Trzeszczenie o okolicach skrzyni.
-
Też obstawiałbym łożysko oporowe.
Ewidentnie jeśli dzęwiek ustaje po naciśnięciu sprzęgła to tylko to .
Ja w skrzyni miałem problem z łożyskiem , później z olejem i dziwne dzwięki nie ustawały nawet po rozgrzaniu silnika i po wciśnięciu sprzęgła . -
A podpinając się pod temat.. Co może być przyczyna ciągłego niszczenia uszczelniacza skrzyni ? tego który jest w miejscu wchodzenia przegubu wew. od strony kierowcy. To już 3 uszczelniacz i oczywiście znów koszty oleju ;/ Może krzywa półoś ?
-
Nie jest to raczej łożysko oporowe sprzęgła. Bo to łożysko normalnie nie pracuje, chyba, że linka sprzęgła jest za bardzo podciągnięta i łożysko kręci się cały czas. Normalnie łożysko pracuje tylko przy wciśniętym sprzęgle. Dźwięk więc jest raczej ze skrzyni (po wysprzęgleniu skrzynia się nie kręci i dlatego nic nie słychać): czyli mało oleju, albo zły olej albo coś ze skrzynią.
-
...Może krzywa półoś ?
Może być półoś, albo walnięte łożysko dyferencjału, albo błąd przy montażu uszczelniacza.
Jest też trzecia opcja, dość hardcore'owa - buda się rozjechała (i/lub jest krzywy zawias) i półoś wyskakuje. -
To ja muszę się nauczyć czytać bo mi się ubzdurało , że po wciśnięciu sprzęgła dźwięk ustaje .
A pisze na odwrót . -
Dobrze przeczytałeś: po wciśnięciu sprzęgła dźwięk ustaje, czyli problem jest w skrzyni.
Jeśliby dźwięk pojawiał się po wciśnięciu sprzęgła to byłoby łożysko. -
Dobrze przeczytałeś: po
wciśnięciu sprzęgła dźwięk ustaje, czyli problem jest w skrzyni.
Jeśliby dźwięk pojawiał się
po wciśnięciu sprzęgła to byłoby łożysko.Niezupelnie. Przy jezdzie na biegu samochod znacznie bardziej drga, niz przy wcisnietym sprzegle. Ja myslalem, ze u mnie to lozysko oporowe. Okazalo sie, ze tlumik wydawal dzwiek, ktory sugerowal wlasnie lozysko oporowe sprzegla.
-
żeby uściślić dzwięk ustaje jak wcisne pedał sprzęgła do podłogi... oprócz tego skrzynia pracuje bez zarzutu
ps
jak spradzić poziom oleju w skrzyni bez spuszczania go w 1,3l v8? -
Odkręcić korek wlewu i paluszkiem
-
żeby uściślić dzwięk ustaje
jak wcisne pedał sprzęgła do podłogi... oprócz tego skrzynia pracuje bez zarzutu
ps
jak spradzić poziom oleju w
skrzyni bez spuszczania go w 1,3l v8?U mnie taki dzwiek ustal po wymianie oleju (czy sam olej byl tego przyczyna - watpie/nie wiem). Byc moze mechanik zrobil kilka innych regulacji, o ktorych mi nie powiedzial.