Jak sie łatwo i tanio pozbyć nadmiaru oleju
-
Witam was.
Niecałe dwa miesiące temu wszedłem w posiadanie ss 1.3 8v 97r(sedan)(moje pierwsze auto) z której byłem i jestem niesamowicie zadowolony gdyż wcześniej jeździłem pożyczaną, "niesamowicie dynamiczną" astrą 1.6gaz. Byłem ostatnio u poprzedniego właściciela w odwiedzinach i sprawdzilismy olej. Polecił mi dolać dwie setki oleju(elf10w40)żeby było tak do troche powyżej polowy bagnetu. No i ja ze 3 dni później sprawdzam olej z zamiarem dolania,a tu zonk, olej na minimum, załamałem się bo strasznie podoba mi sie zachowanie suzy powyżej 5 tyś obr,a poprzednik informował mnie że przy piłowaniu warto sprawdzać stan oleju bo troszke bierze. Piłowałem, ale nie myślałem że tak dużo weźmie. No i dolałem z niezbyt ciekawym nastrojem 350ml. za jakas godzine sprawdzam i nie za dużo nadal na bagnecie i dolałem jeszcze 100ml. Rozpacz, rozpacz, rozmowa z poprzednikiem i mówi że niemożliwe żeby tyle wciągnęła. Na drugi dzień moje serce się ucieszyło-postawiłem suze krzywo tak że lewa strona była sporo niżej. Serce sie cieszy ale podejrzewam że teraz bedzie za dużo oleju, jak sie najłatwiej i najtaniej pozbyć nadmiaru? Za bardzo nie wiem bo motoryzacją interesuje się od kilku dni;). olej był wymienianyw kwietniu więc nie bardzo chyab się mi widzi jechać do mechaniora na wymianę. Jest tam może jakiś zaworek, czy miske trzeba zdjemować i jakąś uszczelke wymieniac? a może z góry jakoś. Czy nawet jak będzie nadmiar to moge te 5 km powoli przejechać jak by co?Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
-
to teraz nie piłuj silnika, bo nadmiar oleju ujedzie jakąś dziurą w uszczelce, a jak nie masz dziury to ciśnienie samo zrobi, w misce olejowej masz korek odkręca się go i spuszcza olej, i po zabawie..
ps. pamiętaj, że olej wymienia się co 10kkm lub co roku, także dużo czasu do tej wymiany nie zostało
ps2. nie katuj silnika jak masz zimny olej bo szybko się z nim pożegnasz..
-
"olej wymienia się co 10kkm lub co roku"
A jak ktos w ciągu roku robi 5kkm, to tez ma wymieniac tylko dlatego ze minął rok...raczej nie wymieniają...
Znam ludzi co wymieniają co 30kkm po 40kkm i sie nic nie dzieje.
-
Znam ludzi co wymieniają co
30kkm po 40kkm i sie nic nie dzieje.wspolczuje kupujacym te auta pozniej widziales olej po przebiegu 20k km i wiecej? zreszta olej nie kosztuje majatku zeby na nim oszczedzac, po pozniej moze to sie zemscic
-
wspolczuje kupujacym te auta
pozniej widziales olej po przebiegu 20k km i wiecej? zreszta olej nie kosztuje
majatku zeby na nim oszczedzac, po pozniej moze to sie zemscic40k masakra...ja też dużo KM nie robię też ok 5tyś a wymieniam co roku oleje i filtry...myśle że na tym nie warto oszczędzać
-
A jak ktos w ciągu roku robi
5kkm, to tez ma wymieniac tylko dlatego ze minął rok...raczej nie wymieniają...Zasada jest prosta: co roku lub co xxxxx km. Nie chcesz nie wymieniaj.
Jeżeli rocznie przejeżdżasz mniej niż xxxxx km to wymieniasz co roku. Tak jak ja. -
nie robię też ok 5tyś a wymieniam co roku oleje i filtry...myśle że na tym nie warto
oszczędzaćOjej... To Ty jeździsz w niedziele do kościoła?
5 tys. km robię w 2,5-3 miesiące... -
"(...) Jeżeli rocznie przejeżdżasz mniej niż xxxxx km to wymieniasz co roku..."
Ale po ROKU, po takim małym przebiegu filtry nie są raczej pozapychane, że uniemożliwia to jazdę. Jest sens zaraz to wymeniać...?
-
"(...) Jeżeli rocznie
przejeżdżasz mniej niż xxxxx km to wymieniasz co roku..."
Ale po ROKU, po takim małym
przebiegu filtry nie są raczej pozapychane, że uniemożliwia to jazdę. Jest sens zaraz to
wymeniać...?mozna robic i 15k km od wymiany do wymiany i filtr bedzie spelnial swoja role zakladam ze robiac te 5k km rocznie robisz krotkie odcinki, czesto na nierozgrzanym silniku, woda ktora sie skropli w silniku nie zdazy odparowac, poza tym auto duzo czasu spedza na ssaniu i sie rozgrzewa do temperatury pracy, a wtedy sa wydzielane najbardziej szkodliwe zwiazki siarki i azotu, ktore poprzez przedmuchy( zawsze jakies sa) trafiaja do oleju i zachodza wtedy szkodliwe reakcje powodujace tracenie wlasciwosci oleju... wiec sens jest, poza tym juz pisalem stac na konia to i stac na siano