jak w gorącej wodzie zacznie się otwierać to znaczy, że jest dobry.